10 godina rada Bor030.net – moja priča

Događaji / 19. 08. 2014. / Autor:

bor030milos

Sajt Bor030.net je obeležio dobar deo moje web karijere a siguran sam da mnogi od vas ne znaju da sam bio deo tog projekta. Ipak, jako je važan i sve ovo moram da vam prenesem. Verujem da će vam ova priča biti poučna i da ćete sigurno negde pronaći i sebe. Pripremite se na tekst sa dosta emocija, jer ova priča nikako drugačije ne može biti ispisana.

Klinci iz kraja

Ako ste u tom periodu 2004. godine razmišljali aktivno o internetu verovatno ste bili žešće naloženi. Infrastruktura je bila očajna, najbrža konekcija dajal-ap (dial-up), a mobilni internet praktično nije ni postojao. Svako ko se tada na bilo koji način bavio webom bio je klasični mazohista. To smo bili i mi. Društvo koje je tek završilo srednju školu i svoje prvo zimsko okupljanje iskoristilo za priču o nekim internet sajtovima.

Društvo koje je sve započelo 2004. u Boru

Društvo koje je sve započelo 2004. u Boru

Bilo nas je petorica i bez imalo stručnog znanja počeli smo da pričamo o novom web sajtu Bora, obzirom da je naš grad tada imao jedan očajni sajt i nijedan zvanični. Prve korake smo ipak napravili tek na početku letnjeg raspusta i to okupljanje je više ličilo na početak dobre letnje pijanke nego na bilo šta ozbiljno. Tako je u praksi i bilo, tek danas vidim da smo samo nas dvojica, Igor Mitrović i ja, ozbiljno shvatili celu priču. Ostali su nekako brzo odustali, neki posle par meseci, neki posle godinu, dve.

Digitalne potrebe

Digitalna strast koju smo tada imali identična je ovoj koju svi mi imamo danas, samo je web infrastruktura drugačija. Danas: imaš neku dobru informaciju – pustiš tvit ili status na Fejsbuku. Tada: kreiraš HTML stranu, povezuješ sa menijem, dodaješ na server. Praktično rečeno, mi nismo imali nikakvu infrasturkturu, sami smo je napravili. Naša potreba za deljenjem informacija bila je vezana za grad Bor i domen Bor030.net.

Prvo gostovanje na TV Bor, u emisiji Aleksandra Velinovskog, godina 2004.

Prvo gostovanje na TV Bor, u emisiji Aleksandra Velinovskog, godina 2004.

Tehnička strana i ideja

O domenu nismo mnogo razmišljali. Sećam se da se Igor još tada ložio na B92.net i to .net je zvučalo jako profi. I ova kovanica slova i brojeva je bila zanimljiva, pa je Bor i pozivni broj (030) bila nekako logična posledica. Bor030.net – mislim da vam je sad jasnije.

Pronalazimo hosting, testiramo kako radi taj FTP koji postavlja fajlove, dodajemo jednu HTML stranu, sve radi kako treba. Dreamweaver je tu, krećemo da sa HTML tabelom i prvim stranicama. Totalno statički sajt. Puno muka u prve dve godine rada.

bor0302005

Sadržaj je posebna priča. Kopamo sve što smo tada mogli da nađemo na siromašnom internetu, dosta fotografija Bora i okoline pravimo sami. Sve to sklapamo u mnoštvo statičnih stranica. Srećni smo zbog toga.

Prva vest koju smo postavil na sajt bila je vezana za proslavu Dana Rudara (6. avgust 2004.) u Boru. Osećaj – sjajan, mi smo mediji. Nemamo svoju radio ili TV stanicu ali imamo web sajt. U to vreme, u Boru, bili smo senzacija. Pričali smo da je nebo granica i nismo bili daleko od istine. Naš sajt su pratili Borani iz celog sveta.

Prvi put u Dnevniku TV Bor 2005. godine

Prvi put u Dnevniku TV Bor 2005. godine

Prva godina rada

Najslađa i tehnički najteža. Ljudi su saznali za nas, dobijamo poziv za gostovanje na TVu, shvatamo da radimo nešto dobro za grad i ne samo za grad. Tad lično uviđam da me web prilično zanima, imam neku vrstu prakse, ekipu, web sajt. Bor030.net je bio moja digitalna azbuka. Ovo je definitivno početak moje digitalne hemije i momenat kada maglovito vidim da je to nešto čime želim da se i profesionalno bavim.

bor0302007

Nismo mogli sami, ubrzo nam se priključuje još par ljudi. Ja sam u Beogradu, oni u Boru. Radimo timski, redovno ažuriranje sajta postoji a prvo leto već koristimo da unapredimo dizajn. Među prvima u Srbiji uvodimo fotogalerije i fotografisanje dešavanja i žurki. Sadržaj sajta raste. Sećam se da je u to vreme još samo Subotica imala sličan i vrlo posećen sajt.

Forum

Konstantno smo nešto istraživali i već na početku saznajemo da postoji neka dinamička forma sajta gde je naglasak na tome šta drugi posetioci pišu. Pokrećemo forum ne sluteći da će u narednih nekoliko godina biti jači nego sam sajt Bor030.net i da će to praktično biti prvi borski online community, pre bilo kakvog bloga, Fejsbuka ili Tvitera. Upravo tu leži tajna čuvenih borskih blogera i koren odakle je sve krenulo. Urbani grad sa urbanim ljudima, okupljeni prvi put online na forumu, razvijanje digitalne svesti, povezivanje. Tu sam upoznao RainDoga, DedaBora i mnoge druge znane i neznane, tada forumaše. Kreću i prva oflajn okupljanja, čak i prvi brakovi, deca (forumska, kako smo ih u početku veselo zvali), mada nam sve to nije bio primarni cilj, sjajno je ispalo.

Deo forumske ekipe na proslavi 10. godina rada sajta

Deo forumske ekipe na proslavi 10. godina rada sajta

Forum je za sve nas tada bio droga. Taj segment nismo mnogo shvatali kao posao. Nije prošao dan da nisam proveo bar 2 sata na forumu. Na tadašnjem dajl-ap modemu to je bilo kao hodanje na žici. Ipak, vredelo je. Odjednom je tu sve više ljudi, diskutuje se na razne teme, od ozbiljnih gradskih do nekih opuštenijih. Naglasak je bio na zajednici. Posebno sam bio iznenađen količinom Borana iz dijaspore koji su na forumu lečili svoju nostalgiju. Mi smo povezali sve te ljude i tu sam već video da naša digitalna strast prerasta u sveopšte dobro, a o novcu ni ne razmišljamo.

Delovalo je da portal, odnosno informativni deo sajta, pada u drugi plan. Neke statistike pokazuju da je forum posećeniji, ali je generalno sve to bila jedna sada još jača celina zvana Bor030.net.

Iz godine u godinu

Prelazimo na dinamički sajt.  Velika revolucija, nakon statičnih preći na bilo koji CMS. Joomla je tad bila pogodna i jako nam je koristila. Ubrzala je rad. Dolazi treća godina rada, za njom i četvrta.

bor0304god

Na proslavi 4. godine rada sajta – 2008. godina.

Od one 2004. godine kreirano je mnogo vesti, bukvalno bez dinara, iz čistog entuzijazma. Ekipa se menja. Nisu svi toliko ozbiljno Bor030 shvatali kao mi, bilo je logično da neko ode, naravno i neko novi dođe. Imali smo puno mladih volontera za to vreme. Bor030.net danas sigurno krasi njihov CV.

Deo ekipe 2008. godine

Deo ekipe 2008. godine

Moj odlazak

Kada smo počinjali sa sajtom mislio sam da nikad neću napustiti ekipu Bor030. Ipak, nakon 5 godina osetio sam potrebu da mi hobi postane posao, da kreiramo biznis model i ekipu pretočimo u koliko toliko profesionalni sistem rada. Ja sam jednostavno na Bor030.net počeo da gledam kao na potencijalni posao, ali je bilo nekoliko problema: Igoru je to i dalje bio hobi, bez prevelike želje za zaradom, dok sam ja želeo da kreiramo bilo kakav protok novca, kako bi cela priča postala profesionalnija a samim tim i naprednija. Shvatam da je takav ozbiljan sistem teško održiv a da više ne želim da mi to bude hobi jer sam mnogo više u tom trenutku gubio (energija i živci) nego što sam dobijao. Na sve to dodajte i zasićenje lokalnim temama. Glava mi je uveliko bila van Bora.

Poslednji put zvanično ispred Bor030 ekipe

Poslednji put zvanično ispred Bor030 ekipe

Na tačno 5 godina rada sajta Bor030.net napuštam ekipu i ceo projekat prepuštam mladim i vrednim ljudima koji tu ostaju. Iz ovog ugla gledano smatram da nisam pogrešio. Stvarno je web postao moj profesionalni poziv, imam agenciju, 100% prihoda mi dolazi od weba, imam više sajtova, zaposlenog, saradnike, kreirao sam nešto što sam još od te 2004. želeo a da toga možda nisam bio svestan. Ipak, Bor030.net je moj digitalni temelj i puno mi znači.

bor0304god3

Bor030.net nakon mog odlaska

Ekipa je nastavila sa radom i veliki teret je pao na Igora. Regrutovali su nove ljude, prešli na WordPress, sredili dizajn, postali još poznatiji u gradu. Ja sam se malo iskulirao i koliko god da je tu bilo nesporazuma ostale su samo najlepše uspomene. Čak sam ko pupčanom vrpcom ostao vezan i za Google analitiku sajta, što mi dođe kao neka tajna veza sa celim projektom i dalje, kao osnivačem istog.

Na proslavi 10 godina rada sajta

Na proslavi 10 godina rada sajta

Za Bor030.net kakav je danas su isključivo zaslužni Igor Mitrović i Aleksandra Mitrović (ex Radisavljević) koji su zajedničkim snagama nastavili da vode ovaj sajt. Deset godina rada smo simbolično proslavili, nije bilo suza, ali puno emocija u vazduhu definitivno.

Ja sam puno toga naučio za prvi 5 godina, koliko sam bio deo ekipe Bor030.net. Ceo jedan tekst bih sada u nastavku o tome mogao da napišem, ali je već i ovaj previše dugačak. Zaokružiću ovde jednu lepu celinu, a već u narednom pisati na tu novu, malo stručniju temu.

Bor030.net – srećan ti 10. rođendan!

Share Button
1
Jedan komentar
  1. Slobodan Ilic

    Secam se pocataka Bor030.net i ponosan sam sto sam u tim pocetcima imao prilike da pomognem finansijski simbolicno, ali za ove momke tada je to bilo veliko kao kuca. Ako se dobro secam platio sam hosting za nekoliko meseci, sto mi je donelo status pocasnog clana – hvala.

    Forum je bio zaista veliki uspeh. I sam sam na njemu provodio dosta vremena, komentarisao, postavljao topike i iz inostranstva se osecao kao da sam i dalje u mom rodnom gradu i da ucestvujem u svim tim zbivanjima. Secam se, bila su to teska vremena za borane, u toku su bila previranja u lokalnoj vlasti, dve neuspele privatizacije RTB Bor, grad u komunalnom haosu… zanimljivih tema za pisanje koliko hoces.

    Tacno je da je Forum Bor030.net bio seme za pojavu borske blog scene.
    Svi borski blogeri bili su aktivni clanovi foruma. Bese tu zanimljivih ljudi. U to vreme pre Fejsbuka, taj forum je bio nacin da se povezem sa prijateljima i skolskim drugovima koji su se rasuli i po Srbiji i po svetu.

    Kasnije je to malo zamrlo, sa pojavom fejsbuka i blogova. Steta, meni je licno Forum Bor030 mnogo znacio.

    Puno pozdrava svim Forumasim BOR030. net

    Slobodan Ilic aka BOBTHEBOSS

Ostavi komentar