Crni talas na Fejsbuku

Društvene mreže / 22. 02. 2009. / Autor:

fb-crniOvih dana je našu javnost potresao događaj obljude u kome je Fejsbuk iskorišćen kao kanal da se dođe do žrtve. Drugi događaj vezan je za prevaru u online facebook igrici. Sve je više zavisnih od Fejsbuka, dok su se drugi totalno zasitili svega. Edukacija i preventiva su potrebniji više nego ikad.

Mediji su ovih dana puni priče gde je Fejsbuk pominjan u negativnom izdanju. Slučajevi online pedofilije su poznati još od ranije, ali je ovo prvi slučaj povezan sa Fejsbukom. Jednostavno, danas na Fejsbuku imamo oko 600.000 profila iz Srbije. Puno ljudi koristi ovu društvenu mrežu za upoznavanje i pronalaženje partnera, i to nije ništa novo, ali se mora biti krajnje obazriv. FacebokSrbija.com tom prilikom donosi i 10 saveta za bezbedno upoznavanje putem Fejsbuka. Ako pogledamo ovih 10 saveta, dolazimo do zaključka da je žrtva obljude u Obrenovcu prekršila većinu od navedenih saveta. Na ove savete  moramo dodati i prevenciju od strane roditelja koja je vrlo bitan faktor.

Događaj drugi, juče dobijam poziv od izvesnog gospodina Dejana Stevanovića iz Leskovca, koji me je kontaktirao putem bloga, a zatim i telefonom, koji u panici govori o napadu hakera na njegov fejsbuk profil u igrici Texas HoldEm Poker. Razgovarali smo 30 minuta, ja nisam mogao da mu pomognem, stvar je previše komplikovana. Pitanje je da li tako nešto može da reši bilo koje odeljenje za cyber kriminal u svetu. Na kraju sam mu dao nekoliko saveta za preventivu i usmerio ga na par adresa gde će možda moći da dobije neku dodatnu informaciju.

Zaista sam fasciniran, previše negativnih stvari u 2 dana vezanih za Fejsbuk. Ranije sam pisao o opasnostima koje Fejsbuk donosi. Prosečan korisnik Fejbuka je generalno gledano neko sa ispodprosečnim znanjem rada na računaru i skromnim iskustvom na webu. Svima se mora skrenuti pažnja gde se nalaze potencijalne opasnosti.

Još jedan problem, više psihološkog tipa koji se javlja u poslednje vreme je zavisnost od Fejsbuka. Imam dosta prijatelja kojima je Fejbuk u krvi, ne prođe dan a da se ne loguju. Sa druge strane, neki su se toliko zasitili da žele čak i da ugase svoj profil.

Fejsbuk je izuzetno koristan servis, a ključ svega je pažljivo i umereno korišćenje.

Vrlo korisni linkovi :
10 saveta za sigurno upoznavanje preko Fejsbuka
Sigurnost na Fejsbuku
Privatnost na Fejsbuku

Share Button
8
8 Komentara
  1. Slazem se sa Vama. Postoji jedan problem – profil se ne moze „skinuti“ u potpunosti… Moze se privremeno onemoguciti (pri cemu se brisu sve okacene stvari)…

  2. Edukacija, umerenost i opreznost su kljuc sigurnosti, posebno na Internetu.

  3. I meni je neko ishakovao profil na face-u i jako sam besan. da znam ko mi je ishakovao profil ishakovao bi ja njemu glavu!!!!!!!!!!!!!!

  4. Dejan Stevanovic

    MISLIM DA JE KRANJE VREME DA SE NEKO OZBILJNO POZABAVI FB I POSTAVI GA PO VELIKIM NADZOROM JER KAKO JE FB KRENUOIZMISLICE DA SVAKI GRADJANIN I AKO NE KORISTI FB POCETI DA PLACA OBAVEZNU TAKSU ZA NJEGOVO POSTOJANJE.NAPISAO BI SVE NAJGORE O FACEBOOKU ALI NECU DA KVARIM OVAJ SAJR.POZZ SVIMA I PAZETE SE PREVARANATA SA FACEBOOKA

  5. Svasta se jos radi na Face-u ali ne bi da otkrivam….samo se nadam da ce oni glavni stati tome na put.

  6. Vojislava Djordjevic

    Neko mi je napravio lazni Fejsbuk profil sa mojim imenom i prezimenom, ubacio nekoliko mojih frendova sa kojima nemam nikakvu komunikaciju, izbacio jednu aplikaciju ANGEL OF THE DAY, koju nikada nisam koristila, i cak ubacio mene sa mojom slikom kao frenda u taj lazni profil.
    U nevolji sam kako da izbrisem taj lazni profil.
    Mozete li mi reci kako se to radi?

  7. Vojislava Djordjevic

    Upomoc! Cekam odgovor

  8. Pozdrav Vojislave. Na stranici lažnog profila imaš na dnu opciju REPORT, i dalje prati upustva. Na kraju obavezno navedi i link ka originalnom profilu. Pozdrav i srećno

Ostavi komentar