Google Adsense – odnos zarade i poseta

Internet Marketing / 26. 03. 2011. / Autor:

Adsense je nekima džeparac, drugima glavni izvor prihoda. U koju god grupu da spadate, ili tek počinjete, znajte da se od Google Adsense-a može živeti. Primetio sam da je ta tema vrlo aktuelna među kolegama koji tek počinju da zarađuju na internetu i da ljude zanima odnos zarade i poseta na sajtu. Suština priče nije u broju poseta već u samom sadržaju sajta. Približiću vam svoje iskustvo.

Zarada na internetu je cilj svih nas ne-prosečnih korisnika kojima je internet neka vrsta profesije. Na pitanje „kako da zaradim?“ uvek se u početku savetuje postavljanje Google Adsense oglasa. Tu se postavlja drugo pitanje: „koliko poseta je potrebno da imam da bih ostvario solidnu zaradu?“.

Lično iskustvo

Nisam siguran da li se podaci smeju javno iznositi, tako da se neću baviti screen shotovima i govoriti tačne adrese sajtova, ali ću izneti realan primer kroz slova i brojke.

Sajt A: sadržaj sajta baziran je na savetima vezanim za društvene mreže. Sajt nije klasičan niša sajt, više je opšti magazin.
Sajt B: sadržaj sajta vezan je za online streaming.

Sajt A – ostvaruje posetu između 1.800 i 2.500 jedinstvenih posetilaca dnevno, okrene se između 3.000 i 5.0000 stranica svaki dan.
Sajt B – ostvaruje upola manju posetu, između 800 i 1.200 jedinstvenih posetilaca dnevno, okrene se između 1000 i 2.500 stranica svaki dan.

Prema do sada prikazanom, ukratko, Sajt A je više opšteg tipa, Sajt B kao glavni sadržaj ima online streaming. Sajt A ima duplo više okrenutih stranica, ipak, Sajt B zarađuje isto ili duplo više od Sajta A. CTR, odnosno procenat klikova u odnosu na broj okrenutih stranica je identičan na većini oglasa.

Ako se fokusiramo samo na posetu, sajt koji ima duplo veću posetu, odnosno duplo veći broj okrenutih strana, ostvaruje u ovom slučaju istu ili manju zaradu, što znači da poseta kao parametar ne igra glavnu ulogu u Google Adsense zaradi.

Suština je u sadržaju.

Sajt B je usko usmeren na online streaming. Oglasi koji se prikazuju su „vredniji“ od oglasa koji se prikazuju na Sajtu A. Jedan klik vlasniku Sajta A donese između 0.01 i 0.05 $, dok vlasnik Sajta B zarađuje između 0.05 i 0.1$ po kliku.

Pošto Google Adsense spada u kontekstualno oglašavanje, sistem u kome se oglasi prikazuju na osnovu sadržaja (pisao sam o online streamingu, prikazaće se oglas koji je na neki način vezan za online streaming, ili makar streaming), sadržaj je ključni element zarade.

Ovde ću napomenuti da strani oglasi (posetioci) više vrede, odnosno donose veću zaradu, obično zbog prikaza i jače konkurencije na globalnom nivou.

Tek nakon sadržaja sledi poseta, odnosno logično, veća poseta može da donese veći zaradu. To ne mora uvek da bude slučaj. Fokusiraću se na Sajt A. Pri identičnoj dnevnoj poseti, i broju okrenutih strana, umeo je da ostvari i duplo veću zaradu nego dan pre. Koliko sam shvatio poenta je u kampanjama koje su u tom trenutku aktivne. Neki oglašivač će platiti više za klik, samim tim će pri istom broju klikova biti ostvarena veća zarada.

Put koji ne garantuje zaradu

Imate blog ili sajt i rešite da postavite Google Adsense. Ostvarićete određenu zaradu, ali ona nije, kako bih je nazvao, strateška zarada. Vi ćete iskorisiti sadržaj koji imate za prikaz oglasa. Šta ispadne , koliko se zaradi, to je to.

Put koji garantuje zaradu

Pre nego krenete sa blogom ili sajtom, a cilj vam je zarada putem Google Adsense oglasa, prvo se poigrajte sa Google Keyword tool aplikacijom koja će vam pokazati za koje reči je veća konkurencija oglašivača, samim tim i veća zarada.

I na kraju, ipak nema zagarantovane zarade

To što ste krenuli sa sajtom, strateški, i postavili Google Adsense, je potreban ali ne i dovoljan (čuvena fraza iz matematike) uslov zarade. Morate naravno dovesti posetu, postaviti oglase da budu vidljivi, spontano naterati posetioce na klik, zadržati posetioce na sajtu… ali to je već druga priča.

Foto @ imtfi888

Share Button
29
29 Komentara
  1. Zaključak je?

  2. Miloš Petrović

    Obrisana su dva zlonamerna komentara.

    Ivane, zakljucak je naveden u tekstu. Ponovicu, ne postoji konretna skala koja prikazuje odnos posete i zarade. Sustina je u sadrzaju odnosno vrednosti klika. Mogu se vrsiti razne optimizacije po tom pitanju.

  3. Text kao da je pisan za mene hehe 🙂

  4. Mi smo stavili adsense pre nekih 2 meseca. Imamo u proseku oko 700 poseta dnevno. Dnevna zarada nam se krece od 0.1e do 0.9, a prosek je oko 0.35. Ovih dana cemo da uradimo malo analizu i da malo eksperimentisemo sa pozicijama, pa da vidimo sta i kako. Pisacu o rezultatima.
    Pozz

  5. Ja se nikad nisam ozbiljno bavio AdSense reklamiranjem, uvek mi je to bio sporedan prihod, jer mi je veci prihod ukoliko za bilo koji banner uzmem od 4000 dinara mesecno.

    Naravno treba se igrati sa optimizacijom i blokiranjem odredjenih oglasa.

    Naime, postavio sam google adsense oglase na jednom sajtu koji u proseku ima 2000 poseta dnevno i oko 8000 pregledanih stranica na dnevnom nivou. U zavisnosti od sezone razlikuje se i prihod na mesecnom nivou. Jesenas prihod na mesecnom nivou za 2 udarne pozicije (728×90 i 468×60) bio je oko 18eura, dok je u prva 3 meseca ove godine prosek oko 9eura.

    Mnogo faktora utice na cenu klika sa Adsense. Bolje imati banner koji uvek mozete da naplatite vise nego sto vam donosi adsense a da googletov sistem koristite samo onda kada imate slobodnu poziciju.

  6. Miloš Petrović

    Drago mi je da vidim konstruktivne komentare 🙂

    Sto se tice brojki, Sajt A kod mene dnevno ostvaruje izmedju 0.7 i 1.5 eura dnevno, sa 5 pozicija, CTR najveci je oko 0.8%.

    Sajt B dnevno varira, ali ima dana kada ode i na 3,4 eura. Ipak, ne drzi taj kontinuitet.

  7. Nadovezacu se i ja na tvoju pricu. Samo da poslici malo prodju

  8. Bavljenje AdSenseom na sprskim sajtovima je jalov posao. Radite specijalizovane sajtove na engleskom gde klik ide i do par dolara. Konkretan primer od danas: domaci sajt: 14 klikova – 1,09 evra, strani sajt: 2 klika – 2,54 evra.
    Sve je jasno.

  9. AdSense je AdSense, a Srbija je Srbija. Čuo sam da se za vreme stare Jugoslavije vešmašine od gorenja bile bolje u DE nego u YU iako su se proizvodile na „našim“ prostorima, a tako je i sa AdSensom.

    Meni Google na mom blogu već oko 5 meseci nikako da odobi ili odbije zahtev za reklame…

    Toliko o tome!

  10. Ja sam veoma razočaran u gogle. Imao sam ranije sajt koji je imao solidnu posetu. I zaradio oko 5 dolara za par meseci . Kasnije sam ga ugasio i google ads je ostao samo na jednom sajtu veoma male posete, i skoro bez klikova. Kasnije sam ponovo stavio na neke druge tematske sajtove… poštujući sva pravila o broju oglasa, ne kliktanju na svoje… i za manje od mesec dana sam zaradio 10-tak dolara. ….. pomislih super… isplatiću servere, a još postoji i prostora za povećanje posete i dodatne zarade. Nakon toga google mi suspenduje nalog. Nakon 100 pisama i traženja obaveštenja zbog čega i zašto, da bih znao razloge, odgovor nisam dobio. Tako da sam razočaran u njih, baš iz razloga nedobijanja odgovora… jel postoji mogućnost i da su ljudi kliktali zato što je skoro pola mesta vezano na jednu ip adresu… no… to je moje iskustvo sa adsensom. Možda sam i ja negde napravio grešku, ali voleo bih da dobijem odgovor šta i gde. Skrenuću sa teme, kada sam davno na jednom forumu i tadašnje neke rumunske PTC kompanije, u mom odgovoru na pitanje finansiranja foruma tipa „Od oglasa koje vidite na sajtu, kada se klikne neki procenat ide meni. A ako me volite ne klikćite bez potrebe“ oni mi pred isplatu od 3000 rsd isključili nalog citirajući tu rečenicu kao indirektan poziv na kliktanje. Sada sam na Etargetu, poštujem sva pravila… nema nešto klikova… ali mi nebitna više ta zarada… što neko reče engleski sajt i cepaj, gledam da razradim sajtove i povećam posetu, a posle prodam prostor. Što je sigurno, sigurno je.

  11. Koristim adsense 5 godina i definitivno je sve gore i gore. Moze da se zaradi ali onda zaboravite na :
    1. forume
    2. Svastarske sajtove

    Imam ga na igrezadecu.rs i za sada nije lose, a planiram da ga stavim na jos jedan srpski sajt.

    I ako planirate da zaradite od adsense onda se ne stidite da postavite vece oglase, ne moze sa „prcoljcima“ da se radi.

    Dakle, kockacsti oglasi su zakon ostalo je manje vise shit.

  12. Evo zanimljive situacije. Iako mi se cini da mi se konstantno vrti nekih 12-15 reklama na sajtu, juce sam sa svega 3 klika imao zaradu od 1.05e. Inace se desava da iz 10 klikova jedva predje 0.5 dnevno…

    E sad, ne znam da li su prikazane neke nove reklame bile ili je prosto neko po prvi put kliknuo na „skuplje“

  13. Miloše,

    Da li možeš da napišeš nešto o domaćim provajderu reklama E-target i popularnom Httpool koji se u Srbiji koristi? Vidim da b92.net koristi i Gemius.pl. Možda još nekom, u poređenju sa Google AdSense. Hvala ;).

  14. Neki kao zaključak ili mišljenje 🙂 nije loše izanalizirati vrednost odredjenih reči kroz adwords tool i ako je sajt sa sličnom tematikom isforsirati te reči. na taj način možda budu vredniji oglasi u prikazu.
    inače da bi bilo koristi na našem jeziku neophodna je količina sajtova 🙁

  15. Mene su juce odbili, razlog – Insufficient content.

  16. Da dodam da forum nije osteg tipa, najveci je i najbolji u regionu i ima gomilu korisnih tekstova. Mogao sam ocekivati svasta kao razlog za odbijanje ali „nedovoljno sadrzaja“ nikako…
    Sta bih mogao da uradim po tom pitanju?

  17. gilead

    Kao potpuni pocetnik(uz dobrog ucitelja) i prethodno istrazujuci niche, za 5-6 mjeseci sam na 3 polurazvijena sajta dosegao oko 2, 5 € dnevno. Vjerujem da to moze i dosta brze ali kako rekoh pocetnik sam i morao sam da ucim kako napraviti stranicu, pa seo, ..
    Sajtovi su na engleskom, health tematika.

    Za sve koji cekaju 5-6 mjeseci da im google odgovori(a i tad ne odobri) – meni su odgovorili i odobrili za nekih 30-40 min. Kako? Nisam siguran ali sam „preuzeo“ jedan razradjen blog(na engleskom, ne znam jel’ vazno) i objavio samo jedan post. Sve to samo par sati prije predaje za adsense!

    Skoro sam dobio prvi cek u iznosu pola svoje plate. Zivio Google 🙂

  18. Ma clickbank je zakon

  19. Koliko se okvirno ceka na cek od momenta kada kazu da su poslali?

  20. Milomir

    Zdravo! Nov sam u ovom,pa me zanima da li adsense oglasi stoje na blogu po ceo dan ili sta??

  21. Milomir

    i jel se vecom posetom bloga povecava i broj prikazanih oglasa,objasni te mi,hvala

  22. Adsense oglasi stoje na blogu ceo dan. Kad predjes na drugu stranicu obicno se promeni i oglas u zavisnosti od toga sta imas od sadrzaja. To se valjda moze zakljuciti iz gore napisanog.

    Sto se tice zarade ona je mala tj. nikakva. Ljudi imaju i po 1000 posetilaca dnevno pa nista: 5$ ili 10$. A trud da bi dostigo 1000 posetilaca? meseci i meseci rada…

    Internet marketing je veom bitan i moze se zapoceti ozbiljan biznis sa tim.
    Ja sam testiranja radi napravio sajt o betonskim blokovima,nabavio neke jedinstvene tekstove i za mesec dana ga rangirao. Imao sam 5-6 poziva za kupovinu ukupno 20 hiljada blokova. E to je zarada!!! Samo jos da napravim blokovi 🙂
    Salu na stranu, ali ako nesto proizvodite veoma je bitno da reklamirate na internetu. Ljudi koji znaju da naprave sajt mogu mnogo vise da zarade prodavajuci blokove, sijalice, svece, kukuruz, med,… nego od Adsensa.

  23. Pozdrav svima, dakle, od pre 10ak sam krenuo da „radim“ tako sto kacim klipove na youtube i sve ih monetizujem, i mogu vam reci da mnogo dobro ide, prosek je od 2 do 5e ( 1000 pregleda )dnevno, sto morate priznati nije lose, za nov kanal na youtube-u 🙂
    Tako da savetujem svima da tako nesto urade, i na kraju kad dobiju partnerstvo mnogo vise novaca ce biti u igri 🙂

  24. MILOS

    Imam pitanje kako si Nikola postavio adsense u Srbiji kad to nije dozvoljeno jos i bilo ko drugi ako zna neka odgovori.

  25. MILOS

    adsense na youtube !

  26. Jole

    Cao momci. intresuje me na koji nacin mogu da povecam cijenu klika na adsense tacnije na youtube. Prosjek mi je oko 16oo klikova a cijena mi je o,o3 i ponekad pada na o,o2 a prije mjesec dana bila mi je o,o8 ili cak isla na o,12.

  27. Boki

    Molim vas za pomoc: ako nekome nije tesko da mi u kratkim crtama objasni kako se postavlja adsense na youtube? Unapred hvala!!!

  28. @Jole
    Sličan problem, ali sam slučajno skontao o čemu se radi. Imam sajt koji ima veze sa sajmom i imao je par dana veliku posjetu. Sve zbog sajma automobila i sajma knjiga. Za vrijeme sajma ovi iz auto industrije su imali velike kampanje i vrtili su se po sajtovima. Sada su kampbanje prošle, nema više tih oglsa pa google gura neke koje nemaju nikakve veze sa naštim tržištem .de .si .it
    Cijena klika je drastično pala.

  29. natasa

    Pozdrav, zasto mi opada dnevna zarada, recimo da sam imala 1,90€ kroz nesto vremena to je spalo na oko 0,70€, je li mozete odgovoriti, hvala unaprijed

Ostavi komentar