Kako prodati Mercedes preko interneta? [eksperiment]

Internet Marketing / 24. 02. 2010. / Autor:

mercedesNekada ni oglašavanje na sajtovima MojAuto.rs i PolovniAutomobili.com ne može da pomogne. I šta onda? Možda je rešenje poseban domen, unikatan sajt, i etarget oglašavanje. Pre nekoliko dana  kontaktirao me je Miljan Miletić iz Kruševca koji je posle mnogo muka došao na ideju da svoj auto pokuša da proda na zaista nesvakidašnji način.Mercedes-Benz c 180, prešao 217.000 kilometara, 1998. godište, cena 5.200 eura. Miljan je obišao sve auto pijace od Beograda do Vranja, oglašavao ga na vodećim sajtovima za prodaju polovnih automobila, plaćao foto-oglase u novinama.. rezultata nije bilo.

Miljan je od mene tražio samo malu pomoć oko postavljanja Facebook share i Twitter dugmeta na svoj sajt, kada mi se čitava priča učinila jako interesantnom. Miljan je došao na ideju da kreira sajt specijalno namenjen prodaji svog automobila. Rešio je da priča bude profi, zakupio odličan domen www.mercedes180c.com, i rešio da čitavu stvar „pogura“ preko Etarget oglasne mreže. Sve što je ovde navedeno je njegova ideja : „Toliko sam muka imao sa prodajom da sam rešio da malo eksperimentišem i probam oglašavanje na ovaj način. Radim na internetu već duže vreme i želeo sam čak i da malo eksperimentišem“ – rekao mi je Miljan kada smo se danas čuli.

Sajt je krenuo danas, Miljan će E-target kampanju tek započeti, ja ću mu ovim tekstom malo pomoći da domen  Mercedes180C.com bude što pre vidljiv od strane pretraživača.

Prodaja kreće.. Dogovorio sam se sa Miljanom da mi javi rezultate ovog, možemo ga nazvati, eksperimenta.

mercedes2

Šta me je oduševilo : originalan i unikatan način prodaje sopstvenog automobila, inovativno razmišljanje po pitanju oglašavanja na internetu, smelost za online eksperimentisanje.

Da li je teško ovako nešto uraditi : Nije teško, poenta je u ideji!

Matematika : Kada Miljan bude prodao auto i sam će preračunati koliko je para uložio u ovaj poduhvat. Ako su troškovi kampanje manji  (bez izrade sajta kojeg je sam kreirao) od sume za koju je mogao da spusti cenu nekom kupcu na auto pijaci, Miljan je „na konju“.

Kako god se ova priča završi dobili smo odličnu studiju slučaja. Siguran sam da će se u komentarima Miljan i sam javiti, a rezultate očekujemo uskoro!

Share Button
16
16 Komentara
  1. Koliki procenat uzimas od prodaje Mercedesa?? 😀
    Super je ideja i zelim Miljanu uspesnu prodaju. 🙂

  2. Miloš Petrović

    Ma kakva provizija, ne razmisljam o tome. Čitav slučaj je totalno kul, a domen posebno! Ako Miljan ne proda Mercedes, domen će moći sigurno i to za iste pare 🙂

  3. Dosta dobra ideja 🙂
    kasnije, kad proda auto, može domen da preorjentiše na taj model mercedesa i sa njim uradi svašta nešto zanimljivo 🙂

  4. Zanimljivo, ali ima jedna totalno iracionalana stvar. Ako imash jedna komad neceg da prodash, ne znaci da treba da postanesh kvalifikovani prodavac takvih stvari.

    Mozda dodushe, covek nadje novi posao…

  5. Sjajna ideja! Nadam se da cemo uskoro dobiti lepe vesti od zadovoljnog prodavca 🙂

  6. Sigurno ćeš mu dosta pomoći na taj način što si ga izgreklamirao na svom blogu, a priča se brzo proširi 😉

  7. Sličan sajt (http://prodajemkucu.co.nr/) postoji već desetak meseci, ako ne i više… al’ koliko znam, lik nije prodao kuću. Međutim, on je stao na sajtu, bez ulaganja u promociju.

  8. Evo da se javim. Hvala svima na podršci, a pre svega Milošu na neočekivanom tekstu o sajtu na svom blogu. Tačno je da pokušavam skoro godinu dana da prodam auto i oglašavao sam se na raznim auto portalima kao i u oglasima. Obilazio sam i sve auto pijace i to više puta. I taman kada sam razmišljao šta bih još mogao da uradim, došao sam do ovo ideje. Danas ili sutra krećem sa Etarget oglasima. Nadam se da ću uspeti da prodam! I kao što je Miloš već rekao u tekstu, makar može da posluži kao studija slučaja! 🙂

    Pozdrav!

  9. Perko

    mislim da bi bilo delotvornije da je samo spustio cenu, to sto sto nije mogao da proda na vodecim internet stranicama iz te oblasti ne govori da su one lose, vec da cena nije prilagodjena trzistu, isto to vazi i za auto pijace jer ljudi trguju automobilima dosta dugo na taj nacin.

    da ne budem pogresno shvacen, daleko od toga da mislim da auto ne vredi toliko…

    ko zna, verovatno ce i ova roba naci svog kupca, jer je rec o luksuznom automobilu, pa je cesto potrebno i strpljenje… u ostalom videcemo i sami, nadam se da ce nam Miljan napisati na njegovom sajtu ili ovde na blogu, po kojoj ceni je prodao auto kada do toga dodje.

  10. Srecno s prodajom, i obavezno javite sta je bilo 😉

  11. Srećno. Obavezno javljajte rezultat ovoga. Makar i statistike poseta sajta i tome slično.

  12. GocFonStrauss

    Neko vece pricam prijatelju za ovaj pokusaj, a on me blijedo gleda (Golgeter prolupao pogled)… Molim te, nemoj kao i drugi poceti pricu koja je zanimljiva i ostaviti je nedovrsenu. Bilo bi mi drago, prije svega, da Miljan proda auto ali i da pratish ovaj pokusaj vrijedan svake hvale.

    Pozdrav sega megasticni iz Sarajeva.

  13. Čitam ovo i počeo sam da se smejem 😀 Ne može da proda Mercedes ’98 C180 za 5200€… Ćale prodao Mercedes 190D za 4000€, a auto je ’85 i prešao više od 370 000, pali na pola ključa 🙂

  14. Izgleda da je auto prodat 🙂 Sajt je obrisan…

  15. Vrlo interesantna studija. Vidim da je merdža prodat.

  16. Da pravi nacin da se iskoristi internet , koji bi trebali i ostali da kopiraju.

Ostavi komentar