Moje iskustvo sa Joomla-om

Ostale teme / 20. 11. 2007. / Autor:

homer panic screamRecimo da mi u prvom trenutku ništa nije bilo jasno. Moduli, komponente, content… Ja želim samo jednostavan portal! Kada sam prvi put ušao u admin panel i šetao malo po joomli, recimo da sam imao sličan izraz lica kao Homer Simpson. Uz dosta napora i samoprovaljivanja (što mi je u većini slučajeva bio glavni alat) počeo sam da hvatam osnovne stvari Joomle.

Kolega Igor Mitrović ,sa našeg sajta grada Bora bor030.net ,dao je predlog da pređemo na Joomla CMS. To nam je bilo preko potrebno jer smo konstanto imali veliki broj vesti za ubacivanje na sajt. Takodje su nam se stranice gomilale i želeli smo da pobegnemo od statike (čitaj .html). Par meseci smo administrirali Joomlu, paralelno se upoznajući sa njom. 8. juna 2007. Osvanulo je naše prvo rešenje u Joomli – potpuno novi bor030.net. Meni je lično to iskustvo dosta značilo (inače ceo projekat bor030.net je moje početno i glavno iskustvo gde sam sebe u smislu weba izgradio), tako da sam već tad zavoleo Joomla CMS.

Joomla logo

Dopala mi se jednostavnost kreiranja jakog Content Management Sistema. Iz Admin panela sam mogao uraditi bukvalno sve, celim sadržajem se lako upravljalo. Bio sam oduševljen izborom gotovih temlplejta (iako sam u pocetku imao problema sa izmenom istih) , komponenti, modula. Sve što mi nije bilo jasno nalazio sam na JoomlaForumu-Srbija.

 

bor030.net izgled

Jula meseca 2007. odabrao sam Joomlu za seminarski rad iz Elektronskog poslovanja, na FON-u. Imao sam želju da dokumentujem podizanje Joomla Portala, na primeru mojsport.net Sportskog portala (nastao samo zbog potreba seminarskog). Portal sam podigao bukvalno za 3 dana. Dokumentaciju imam i uskoro ću je srediti i plasirati na net kao jednu korisnu skriptu za početnike.

 

Tada sam već sebe smatrao za iskusnog Joomla administratora 🙂 Nakon 2 solidna projekta ukapirao sam sve tajne Joomla administracije, naravno još se može napredovati. Ubrzo sam dao predlog kolegama iz studentskog doma 4.April da podignemo jedan dobar studentski portal, tako je nastao 4-april.com .

Portal 4.april.com

Kao tačka na i, kao kec na deset, i ostale izreke koje postoje… došao je Joomla Day , trenutak kada sam se susreo sa mnogim Joomla administratorima, potvrdio osnovne stvari koje znam o Joomli i slušao nove stvari. Sve u svemu jedna dobra priča. Biće sigurno još projekata, tek smo počeli.

www.bor030.net
www.4-april.com

Share Button
5
5 Komentara
  1. Dusan

    Veoma zanimljvio iskustvo 🙂 … samo napred i stvarno mi se svidja nacin na koj radis i nacin ucenja … svaki link koj nadjem na ovom blogu prosto vuce da kliknem a i nekoliko strana se nalazi u bookmark-u radi lakseg prisecanja 😀

  2. Ovo su bili počeci.. 🙂

  3. Svaki početak je težak, ali kada se Joomla jednom nauči to je onda kao vožnja bicikla ili auta – nikada se ne zaboravlja.

  4. Student

    Prijatelju,

    možeš li molim te da mi pošalješ taj seminarski???
    Jaaaako bi mi pomogao!

    Pozdrav

  5. Koji je ovo templejt bio? Ako se secas, i ako mi mozes reci, bio bih ti jako zahvalan.

    Pozdrav.

    https://milosblog.com/wp/wp-content/uploads/2007/11/bor030-izgled.jpg

Ostavi komentar