mts internet na testu

Mobilno / 28. 11. 2012. / Autor:

Razvoj mobilne mreže direktno utiče na brzinu mobilnog interneta. Testirajući mts usb modem uspeo sam da „povučem“ i do 15 megabita po sekundi download brzine, što je najiskrenije, najveća brzina interneta koju sam do sada konzumirao. Iako je ping za nijansu manji nego kod ADSL ili kablovske mreže u praktičnom radu razlika gotovo da ne postoji. mts internet je testiran na 3 lokacije u Beogradu i jednoj lokaciji u Boru, u nastavku slede kompletni rezultati testa. 

Instalacija modema je vrlo jednostavna. Po prvoj konekciji usb modema pokreće se program gde nakon nekoliko next klikova instalirate program za internet konekciju. Ono što vam na samom početku može biti potrebno su parametri za podešavanje mobilnog modema. Podešavanje je vrlo jednostavno i radi se samo jednom, dok vam kasnije preostaje jedino konektovanje na mrežu.

Ukoliko se nalazite u područiju 3G mreže realne brzine koje možete očekivati su od 3 do 15 megabita po sekundi za download i 1 do 3 megabita po sekundi za upload. Brzina mobilnog interneta zavisi i od perioda dana, ali na testu u 3G područiju nikad nije padala ispod 3 Mb/s. Ping se u proseku kretao oko 50 milisekundi, dok je  jedino na Dorćolu u podne bio povećan na 212 milisekundi.

Prikaz svih testova:

Van 3G područija, odnosno u delovima gde je EDGE mobilni internet brzine su manje i kreću se oko 0.2 Mbit/s. Ipak, prednost unapređene mts mreže je upravo velika pokrivenost 3G signalom a svakako je preporuka da se najpre pronađete na mapi 3G pokrivenosti.

Ukoliko vas zanimaju cene tu je i konkretna ponuda mts internet paketa

Bez preterivanja, ja sam zadovoljan ne samo brzinama nego praktičnim radom pri tim brzinama. Nisam imao nikakvih problema i mts internet bih odabrao kao lako prenosivu internet konekciju a posebno sam iznenađen upload brzinom.

Jedan od sajtova za test brzine je i Speedcheck.org.

Za kraj jedan savet: pažljivo birajte paket, odnosno količinu gigabajta. Zavisno od ličnih potreba, ukoliko koristite samo email i lagano surfovanje po sajtovima moguće da će vam i 2 GB završiti posao (što je ujedno i najjeftiniji paket mobilnog interneta trenutno kod nas). Video sadržaj i Facebook najviše vuku saobraćaja pa ukoliko konzumirate iste sigurno morate uzeti i neki veći internet paket (minimum 10GB, subjektivna procena).

Share Button
9
9 Komentara
  1. Ne znam da li su ti za test dali neki specijalni modem, ali evo skoro godinu dana imam njihov net, i gotovo da ga ne koristim ni kad mi treba, jer je pokrivenost ocajna. Kad uhvati mrezu kako treba, brzine su super, ali to je jako retko. Npr. u jednoj sobi u stanu leti, vec u sledecoj jedva kad sidje sa EDGE. Plac u Vrcinu, zbog cega sam najvise i uzeo, ne treba komentarisati, a to je 10km od beograda putem, vazduh da ne spominjemo.

    X puta mi se u centru, kod zeleznicke desilo da hvata ocajno.
    Na Altini sem EDGE nista ni ne hvata.

    Ne kazem da nisi objektivan, ali tesko da je situacija takva. Nazalost, cak i pored toga, mislim da im je internet bolji od konkurencije 😮 posto ovi jos redje rade kako treba …

    Inace, preko telefona mi se cesto desi da radi dosta bolje, mada situacija sa mrezama gotovo da je ista. Pretpostavljam da im je problem i u tom modemu.

  2. Miloš Petrović

    Dobio sam standardni modem koji je trenutno u ponudi. Svaki modem ima svoje brzine prenosa i sigurno da i to utiče. Test je maksimalno objektivan i beležio sam sve brzine koje sam testirao.

    Pre par godina sam koristio jedan mts modem, ali je bio nešto starije generacije i radio je sporije. Nisam siguran da li je uopšte gurao 3G brzine.

  3. Ne razumjem se previše u te brzine ali mogu kazati da mi je bilo interesantno pročitati ovaj članak. Naime ja uvijek muku mučim sa sporim internetom, pa sam naletila na ovaj članak. Lijepi pozdrav 😉

  4. paja

    mts.. plaćam 4mb, i do oko 22h uveče imam 1.5-3mb. dotle i radi internet podrška (08-22h). odmah posle 22h, a uglavnom oko 23h pa nadalje na >speedtest.net< brzina mi je od 0.12 do max 0.38!!!… sve to podelim i na facebook… kada reklamiram sutradan na mts-ovu (slow)net "podršku" obavezno mi kažu da nemaju podatak da je bilo nekih smetnji… i tako već dva meseca! neki predlog? neki bolji internet provajder? svaki savet dobrodošao….

  5. dali je ovo dobra konekcija 021mbs 013mbs pink475 to mi je na spi testu hvala unapred

  6. pravio sam spi test i ovako izgleda ping 475 donvoles je021ploduvs mi je013 to je rezultat molim vas dali je to dobro hvala inace sam zadovoljan malo me skajp zeza usporava cao

  7. Jovan

    MTS mobilni internet surf light paket na netbuku sa wiindovs 7 operativnim sitemom radi lose jacina signala stalno osciluje,isti taj modem na PC racunaru sa XP operativnim sitemom radi vrlo dobro na istom mestu u kuci.

  8. Pedja

    Plaćam 15mb, i odmah posle par dana od sklapanja ugovora primetio sam da su mi brzine ocajne i ne znam sta da radim? Na speedtest-u mi cesto pokazuje smesne brzine recimo 0.91Mbs/1.51Mbs,jako sporo ucitava,a inace,koristim ga u Lazarevcu,gde je signal 4 crte WCDMA. Jako sam razocaran,ne znam kome da se obratim,POMAGAJTE!!! Pa zar kod nas nista ne moze biti ni priblizno onome sta placamo??? Svaki savet je dobrodošao"¦

  9. Darko

    Trebalo bi ponoviti test. Od kad je uveden tzv. „neograniceni mobilni net“ brzina je do polovine meseca uobicajena, a od polovine nema vise ni 10% od uobicajene. U paketu imam 15Gb, potrosio sam 2Gb.

Ostavi komentar