Priča se priča da Rusi dolaze

Događaji / 04. 07. 2012. / Autor:

Sasvim slučajno sam pre mesec dana upoznao Igora, Rusa koji živi i radi u Srbiji. Nije direktno u našoj oblasti IT i web industrije ali je itekako povezan sa ljudima koji jesu u toj priči. Imao sam priliku da provedem jedan dan sa ekipom web preduzetnika iz Rusije kojima je Igor Mocni organizovao dolazak u Beograd i informisao se o mnogim detaljima vezanim za saradnju Srbije i Rusije.

Poseta ruske delegacije nema nikakve veze sa politikom. Primarni cilj posete sastojao se u upoznavanju Ruskih softverskih kompanija iz udruženja ISDEF (Independent Software Developers Forum) sa srpskim softverskim tržištem. Delegacija iz Rusije posetila je Srbiju u organizaciji firme "žMocni konsalting d.o.o"œ, naime njenih predstavnika Igora Mocnog, Irine Mocne i Jelene Đurđevac.

Ekipi iz Rusije su činili Andrej Malyšev, Boris Nedeljaev, Rais Garifullin, Aleksej Savkin, Eduard Smirnov, Viktor Gvozdev , Tatjana Vasiljeva, Olga Kokšarova i Alexander Rodichev. Pored Igora najviše sam vremena proveo u razgovoru sa Aleksejem i Alexandrom. Zanimljivo je da je čak troje od gore nabrojanih Rusa nastanjeno u Pragu gde je, kako kažu, centar Evrope. Naše druženje se odigralo na mesto koje stranci najviše vole u Beogradu – u Skadarliji.

Zanimale su me oblasti u kojima mogu sarađivati IT firme iz Srbije i Rusije. Igor mi je dao neke smernice: „Saradnja Srbije i Rusije je ostvarena na mnogo polja tako verujem da će se ubrzo ostvariti i u oblasti softvera IT industrije. Uspešna saradnja se može ostvariti učešćem u zajedničkim projektima, partnerstvom ruskih i srpskih softverskin kompanija radi lakšeg ulaska na balkansko i tržište Centralne Evrope, zatim korišćenjem outsourcing-a, osnivanjem softverskih kompanija u Srbiji i na taj način pospešiti razvoj softvera u njoj.“

Kao šansu Igor vidi i u izlasku srpskih softverskih kompanija na rusko tržište, ali kako je rusko tržište jako veliko i zahtevno, proizvod sa kojim bi se predstavili bi zaista morao da bude originalan.

Preko udruženja ISDEF (Independent Software Developers Forum) i firme "œMocni konsalting" sve zainteresovane
srpske kompanije mogu dobiti više informacija o ruskom softverskom tržištu i izlaskom na isti. Igor i njegovi saradnici su spremni da odgovore na sva pitanja vezana za udruženje ISDEF i pitanja vezana za softversko tržište u Rusiji. Jedna od preporuka za sve zainteresovane srpske kompanije jeste da dođu na neku od konferencija koje organizuje udruženje ISDEF i na licu mesta se informišu i upoznaju sa svim osobenostima koje ih zanimaju.

Ovo nije šansa samo za velika preduzeća. Članovi ISDEF-a su u glavnom mala ili srednja preduzeća čime je praktično data šansa svima. „Za softverski biznis nije važno da li ste u nekoj velikoj kancelariji ili imate preko 100 zaposlenih. U ruskim softverskim kompanijama ima dosta programera koji rade po principu outsourcinga. Ako imate dobar proizvod svi će biti zainteresovani za Vas, na domaćem pa čak i na stranom tržištu. Mi smo u Srbiji upoznali dosta malih kompanija i mislimo da baš one imaju najveću šansu da budu najuspešnije.“ kaže Igor.

U nekoliko navrata sam imao priliku da razgovaram sa Igorem i uveravam vas da je jako dobar čovek, spreman na svaki razgovor, sa maksimalno pozitivinm namerama. Igor Mocni jeste Rus ali je dugo u Srbiji i perfektno govori naš jezik, tako da tu barijere nema.

Poseta ekipe iz Rusije nije bila striktno poslovna. Pored posla bliže su se upoznali i sa srpskom istorijom, kulturom i tradicijom. Obišli su i beogradske znamenitosti, deo Zemuna i Novi Sad. Gosti iz Rusije kažu da odlaze puni prelepih utisaka što zbog gostoprimivosti i ljubaznosti Srba tako i zbog lepota Srbije. Vrlo je izvesno da će ponovo doći.

Share Button
1
Jedan komentar
  1. Ta saradnja sa Rusima je jako komplikovana.
    Njihovi softver stručnjaci su jedni od najboljih, i svoje znanje ako ne prodaju domaćim kompanijama, idu na tržište SAD.
    Masa glavnih faca u Internet kompanijama su poreklom Rusi ili iz bivšeg SSSR,a prisutan je i trend povratka u Rusiju.
    Yandex je pre Google uveo moderan način pretraživanja,a ruski web giganti Yandex, Mail.ru, Rambler imaju jako razvijena rešenja, ali problem svetskog prodora je jezik i ćirilica je vizuelno loša.

Ostavi komentar