Proactive World Cafe radionica: Odnos blogera i PR agencija

Događaji / 26. 05. 2013. / Autor:

Proactive927

Proactive, regionalna PR konferencija koja se održava na Kozari je posebno karakteristična po World Cafe radionici. Prošle godine sam se po prvi put sreo sa tim konceptom a ove godine i u učestvovao sa temom "œOdnosi blogera i PR agencija".

World Cafe predstavlja koncept 8 stolova, gde se za svakim stolom govori o nekoj konkretnoj temi. Jedna sesija straje 15 minuta. Učesnici samostalno biraju raspored kretanja po temama i nakon svakih 15 minuta menjaju stolove, a da se pri tome ne moraju kretati u istoj grupi. Na kraju vođe tema iznose generale zaključke na osnovu svih informacija i diskusija.

Proactive922

Prednosti World Cafe radionice:

  • Učesnici se među sobom upoznaju (spontani networking)
  • Učesnici aktivno učestvuju u temama, postavljaju pitanja, iznose svoje iskustvo
  • Vođe tema prenose svoje znanje i iskustvo svakoj grupi

Imao sam veliku čast da sa Vladimirom Stankovićem (DedaBor) i Ronijem Kordišem iz Slovenije (Had) budem domaćin jednog stola sa temom "œOdnos blogera i PR agencija" gde se govorilo o komunikaciji između PR agencija (PR profesionalaca) i blogera.

Proactive923

Nakon radionice došli smo do sledećih zaključaka:

  • PR agencije žele da komuniciraju sa blogerima ali nisu sigurne koji je najbolji način
  • Smatraju blogere nezavisnim i nepristranim medijima a posebno cene blogere koji imaju kredibilitet i svoju publiku
  • PR kolege na prvom mestu žele da se njihovo saopštenje prenese i tu ih treba edukovati da blogeri nisu copy-paste uredništva
  • PR kolege ne razmišljaju mnogo o content marketingu i SEO značaju objava blogera, a ta tehnička strana je posebno važna i tu PR-ovce treba dodatno edukovati
  • Blogere ne treba spamovati PR saopštenjima, blogere treba pozvati na kafu, upoznati se sa njima, raspitati se o kojim temama posebno vole da pišu
  • Umesto PR saopšenja blogeru treba dati priču ili ga navesti da piše o nekoj temi piše
  • PR agencije mogu, ukoliko smatraju da je saopštenje važno, blogeru ponuditi novac, ali je posebno bitno da bloger na blogu navede da je tekst sponzorisan, dok bloger sam procenjuje da li će saopštenje preneti u potpunosti i koliko je to za njega dobro (lično smatram da nikako nije dobro).

Zaključke smo preneli i u petomonutnoj prezentaciji nakon radionice. O ovoj temi se još puno toga može reći i iz mog blogerskog ugla gledano ovde se već načinjen i priča "œnative advertisinga" o kome će se po prilično govoriti u budućnosti.

Top predavanja na Proactive konferenciji

Od predavača na Proactivu posebno bih izdvojio Roberta Ličena, Ivonu Janjić i Borislava Miljanovića.

Proactive924

Robert je održao sjajno predavanja o komunikaciji nadređenih sa zaposlenima u zavisnosti na kom nivou znanja i motivacije su kadrovi. Sjajno menadžersko predavanje koje u osnovi naglašava da svaki radnik ima svoj stil komunikacije, a na nadređenom je da pronađe taj stil i komunicira. Robert Ličen naglašava da je kompanija kao porodica i da se ne može podizati sama od sebe, već je potrebno graditi dobre komunikacijske odnose.

Proactive925

Ivona Janjić iz kompanije je Agrokor govorila o komunikaciji brendova. Na ovakvim konferencijama je uvek dobro čuti ljude iz velikih korporacija, a Agrokor to i jeste. Ivona je naglasila problem sa kojim se susreću ljudi u tom sektoru, da marketing nije advertajzing već daleko širi pojam i posao. Pokazala nam je jedan vrlo interesantan filmić o komunikaciji novih brendova Nescafe u Hrvatskoj.

Proactive926

Bora Miljanović je trećeg dana Proactive konferencije održao predavanje, odnosno studiju slučaja totalnog rebrendiranja kompanije Represent. Bilo je odlično čuti jednu agencijsku priču, kako je krenula sa radom i na koji način se razvijala kompanija McCannEricson PR i na koji način su izvršene pravne i organizacione promene kako bi se kreirala praktično nova agencija Represent. Pošto je akcenat bio na promenama, Bora je naglasio rizike koje su postojali ali i poručio svima da su jedino promene izvesne i da na njih kroz život moramo biti spremni.

Proactive921

Proactive9 je opravdao sva moja očekivanja, a svoje globalne utiske o konferenciji sam već izneo. Siguran sam da će naredni 10. jubilarni Proactive biti još bolji. Čestitam Prime ekipi na sjajnoj organizaciji konferencije i vremenske mašine Čikago party. Ova uigrana ekipa kreativaca organizuje sjajnu regionalnu PR konferenciju i čast mi je što sam i ove godine bio deo nje.

Share Button
1
Jedan komentar
  1. E ovo se zove radionica a ne Twitomanija. Bravo! Jako koristan tekst i volela bih i kao PR manager i kao blogger da ucestvujem na sledecoj. 😉

    Pozz

Ostavi komentar