Samsung Galaxy S4 #test

Mobilno / 21. 06. 2013. / Autor:

samsungs4-milosblog-m

Samsung Galaxy S4 se pojavio pre par meseci i napravio medijski bum. Želeo sam još tad da ga testiram ali nisam mogao doći do njega. Ipak dolazi u moje ruke i 7 dana je bilo sasvim dovoljno da pohvatam zanimljive detalje i prenesem vam lične impresije. Android 4.2.2., ultra brz telefon i sjajna kamera.

Veliki sam ljubitelj Androida i tu čak mogu potpisati doživotnu vernost (da, ubeđen sam da Android ne može da napravi vizuelnu brljotinu kao što je Apple učinio sa iOS7). Samsung Galaxy S4 je predstavljen kao telefon u top klasi, što i same funkcije koje sam testirao pokazuju. Dolazi sa Android verzijom 4.2.2. što ga sa ostalim performansama čini top modelom.

samsung-s4-izruke1

Moj prvi utisak: pa ovo baš liči na Samsung Galaxy S3. Iskreno ne razumem zašto je Samsung ubrzo nakon S3 izbacio model S4, mada je to verovatno zbog trke sa ostalim proizvođačima. Moja prva zamerka je veličina ekrana (5 inča) jer nisam ljubitelj ekrana gde držeći telefon u jednoj ruci palcem ne mogu da dohvatim vrh ekrana (to mi je neko merilo za veličinu telefona).

Krenuću od baterije, jer je to definitivno postala bolna tačka smart telefona. Test koji sam napravio bio je:

  • konstantno uključen wifi
  • 4 sata ultra aktivnog korišćenja društvenih mreža
  • par fotografija, video
  • ostalo vreme telefon na polici (napominjem, wifi je bio uključen)

Rezultat: oko 36 sati trajanja baterije.  Ovo shvatite kao neko idealno vreme jer nisam optimista i mislim da će u praksi baterija trajati oko 24 sata, a naravno računajte da je posle godinu dana to vreme upola manje (makar je bilo kod starijih modela).

samsung-s4-ekran2

Tehničke performanse: idealne. Procesor 1.9Ghz sa 4 jezgra, 2 GB RAMa, 16 GB interne memorije. Ultra brz telefon, verovatno najbrži trenutno na tržištu. Sve prosto leti pod prstima. Namerno sam želeo da ga što više mučim i instalirao sve društvene mreže na kojima sam aktivan: Facebook, Twitter, Instagram, Foursquare. Notifikacije su bez problema pristizale, skakanje iz aplikacije u aplikaciju jako brzo, štucnuo nije. I tu shvatate zašto postoje novi modeli telefona, posebno ako imate telefon star dve godine, jer je razlika u brzini ogromna.

samsung-s4-ekran1


Savet: pri kupovini smart telefona obavezno obratite pažnju na RAM memoriju (minimum 1GB RAMa, idealno 2) i procesor (2 jezgra, idealno 4). 
Generalni problem koji postoji i koji će postojati kod smart telefona je instalacija većeg broja aplikacija koje postaju sve zahtevnije i prosto jedu RAM memoriju i procesor. Ja sam na svom telefonu (Samsung Galaxy W) skoro obrisao Facebook aplikaciju jer mi je "œjela" 50% RAM memorije.

Revolucionarna kamera

U praktičnoj primeni sve je manje više stanardno Android telefonima, ali je kod Samsung Galaxy S4 sve fantastično pre svega zbog brzine i kvalitetnog ekrana. Ipak, ono što bih posebno izdvojio je kamera i softver koji je pokreće.

samsung-s4-ekran3

Zbog odličnih performansi sa ovim telefonom možete raditi nešto što je kod ostalih telefona nezamislivo. Držeći dugme za fotografisanje, telefon hvata bukvalno 10 fotografija u sekundi, nakon čega vi možete odabrati najbolju, ili u posebnom modu dozvoliti telefonu da odabere najbolju fotografiju za vas. Postoji više modova fotografisanja:

  • mod u kome telefon kreira više fotografija i bira onu na kojoj lica dobro izgledaju
  • mod u kome u jednom kadru "œhvatate" objekat koji se pomera
  • mod u kome možete iseći nepotreban objekat na fotografiji
  • i još puno toga

Posebno mi se dopao mod video zapisa. Osim što video "œhvata" u formatu 1920x1080px moguće je i pauzirati snimak, promeniti kadar, nastaviti snimanje, slično kao kod video kamera fotografisati u toku kreiranja video snimka, tako da kao rezultat dobijete i video i fotografije dobrih kadrova.

samsungs4-primer-04m

Kreiranje fotografija i video zapisa je po mom mišljenju ubedljivo najbolje urađeno od svih telefona koje sam do sada testirao. Ako tome dodamo i podatak da je fotografije moguće kreirati u zapisu od 13 megapiksela, malo je smart telefona koji su u ovoj klasi.

Ipak jedna zamerka ide na račun kućišta telefona. Deluje mi vrlo nežno i za razliku od HTC telefona gotovo sigurno bih kupio za njega silikonsku masku (volim da čuvam telefone).

samsung-s4-izruke2

Trku računara je definitivno zamenila trka smartphone uređaja. HTC, Samsung, LG, Sony, Apple i ostali vode tržišni rat u novim modelima. U toj trci je i mts kao i ostali operatori, kako bi što bolje telefone plasirali svojim korisnicima. Ako ste među onima koji uvek jure top modele, slično kao i kod auta, najbolje bi bilo da imate neku opciju lizinga, jer se na svakih 6 meseci dešava neka velika tehnološka promena.

Ako spadate u skromnije korisnike neki novi top modeli vas neće mnogo tangirati ali je prava zamka ako neki od njih i probate jer je teško vratiti se na staro.

Share Button
3
3 Komentara
  1. Pre nego sto sam se i definitivno odlucio za ovaj telefon, proveo sam dane gledajuci i citajuci razna poredjenja i testove. Nakon 4 dana koriscenja, mogu reci samo ovo: PREZADOVOLJAN!

    Telefon zaista jeste skup, ali je takodje i izuzetan! Brz, pouzdan, izgleda fenomenalno, lagan. Meni licno njegova velicina ne predstavlja problem (mada sam mislio da hoce). Svoj stari Samsung Galaxy ACE sam zamenio ovim i razlika je zaista neopisiva.

    Jedino sto se meni desilo je da se prilikom punjenja telefon esktremno ugejao, medjutim samo sa punjacem koji sam dobio uz njega. Kada sam prikljucio na svoj stari punjac, sve je u redu…

  2. Nakon Xperia Arc S malo mi je preglomazan kad ga uzmem u ruke. Definitivno je mnogo brzi ali posto je kolega uspeo da ga slomije ipak cu sacekati
    Samsung I9295 Galaxy S4 Active.Razlika je samo u kameri ali je ovaj model otporan na vodu i prasinu.Jedino je pitanje oceli stici kod nas jer se u svetu pojavio u junu.

  3. marko

    zelim da ga kupim ali mi kazu da je los ali meni izgldeda premocno kod druga sam gledao ima dosta programa . dali ima razlike u s3 i s4 u velicini ima u jacini ali u velicini nzm.

Ostavi komentar