Skype i edukacija: virtuelno gostovanje u osnovnoj školi

Događaji / 22. 02. 2014. / Autor:

Održao sam do sada više desetina klasičnih predavanja, ali nikad pre virtuelno. Nekoliko nedelja pre ovog teksta putem bloga dobijam poziv da održim upravo jedno takvo predavanje na daljinu učenicima osnovne škole "œČegar" u Nišu. Ana Živković, koja radi u toj školi kao nastavnik i član je tima za Profesionalnu orjentaciju, imala je zadatak da od jedne obične učionice napravi virtuelnu, ili sam samo ja bio virtuelan u celoj priči, kako god, Skype nas je povezao.

skypevirtuelno

Učenici 7. i 8. razreda se najpre kroz anketu izjasne koga bi voleli da intervjuišu. Ovaj put su odlučili da to bude neko kome je internet profesionalni poziv. Inače su to eksperti iz raznih oblasti, tako da su pre mene virtuelno gostovanje već imali neki daleko interesantniji ljudi sa još većih distanci od ove Beograd – Niš.

Skype se definitivno kao kanal komunikacije i video poziva može koristiti i u nastavi. Izuzetno logično, imam utisak, vrlo malo primenjeno kod nas. Ovde je zaista manje važno šta sam ja pričao u tom videu. Najvažnija je ideja i moderno shvatanje edukacije i obrazovanja. Fizička razdaljina je premostiva, video forma odlična dopuna klasičnim učenicima. Učitelji, nastavnici, profesori, sledite primer ove sjajne ekipe iz Niša. Edukacija ne poznaje granice.

Share Button
2
2 Komentara
  1. Drago mi je da pojedini nastavnici izlaze iz tog nekog ustaljenog šablona predavanja i prenošenja znanja đacima.
    Svaka čast!

  2. Jaran

    Petre, pravi si car :). Kako samo imas strpljenja za klince i pravi si profesionalac u svom poslu postao :).
    Sam pojam virtuelne učionice ja super stvar. Mislim pre svega na činjenicu da kada te vide uživo to im bude nešto normalno i ne drži im pažnju, dok je ovakvim pristupom to sve drugačije.
    Kako je nama bilo u 8-mom razredu :). Konstruktivni pristup u saradnji nastavnika krede i table :).

Ostavi komentar