U kojoj valuti štedeti?

Ostale teme / 17. 01. 2015. / Autor:

Nakon višenedeljnog jačanja dolara i rapidnog preko-noći skoka švajcarskog franka i pametnom čoveku je teško da razume koja je to sigurna valuta za štednju. Svesno ili podsvesno vezani smo za evro i godinama ga smatramo stubom štednje, ipak, možda je vreme za psihološku promenu.

Da sebi razjasnim i vas odmah obavestim, postavio sam na Tviteru pitanje pametnijima i iskusnijima od sebe: U kojoj valuti danas, sutra i narednih godina štedeti?

euro

Prvi je odgovorio profesor Dušan Pavlović.

Pored toga, Dušan je zaključio i da ulaganje u nekretnine nije baš pametno rešenje jer „svaki stan u Srbiji danas morate da prodate za manje od kupovne cene“.

Novinarska RTS-a, Vesna Damjanić, koja već nekoliko godina prati ekonomske teme, kaže da lično štedi u dolarima, uz napomenu da je štednja vezana i za planove koje imate sa novcem.

Posle svega rečenog: 2:0 za $

Miloš Mileusnić, vlasnik sajta Naslovi.net prateći diskusiju na Tviteru dodaje svoje mišljenje da je najbolje štedeti u valuti u kojoj plataće kiriju, a kod nas to je evro.

Slično mišljenje iznosi i Pavle Mihajlović, jedan od autora ekonomskog bloga Tržišno rešenje, koji smatra da evro odlično vrši posao u Srbiji jer se sve cene orjentišu prema evru. Kao primer navodi cene automobila, koje su standardno prikazane u evrima. Ipak, Pavle kaže da bi lično naredne dve godine štedeo u dolarima ili podelio „rizik“ na paralelnu štednju u dolarima i evrima.

3:1 $ prema €

U korist trenutnog skora ide i mišljenje da je veći broj zemalja u svetu koje će „braniti“ dolar, nego broj zemalja u evro zoni.

A šta će biti sa švajcarcem? Pojedini ekonomisti veruju da neće jačati u odnosu na već ojačanu poziciju i da je trenutni kurs neka vrsta maksimuma. Ne smatra se stabilnim, trenutno nema mesta za profit na kursu. Ko je bio pametan da štedi u francima do sada, samo taj je na dobitku.

Pored svega, iskusni ekonomisti savetuju štednju u zlatu kao najsigurniji oblik štednje, obzirom da se prognozira rast vrednosti zlata, ali ipak, za tako nešto je u Srbiji potrebna dobra edukacija i stabilnije tržište zlata.

Postoji i terorija da je štednja u dinarima dobra ako „ubodete“ dobru kamatnu stopu. Ipak, dinar nam je slaba tačka. Da se vratimo na ove strance.

dolar

Na kraju, da saberem komentare i iznesem vama i sebi finalni odgovor:

Štedite u dolarima.

Share Button
11
11 Komentara
  1. Da… ali uz konstanti strah da će se obistiniti sve one priče o klimavoj poziciji zelene valute koja je odavno bez pokrića, a o čijim količinama u svetu se samo nagađa.
    Poziciju svake valute određuju ne samo ekonomska, nego i politička kretanja, pa se u toj situaciji jedino proroci mogu baviti prognozama. Nisu prognoze, ipak, za ozbiljne ljude, pogotovo ne za one koji sebe smatraju stručnjacima. Zato stručnjaci i ćute, a laici nagađaju.

  2. Miloš Vučić

    Postoje rizici za štednju u bilo kojoj valuti. Na pprimer dolar može lagano da devalvira nakon jednog terorističkog napada.

  3. Najbolji vid stednje po meni je 50% u evrima, 25% dolari i 25% u francima.

  4. Ivan Živković

    Prethodne nedelje sam u emisiji „Profil profit“ RTS-a čuo preporuku da treba štedeti u dijamantima jer im vrednost više od 100god nije pala, samo jačala, za razliku od zlata koje je imalo oscilacija… Ali daleko smo mi od kupovine dijamanata, par $ možda i kupimo.

  5. igor

    60:40 zlato:srebro

  6. Već skoro osam godina se bavim trgovanjem na deviznom tržištu i interesantno mi je kada se prilikom oscilacija na tržištu podigne velika prašina. Onda razni stručnjaci počinju da savetuju šta je najpametnije uraditi, ukojoj valuti štedeti. Za one koji nemaju kredite u „švajcarcima“ nema zime. Nećete pogrešiti ako štedite u EUR, ali trenutno je možda najbolje štedeti u dolarima (podvlačim trenutno, jer se tržište menja svaki dan).

    Svi oni koji su bili prisutni na deviznom tržištu su fino mogli da zarade na padu vrednosti američkog dolara u odnosu na švajcarski franak. Savetujem vas da se finansijski edukujete, jer ne morate onda verovati na reč onome što mediji prenose.

    Pročitah u komentarima da savetuju da štedimo u dijamantima…recite to jednoj prosečnoj srpskoj porodici koja za jedan kamičak treba da odvoji najmanje nekoliko stotina evra za najjeftiniji. To je bila čista reklama u toj emisiji, a što se vrednosti dijamanata tiče, njihova vrednost generalno raste, ali i to tržište nije baš najlikvidnije. Moje mišljenje je isto i za zlato.

    Ali treba pratiti stanje na svetskoj političkoj sceni, jer ukoliko je treći svatski rat zaista blizu, onda je odluka oko štednje stvarno drugačija, ali nećemo izazivati đavola.

    Znamo da je dolar papir bez pokrića, ali morate znati da veliki igrači svakako neće dozvoliti propast ove zelene valute.

  7. Posle mere koju je sprovela Švajcarska Nacionalna Banka (SNB), vrednost švajcarskog franka je naglo počela sa apresijacijom (rastom). To jačanje valute koju popularno zovu „swissy“ je stvorilo velike probleme svim klijentima banaka, koji su se zadužili u ovoj valuti. Premijer Mađarske Viktor Orban je pre samo nekoliko nedelja bio jedan od najkritikovanijih ličnosti evropske monetarne unije, ali već sada je jedan od heroja (kako ga nazivaju). Do promene mišljenja je došlo zato što je on učinio nešto što je svakako spasilo ekonomiju Mašarske, a to je da je neposredno pre donošenja mera od strane centralne banke Švajcarske, promenio kredite iz „švajcarca“ u forintu. Klijenti banaka u Srbiji su suočeni sa velikim problemima, sa kojima ne mogu da izađu na kraj sami, osim ako se država ne umeša i pomogne.

    Razlika između FED-a (federalnih državnih rezervi SAD-a), koji sva zasedanja objavljuje, te su ona javna, to nije slučaj sa SNB-om.

    Posle ovoga se postavlja pitanje u kojoj valuti je najbolje štedeti.

    Moje mišljenje je da je u ovom trenutku najbolje štedeti u američkim dolarima. Svima je poznato da je devizno tržište jedno od najlikvidnijih tržišta i kao takvo nosi velike promene, tako da se ovo mišljenje u narednom periodu svakako može promeniti, ali na osvnovu dosadašnjih podataka, u ovom trenutku je najbolje štedeti u američkim dolarima. Ali bitno je da znate šta želite sa tim novcem da uradite nakon nekog perioda, tako da ćete se u zavisnosti od toga i u skladu sa tim ponačati i kupovati tu valutu. Naravno da nećete od plate kupovati dolare, pa iste konvertovati nakon dve nedelje, kako biste platili stanarinu. U tom slučaju biste gubili u konverziji, zato vam to ne savetuhem.

    Negde sam pročitao da „iskusni ekonomisti“ savetuju da štedite u zlatu. Ok…a koliko to zlata svako od nas može kupiti i kolika je cena otkupa i prodaje zlata i da li se to isplati. Ok, istina je da cena zlata u narednom periodu samo može da raste, jer je reč o resursu koga ima sve manje, ali ovaj savet može biti usmeren ljudima koji imaju veliki kapital. Prosečne porodice svakako nemaju račun da stalno trče u zlatare i rade za njih tako što će kupovati skupo, a prodavati po niskoj ceni.

    Da sumiram, moj savet je da štedite u dolarima, ali je bitno da budno pratite dešavanja na svetskoj ekonomskoj sceni i deviznom tržištu.

  8. lazarevic dejan

    u srbiji kupiti pa kad ti zatreba novac je čist gubitak.prodaju gram po 50€ a kupuju po 24€

  9. Dugoročno u švajcarcima, srednjeročno u dolarima.

  10. Игор-Панчево

    Смешни је када неко „ко се годинама бави трговањем на берзама“ да савет како је мудро и треба штедети ТРЕНУТНО у овој или оној валути.Штедња као финансијски монетарни феномен АУТОМАТСКИ НЕ ПОДРАЗУМЕВА ТРЕНУТНО И САДнего оперише са дужим роковима а време је најбитнија компонента или променљива коју код феномена штедње треба узимати у обзир.Када менко има дилему у којој валути штедети тај пре свега мисли под овим У КОЈОЈ ВАЛУТИ МИ ЈЕ НАЈСИГИРНИЈЕ ДА ЧУВАМ СВОЈУ ТЕШКО СТЕЧЕНУ УШТЕЂЕВИНУ.Значи подразумева се дугорочни исход а не ТРЕНУТНО.ТРЕНУТНО, нема никакве везе са штедљом.Ако ћете да гледате шта је тренутно најисплативије најисплативије је сасвим супротна радња од штедње а то је потрошити новац на робе и услуге јер већ сутрадана оне ће поскупети. Никако не бих саветаова да штедите у америчким доларима или еврима јер су им судбине потпуно и директно повезане.Како и зашто није место да елаборирам јер то није циљ овог блога. У питању су дубоке и од јавности скривене шпекулације и центри који их врше имају као главен полуге за то управо долар и евро. Најнесигурнији су због тога за неку дугорочну штедњу.МОЈ САВЕТ БЕЖИТЕ ИЗ ЕВРА И УСА ДОЛАРА , У ЗЛАТО .

  11. Radovan

    Valuta buducnosti je kineski Juan, a prati ga ruska Rublja.

Ostavi komentar