Veza između Google Analytics statistike i Alexa ranga

Internet Marketing / 30. 10. 2008. / Autor:

Google Analytics statistika , za konkretan sajt dostupna samo webmasteru, i Alexa rang, dostupan svima.. Da li postoji veza između dva popularna parametra?

Statistika web sajta koja je usvojena kao standard je Google Analytics (GA). Na GA niko do sada nije imao zamerki, webmasteri među sobom porede posetu prema GA, internet marketing agencije takođe tu statistiku smatraju reprezentativnom. Ipak se dešava da webmasteri drže u tajnosti podatke o poseti ili u najgorem slučaju daju netačne informacije tako što „nabudže“ posetu. Kao što je poznato, pristup GA ima samo webmaster sajta, eventualno još neka osoba koju webmaster odredi. Podatak koji je daleko dostupniji svima koji krstare netom je Alexa rang web sajtova, gde se u par koraka može doći do informacije o rangu konkretnog sajta u moru svih sajtova na webu.

Centralno pitanje je : Da li postoji veza između Alexa ranga (što manja brojka, to bolji rang) i Google Analytics statistike (što veća brojka to bolje) ? Po svakoj logici bi morala da postoji, jer se rang formira na osnovu posete web sajta. Da bi koliko toliko kreirao korelaciju parametara, izvršio sam malu analizu. Uzeo sam GA statistiku 4 web sajta koja administriram i uporedio sa trenutnim Alexa rangom. Podaci su dati na slici i grafikonu.

Za statistiku sa GA uzeta je prosečna dnevna poseta (visits) u predhodnih 10 dana, i naravno Alexa rang na današnji dan. Evidentno je da korelacija postoji, ipak, za pravu analizu je potrebno mnogo više sajtova. Ovi podaci, koliko toliko, daju neku približnu sliku veze između Alexa ranga i GA statistike.

Linkovi:
Alexa rang
Google Analytics

Share Button
3
3 Komentara
  1. Nikad mi nije bilo jasno odakle Alexa kupi podatke o posecenosti sajta. Ajd za GA se umetne tracking kod pa ima uvid u posetioce, ali kako Alexa zna koliko ljudi posecuje moje stranice…

  2. Mislim da Alexa ima onaj „site reach“, u fazonu koliko je domen trazen, odnosno gadjan od strane pretrazivaca… i to je sve.
    GA pak, zbog koda, ima mnooooogo informacija unutar samog domena.

  3. Svaka čast Miloše na Alexa ranku tvog bloga.
    Kako vidim blog si otvorio pre više od pet godina. Ja svoj imam godinu i po, http://gojko-prevareniodvinaera.blogspot.com/, nisam nezadovoljan posetom, u proseku pedesetak dnevno, ali mi slabo ulaze na reklame. Kako tu stoje stavri kod tebe i imaš l neki savet?

    Hvala unapred
    Gojko ROdić

Ostavi komentar