Facebook fenomen

Sajt koji se bavi socijalnim mrezama. Online zajednica koja se zbog dobrih tehničkih postavni neverovatno brzo širi. Facebook je samo jedna od socijalnih zajednica u nizu, ali jednostavnost i mnoštvo dodataka je svrstavaju u jedne od vodećih. Za sada proji preko 55 miliona aktivnih korisnika u svetu. Kod mu popularnost raste iz dana u dan. Postoji veliki broj mreža, naravno jedna od njih je i Srpska mreža.

facebook

Moje iskustvo je još sveže, priključio sam se facebook zajednici pre manje od mesec dana. Video sam da drug igra jednu zanimljivu online igricu, morao sam da je probam. Ispalo je da je ta igrica jedan od dodataka (aplikacija) u okviru facebook-a. Međutim, ubrzo me je jedan prijatelj ubacio na svoju friend listu. Bilo mi je čudno kako je uspeo da me nađe. Nakon par dana, isti slučaj, kolega sa fakulteta me je ubacio na svoju friend listu, i tako dalje… Nisam odmah razumeo poentu. Međutim, tek kada sam malo više prostudirao ceo sistem shvatio sam kako funkcioniše. Pri kreiranju frend listi moguća opcija je da unesete vaš mail i pasword sa maila, facebook se povezuje na vaš adresar u okviru maila i pronalazi ljude koji imaju nalog na facebook, dobijate i opciju da te korisnike odmah ubacite svoju listu. To je jedna od poenti pronalaženja prijatelja online.

Zašto sam se zadržao na facebooku? Pre svega zbog jednostavnosti korišćenja sistema. Tehnički je fantastično odrađen upotrebom php-a i ajax tehnologije. Želite na svom profilu galeriju slika – instalirate galery plugin (aplikaciju). Želite neku online igricu – instalirate aplikaciju…itd. Dopisivivanje može biti javno i privatnim porukama. Vašim prijateljima možete slati i online poklone, čak i online kriglu piva. Šetajući od profila do profila imate i uvid u njihove liste prijatelja, tako sam recimo na vrlo jednostavan način došao do velikog broja kolega sa fakulteta.

Facebook najviše koriste Kanađani, preko 7 miliona. Zatim slede Engleska, Australia, Turska, Švedska, Norveška… U srpsku mrežu je učlanjeno oko 25.000 aktivnih članova. Sistem podršava preko 7.000 aplikacija.

Ana Kokić na facebook-u

Listajući facebook naišao sam na profil Ane Kokić. U prvi mah sam pomislio da se radi o nekoj online zavrzlami, međutim nakon pročitanog profila bilo mi je potpuno jasno o čemu je reč. Administrator sajta Ane Kokić je otvorio nalog i kreirao njen kompletan profil. Stoji informacija da će se Ana uskoro aktivno uključiti na svoj profil.

ana kokic

Mora se priznati, odličan način za online promociju i prikupljanje fanova. Verovatno je ovo jedan od prvih slučajeva promocije kroz socijalnu mrežu.

Share Button
2
2 Komentara
  1. Ivana

    Sto se tice promocije ove prevacie koji si pomenuo, takav vid promocije zastupljen je vec par godina unazad.

    Prvi gde je tako nesto pocelo jeste http://www.myspace.com , sajt je sada u vlasnistvu FOX-a.
    Ako ikad te nanese put, pa otvoris nalog account tamo, ubrzo ces primati request-ove raznih muzicara i sl da ti budu prijatelji, samo da bi na njihovom sajtu stajalo da imaju 50 000 fanova…

    Pozdrav

  2. Milos

    Ivana, slazem se da je zastupljen par godina u nazad, ali u glavnom na myspace zajednici. Moja je greska sto nisam potencirao da je ovde rec o promociji u okviru facebook-a. Sa strane promocije, myspace je zahvalniji jer postoji direktan domen myspace/ime

Ostavi komentar