Zašto nakon srednje škole upisati informacione tehnologije

Ostale teme / 20. 05. 2013. / Autor:

sveskemilosblogKada sam pre tačno 10 godina, nakon srednje škole, upisivao fakultet, svoju odluku o budućem zanimanju sam bazirao na nekoj intuiciji i želji da budem u polju IT-a. Kao navršeni srednjoškolac mašinsko-elektrotehničke škole znao sam da klasična elektronika i energetika nisu moj poziv. Želeo sam nešto modernije i aktuelnije. Nisam imao tačnu viziju, samo sam želeo da se bavim savremenim IT tehnologija i internetom. Ovaj tekst je pre svega namenjen srednjoškolcima i svim mladim ljudima koji razmišlaju o svom budućem pozivu.

IT, odnosno informacione tehnologije su širok pojam i obuhvataju oblasti kreiranja i održavanja baza podataka, programiranje, kodiranje, web dizajn, poslednjih godina i kreiranje mobilnih aplikacija. Koju god podoblast IT-a da analiziram uviđam da je posla sve više i da je studiranje informacionih tehnologija u žargonu rečeno „zicer“.

Nakon srednje škole nisam razmišljao o tržištu rada i da li ću kasnije naći posao sa novom diplomom. Ta informacija je ipak važna jer niko od nas ne želi da nakon završenog fakulteta čeka na posao godinama.

Moje kolege, navršeni studenti FONa i ETF-a, su svoja prva zaposlenja našli u završnim godinama fakulteta. Oni nisu čekali na posao jer je posao čekao njih. I to je normalno u IT oblasti.

Kada me pitaju "œima li posla" odgovaram "œima i to sve više, takva je oblast, razvija se". Ponosam sam na činjenicu da sam deo IT scene Srbije i da sam svakodnevno u kontaktu sa ljudima koji od informacionih tehnologija dobro žive. IT je kao mala grudva bačena sa planine u januaru. Kako vreme prolazi sve je veća. Razvoj jedne IT tehnologije povlači sa sobom razvoj neke nove IT grane. Posla je sve više. Tu dileme nema.

bookmilosblog

U proseku me dva puta mesečno kontaktiraju kolege i pitaju da li mogu da im preporučim nekog PHP programera. Mislio sam da će potražnja u nekom trenutku stati, da će doći do zasićenja, ali se to nije desilo. Milioni web sajtova su podignuti na PHP kodu i to je nepresušni rudnik posla za sve PHP programere u budućnosti, a gde su tek novi projekti.

Posebna prednost rada u IT-u je i rad na daljinu, što ovom poslu daje jednu dodatnu vrednost. Upravo rad na računaru u doba interneta omogućuje kolaboraciju više radnika i kreiranje virtuelnih timova. To praktično znači da sa znanjem stečenim u Srbiji vi možete ostati ovde a raditi za kompaniju iz Amerike. Ono što je najvažnije, niste neko ko će posao moći da traži samo u državnim firmama, šta više o njima nećete ni razmišljati kad završite IT studije. Lepeza poslova je neverovatno velika a privatni sektor dominira.

Školovanje u oblasti IT-a je školovanje za sadašnjost i za budućnost. Da li vam treba formalna diploma? Iskreno govoreći ne, ali su vam potrebni zdravi kontakti, motivacija i znanje koje se u Srbiji i dalje stiče na fakultetima a dopunjuje i napreduje u praksi. Ali budite svesni i činjenice da ćete morati da učite i usavršavate se ceo život. Takav je posao, ali ja ga volim.

Trenutno si u srednjoj školi i pitaš se da li si ti prava osoba za IT. Iz mog ugla gledano u tom periodu života postoji nekoliko faktora koji mogu to da pokažu:

  • voliš matematiku
  • razumeš internet malo više od tvojih drugara
  • dobro barataš Android ili nekim drugim pametnim telefonom
  • brzo ti prolazi vreme kad si za računarom (ako ne računamo igrice)
  • čuo si da se u oblasti informacionih tehnologija dobro zarađuje i misliš da je to interesantan posao

Ovo je neko moje viđenje, kako bi ja sad izgledao da se iz pozicije jednog IT-jevca prebacim u srednjoškolsku klupu. Ključna je ipak intuicija da je IT nešto stvarno dobro i interesantno.

booksmilosblog2

Iz izvora svojih kolega saznajem da su Windows 8 programeri jako traženi a da slobodnih gotovo nema na našem tržištu. Kompanije ne pitaju za cenu, dobrog programera bi platili i više od 1.000 eura mesečno. Svaki novi operativni sistem, posebno vezan za smartphone uređaje je jedan potencijalni mali rudnik u budućnosti. Možda sebe pronađeš u oblasti BlackBerry programiranja, Androida ili već pomenutog Windows 8 programera. Jedno je sigurno, posao u IT oblasti se sigurno može naći.

Mladi ipak i sami uviđaju značaj IT-a. Rezultati jednog skorašnjeg istraživanja o izboru studija među maturantima pokazuje da raste interesovanje za IT "“sa 7.mesta prošle godine na 3. mesto ove godine.

Pre par dana su Infostud i Ministarstvo finansija i privrede pokrenuli Facebook stranicu "œStudiraj i ti IT" koja ima za cilj da sve buduće brucoše detaljnije informiše o studijama informacionih tehnologija u Srbiji, fakultetima i visokim školama.

Zaposleni u oblasti IT-a brzo dolaze do posla i imaju prosečne zarade koje su duplo veće od republičkog proseka. Na tržištu rada se ova zanimanja i dalje smatraju deficitarnim, što znači da je ponuda poslova i dalje veća od potražnje. Ponuda ovih poslova će biti još veća.

Foto @ SeanSperte, Daniel Morris, AinJHell

Share Button
18
18 Komentara
  1. Evo baš sam ja u toj situaciji i baš idem u mašinsku školu i nameravam da upišem It. Samo, ja baš i ne volim matematiku, koliko to utiče? Nije da je ne znam, jednostavno mi se ne sviđa i imam neku odbojnost prema njoj. A one ostale tačke koje si naveo ispunjavam 🙂

  2. Svaka čast na motivaciji srednjoškolaca. Šteta što u Srbiji ne postoji više srednjoškolskih obrazovnih profila koji se baziraju na školovanju IT stručnjaka.

  3. Stefane može i ne mora da utiče. Zavisi koju granu IT želiš da specijalizuješ. A za upis ti je svakako potrebna

  4. Milica

    U kom sektoru bih ja mogla sa minimalnm znanjem matematike da se probijem , jer me IT sektor bas zanima , a inace sam student farmacije 🙂
    I ima li neki privatni fakultet , a da je dobar ?
    Unapred hvala na odgovoru !

  5. Sve gore navedene uslove ispunjavam, i ništa od pomenutog mi nije strano, čak naprotiv, ali još uvek ne mogu da odlučim koji faks da upišem. U dilemi sam između FONa i ETFa, šta je lakše a šta je bolje? U planu imam da još u toku školovanja počnem da radim, jer se troškovi studiranja neće sami pokrivati.
    Možda postoji još neka treća opcija koju nisam uzeo u obzir?

    Hvala!

  6. bolje plaćeno od proseka plus velika izvesnost zaposlenja, realno najatraktivnije

  7. alex

    Jedino bi dodao , da za IT nije potrebna neka lista faktora, i ako neki od istih imas, onda imas predispozicije za IT. IT je toliki sa toliko razlicitih mogucnosti i vestina, da bilo ko moze da se pronadje i radi, odnosno studira/uci .
    Jako je bitno i roditelje edukovati, posto od drzave nema vajde, da decu jos u osnovnoj skoli usmeravaju i salju ih na kurseve, pocetne za tu dob.

  8. Miloš Petrović

    Vlado, FON ti daje malo biznis širine dok je ETF strogo fokusiran na IT. To je neko moje viđenje. Moraš da vidiš šta bi tebi više odgovaralo.

    U praksi se pokazalo da su FONovci kreativniji a da ETFovci temeljniji. U tandemu su super ekipa za neku kompaniju 🙂

  9. Ne slažem se sa tim da neko mora voleti matematiku. Mislim da ne treba da je mrzi, jer rešavanje programerskih problema često podseća na matematiku. Ono što je dobra strana kod programiranja jeste kreativnost. Ti uradiš neki zadatak iz matematika i šta sa tim ? Kad napraviš nešto što će neko da koristi je nešto drugo.

    Što se tiče FON vs ETF mislim da će ovo nekom izgledati smešno ali na ETF-u ima manje matematike i više je prilagođena IT. Pogledajte plan i program FON saberite matematika i skontaće te da tu ima bar jedna cela godina (10. matematičkih predmeta !).

  10. Predrag

    Pozdrav svima. Pre svega,svaka cast onome ko je napravio ovo,jako je lepo uradio i bas je prilagodjeno za nas srednjoskolce.Kao sto svi znamo situaciju u svetu i Srbiji,nekako je najbolje upisati nesto u vezi informatike.Ja sam 3 razred gimnazije i jako sam zavoleo informatiku,cini mi zadovoljstvo da radim bilo sta u nekim programima.Ja bih zeleo da studiram programiranje,ali problem je sto matematiku i ne volim bas. Uvek mislim da mi ne ide,mada kada je vezbam ide mi,naravno. I sada sam u veliko dilemi,hocu da se od septembra spremam za FTN,znaci matu spremam i to sto mi treba,jezici mi inace jako dobro idu,al bas dobro. Ja bih voleo da me neko posavetuje,na koji smer mozda da se fokusiram vise?! Znaci meni je problem samo matematika,i plasi me da ne roknem tamo zbog toga.Nadam se da ce neko moci da oduzme par minuta da mi odgovori,bio bih veoma zahvalan. Hvala unapred 🙂

  11. IBRO

    @MILICE dodjes u Mostar da studiras FIT(Fakultet informacijskih tehnologija) nema puno matematike

  12. Miloše, mislim da danas većina upisuje informacione tehnologije zbog toga što je primetila da ih čeka poprilično dobra plata za naše uslove. Ja sam upisao pre svega iz ljubavi prema programiranju informacione na FONu, mnogo kolega je upisalo iz ovog gore pomenutog razloga, mada su se oni vec posle prve godine polako krenuli da prebacuju na menadzment jer tesko ce neko ostati na programiranju ako to ne voli.
    Sto se samog posla kasnije tiče, našao sam ga izuzetno lako i pre nego što sam diplomirao, tako da iz te perspektive, svaka preporuka 🙂
    pozz

  13. Kristina

    Pozdrav.Studiram IT na Visokoj poslovnoj skoli strukovnih studija u Beogradu.Ko ne voli matematiku ili mu ne ide bas najbolje,mogu da kazem da ima samo na prvoj godini i da je bas laka.Takodje,na trecoj godini ima besplatan kurs Excela koji se dosta trazi 😀

  14. Dijana

    Pozdrav svima, potreban mi je savet. Zavrsila sam prvu godinu na FON-u, trenutno sam na IT-u, ali nisam sigurna da li da nastavim na tom smeru. Problem je u tome sto se meni dopadaju predmeti koji su uvod u IT ali nekako sam ih najteze polagala, ne znam iz kojih razloga. Nemam nesto preterano znanja iz srednje skole vezanih za kompjutere ali mislim da mi ne bi bio problem da ucim sve to, najvise se plasim toga da kada se budem zaposlila shvatim da taj posao nije za mene, da ce mi biti monotono i dosadno jer nema interakcije sa ljudima. Ako bi neko mogao da mi pomogne bila bih jako zahvalna!

  15. Samo linux i phyton treba uciti, sve ostalo je bacanje vremena.

  16. Predrag

    Kada sam pre 6 godina završavao srednju školu znao sam da hoću mesto u IT poslu, i dalje nisam mrdnuo a posla nema. Stvarnom depresivno, razmišljam da upišem neki kurs vezano za programiranje i administraciju?! Šta vi preporučujete? Računari mi idu poprilično od ruke, hardver i softver… Da budem iskren tek sam se počeo zanjimati za programiranje itd, servisiram računare za sebe i drugare 8 godina, i dalje se uči, jer uvek ima nešto novo, super tekst!!! pozz

  17. Predrag

    @misho
    Slažem se, LINUX je tata za sve OS, sa mog pogleda! Ali tek počinje ozbiljno da se koristi i razvija i da poprima poriličnu pažnju IT kompanija i proizvođača…

  18. Pa iskreno IT je posao budućnosti u kojoj možemo očekivati da će roboti krenuti biti glavna radna snaga.
    Iskreno svaki dan dolaze nove tehnologije koje je sve teže pratiti.

Ostavi komentar