Šta morate videti u Lisabonu

Ostale teme / 24. 01. 2016. / Autor:

Nakon posete Lisabonu, znao sam da neću moći sve utiske, savete i impresije da prenesem jednim tekstom. Nakon prvog teksta "œLisabon – korak po korak" u kome sam pisao osnovno o putovanju, smeštaju, cenama, donosim vam drugi deo priče o najlepšim lokacijama koje vredi posetiti. Sve lokacije, pa i neku više, preotočio sam i u Foursquare listu "œLisabon i okolina" jer će vam tako sigurno biti lakše da se u Lisabonu orjentišete.

lisabon-centar-2

Tekst koji sledi je izuzetno obiman i detaljan. Svoju avanturu realno mogu da prepričam u desetak blog postova, ali pošto putovanja nisu moja primarna tema na ovom blogu, uklopiću ovde sve u jedan tekst, a svakako moje buduće tekstove možete pratiti na novom blogu Putuj.rs,a fotografije na mom Instagram profilu. Ova priča će primarno značiti onima koji planiraju put u Lisabon ili su u Lisabon upravo pristigli. Ukoliko spadate u tu grupu, znajte da vam zavidim, jer je Lisabon ostavio toliko lep utisak (sad ga povremeno sanjam) da ću morati u budućnosti ponovo da ga posetim.

Krenimo redom.

Strogi centar Lisabona

U prvom tekstu sam prikazao mapu i naznačio deo grada koji predstavlja strogi centar. Taj deo primarno krasi veliki broj trgova, starih i novih prodavnica, kafeterije, restorani, muzeji. Tri najpoznatije četvrti u tom delu su: Baixa-Chiado, Bairo Alto i Alfama.

mapa1-lisabon

Baixa-Chiado je srce Lisabona, U većem delu je pešačka zona i preporučujem da najviše vremena provedete upravo ovde. Ukoliko do tog dela dolazite metroom, postoji upravo stanica sa tim nazivom, tako da nećete moći da pogrešite, a u blizini je i metro stanica Rosio, praktično je sve jedno. Ovo je ujedno i najbolja lokacija za smeštaj, jer je u krugu od 1-2 km praktično sve najbitnije u Lisabonu. Zbog lakše orjentacije i pretrage, u nastavku se nalazi pretraga hotela kroz Booking.com interakcivnu mapu.Booking.com

Dozvolićete mi i malu digresiju, metro je toliko je uređen i tačan da će vam upravo taj segment najviše nedostajati po povratku u Srbiju (bolje bi bilo da se u Beogradu gradi metro, nego „Beograd na vodi“). Vraćam se na temu.

lisabon-centar-1

U krugu od jednog kilometra nalazi se veliki broj trgova, ovo je moj omiljeni, a siguran sam da ćete i vi pronaći neki svoj. U južnom delu ovog naselja, u blizini reke, nalazi se veliki broj lokacija za noćni provod, nešto jako slično Savamali u Beogradu.

Severozapadno od četvrti Baixa-Chiado, nazali se Bairo Alto. Posebno je važno taj deo grada posetiti u noćnim satima, po idealnom scenariju večera + odlazak na čuveni portugalski fado. Nezahvalno je dati preporuku za tačno određeni restoran, ali ćete sami lako istražiti taj deo grada. Posebna preporuka i za park-vidikovac koji se u tom delu grada nalazi.

lisabon-centar-4

Nekoliko stotina metara niže, nalazi se i izuzetan stari manastir, danas arheološki muzej Carmo Convert. Sagrađen je u vreme kada se na našim prostorima odigravao Kosovski boj, nakon toga srušen u zemljtresu, danas impozantan objekat gde ulaznica košta samo 3.5 evra.

lisabon-centar-3

Alfama se nalazi na brdu istočno od Baixa-Chiado četvrti. Poznata je primarno po zamku (ulaznica je 8.5 evra), u čijoj se okolini nalazi veliki broj starih lisabonskih kuća. Deklarisana je kao boemska četvrt i itekako je vredna posete.

lisabon-centar-6

Veći deo pomenutog centra ćete moći najbrže da obiđete čuvenom tramvaj linijom 28. Najviše je koriste turisti, a koristi se identična karta kao za metro. Ukoliko nemate tu kartu, kod vozača plaćate duplo skuplju (2.8 evra). Linija kreće iz zapadnog dela Lisabona, prolazi kroz pomenuti strogi centar, i završava se u četvrti Alfama.Okeanarium

Na 10 kilometara od centra grada nalazi se najveći okeanarium u Evropi. Nalazi se u novom delu Lisabona (u blizini aerodroma, crvena linija metroa), u blizini mosta Vasko Da Gama i ovaj deo grada zaslužuje celodnevni obilazak jer pored Okeanariuma, u krugu od jednog kilometara imate i čuvenu lisabonsku gondolu (Telecabine Lisboa) kao i ogromni tržni centar Vasko Da Gama.

 

A post shared by Miloš Petrović (@milospetrovic) on

Okeanarium je praktično veliki muzej okeanskih vrsta. U centralnom delu se nalazi ogroman akvarijum sa preko 20 vrsta, od ajkula, raža, nekih ružnih okeanskih riba, sve do sitnijih i poznatijih vrsta. Oko velikog akvarijuma su velike dvorane od kojih svaka predstavlja određeni kontinentalni pojas planete. Tu možete videti životinjske vrste koje žive paralelno u okeanima i na kopnu. Tu su pre svega preslatki atlantski pingvini i vidre.

Postoje dve vrste ulaznica, od 14 i 17 evra. Razlika je u tome što sa skupljom ulaznicom imate i pristup izložbi akvarijuma, dok je ulaznica od 14 evra u stvari ulaznica za onaj pravi okeanarium. Nakon svega, sasvim je dovoljno da kupite ovu jeftiniju ulaznicu, osim ako niste veliki ljubitelj akvarijumskih ribica.

lisabon-okeanarium

Nakon ovog napornog obilaska koji je trajao oko 3 sata, shvatili smo da je sve ovo u stvari jedan predobro sređen tematski muzej, izuzetno atraktivan, iz koga izlazite sa puno informacija o ekologiji, okeanima, manje poznatim životinjskim vrstama. Podjednako će biti interesantno svima od 7 do 107 i bez obilaska Okeanariuma ne odlazite iz Lisabona.

Belem

Belem predstavlja naselje u zapadnom delu Lisabona. Od strogog centra je udaljen oko 6.5 kilometara i ne preporučujem da idete pešaka. Idealno je da posetu ovom naselju "œvežete" uz posetu Kaškaišu (priča sledi u nastavku teksta) jer je praktično na trećini puta između Lisabona i tog mesta na okeanu, mada je teško sve uklopiti u jedan dan, ali ipak moguće, ako krenete od ranog jutra.

mapa3-Lisabon

Belem je jednostavno deo koji morate da posetite jer se tu nalaze četiri ključne lokacije:

 • Spomenik moreplovcima
 • Belem kula
 • Prelepo šetalište pored reke Težo
 • Pasteis de Belem

Spomenik moreplovcima, ili spomenih otkrićima (Padrao dos Descobrimentos), u direktnom prevodu, predstavlja nešto nalik šestospratnoj zgradi, na čijem delu su isklesani Vasko Da Gama i moreplovci, sve u znak zahvalnosti otkrićima Novog Sveta. Ulaznica u ovo zdanje košta 4 evra, sa popustom 2 evra za studente, i praktično predstavlja vožnju liftom do samog vrha odakle se pruža pogled na reku Težo, ušće u okean, čuveni lisabonski most i deo Belema.

belemkula

Belem kula je na 10 minuta hoda od spomenika moreplovcima, i upravo u tom delu se nalazi već pomenuto prelepo šetalište. Kula je sagrađena 1519. godine i primarno je služila za odbranu starog grada. Burnu istoriju kule možete pročitati na ovom linku.

O "œPasteis de Belem" poslastici će biti više reči pri kraju teksta.

Stadion fudbalskog kluba Sporting

Sledi pasus koji će verovatno biti interesantniji muškom delu publike. Dva najpoznatija kluba u Lisabonu su Sporting i Benfika, to ste sigurno naučili još u osnovnoj školi. Imao sam veliku želju da posetim neki od tih stadiona, ali naravno na nekoj od utakmica. Imali smo neverovatu sreću da se baš tih dana igrao veliki portugalski derbi Sporting – Porto. Benfika je imala neku manje važnu utakmicu u kupu 3 dana pre toga, pa je bilo lako odabrati bolju utakmicu.

lisabon-sporting

Karte sam preko interneta kupio 10 dana pre utakmice, dok sam još bio u Srbiji. Ukoliko ste član kluba navijača, što se postaje sa 5 evra, dobijate popuste na karte, pa se cela matematika sa članstvom više nego isplati. Karte na solidno dobrim pozicijama su nas koštale 25 evra (+5 evra članarine) umesto 45 (redovna cena). Kompletna kupovina preko interneta i plaćanje je prošlo kao naručivanje bilo koje robe preko AliExpressa. Kartu sam dobio u PDF formatu, lako odštampao i sa njom otišao na utakmicu.

Stadion Jose Alvelade se nalazi u severnom delu Lisabona i do njega smo vrlo lagano došli metroom. Sve ostalo je poseban doživljaj koji je teško opisati rečima. Ako ipak više preferirate Benfiku, siguran sam da po sličnom sistemu možete pogledati i neku njihovu utakmicu ili makar obići stadion i muzej.

Sintra i Palacio de Pena

Nakon velikog broja lokacija i detalja u samom Lisabonu, na red dolaze lokaliteti van Lisabona, mesta do kojih se putuje vozom i koja su jako vredna posete. Prvo od tih mesta je Sintra, za koju mnogi tvrde da je dobro čuvana tajna Lisabona. Sakrivena definitivno jeste, jer se nalazi na 30 kilometara od Lisabona. Sintra predstavlja brdovito šumoviti predeo, zapadno od Lisabona, na 10 kilometara od Atlantskog okeana, u kome se nalazi mnoštvo dvoraca i palata starih po nekoliko stotina godina, među kojima je najpoznatiji Palacio de Pena. Preporučujem vam da krenete u ovu avanturu, sa napomenom da je najzahtevnija od svega o čemu sam pisao, zato je važno da za početak dobro odaberte šta želite da posetite u Sintri.

mapa5-lisabon

Do Sitre se stiže izuzetno jednostavno, direktnim vozom iz centra Lisabona.  Karta, slična bus karti, kupuje se posebno za vožnju vozom. Jedan pravac do Sintre nas je koštao 2 evra po osobi, a za prvo izdavanje plaćate dodatnih 0.5 evra za kartonsku kartu sa čipom. Poslednja stanica voza je Sintra, pa je teško promašiti stanicu.

Sledi nekoliko jako važnih informacija. Poslednja stanica, odnosno mesto Sintra, je tek početak puta koji sledi po velikom Sintra predelu. Od mesta Sintra do obližnjih dvoraca, kojih je jako puno (u svakom je karta između 5 i 12 evra), možete doći idealno lokalnim autobusom koji košta 5 evra za povratno putovanje i obilazak nekoliko lokacija (čuvate kartu koju dobijete, važi za povratak). Lokalni prodavci će vam nuditi male elektirčne automobile za 35 evra, ali se to nikako ne isplati iz više razloga.

 

A post shared by Miloš Petrović (@milospetrovic) on

Ako preračunate od početka, samo put do jednog dvorca će vas koštati 2 + 2 evra voz i 5 evra autobus po Sintri, odnosno samo put do jednog dvorca će izaći 9 evra po osobi, a sa kartom, recimo za Palacio de Pena (11.5) evra, sve zbirno oko 20 evra po osobi.

sintra-6

Palacio de Pena je za Portugalce nešto slično što su dvorci Bavarske za Nemačku. Fantastična palata koja zbog svojih boja od spolja liči na Diznilend, vredna je obilaska jer donosi istoriju jedine kraljevske porodice u Portugaliji. Dvorac je primarno bio manastir i izgrađen je oko 1450. godine. Nakon velikog zemljotresa 1755. godine i mnogih vremenskih nepogoda manastir je bio solidno razoren, nakon čega ga obnavlja kraljevska porodica, pretvara u dvorac, u formi kako danas izgleda. Velika republikanska revolucija 1910. godine preobratila je dvorac u muzej, kakav je danas, više nego vredan posete.

sintra-2

Za obilazak ovog dvorca biće vam potrebno oko 2 sata. Ukoliko do ovog dvorca dođete u prolećnom ili letnjem periodu, ulaznica će važiti i za obilazak velikog parka koji se nalazi oko dvorca, na šta ćete utrošiti još sat ili dva. Ukoliko ovaj lokalitet obilazite preko zime, znajte da je na većoj nadmorskoj visini od Lisabona, tako da temperature znaju biti i do 5 stepeni niže. U našem slučaju to je bio najhladniji dan, uz vetar, pa nam nije bilo do obilaska parka i ostalih dvoraca.Cascais (Kaškaiš)

Naredna lokacija vredna posete se nalazi takođe van Lisabona. Kaškaiš je turističko mesto na obali Atlanskog okeana. Nalazi se na 40 minuta vozom od Lisabona. Na svakih 20 minuta vozovi kreću sa južne železničke stanice (Cais Do Sodre), a slično vozovima ka Sintri (jako važno: ne polaze sa iste železničke stanice!), karta u jednom pravcu košta 2 evra.

mapa4-Lisabon

Izuzetno je lako snaći se jer je Kaškaiš poslednja stanica svih vozova koji kreću sa pomenute lisabonske stanice, a za razliku od Sintre, od momenta izlaska iz voza, svuda lagano možete pešaka. Usput i informacija da su vozovi tačni u sekund i da je pravo zadovoljstvo voziti se uređenim prevozom u uređenom gradu.

cascais-beach-2

Pre obilaska ovog mesta nismo ništa čuli o Kaškaišu, samo smo znali da je na obali okeana i da nije komplikovano do tamo doći. Primarna zamisao nam je bila da protrčimo plažom, makar na 10 minuta (što smo i učinili). Ja sam intenzivno koristio Foursquare preporuke i primetio da se u Kaškaišu nalazi dosta dobro ocenjenih lokacija. Odvojili smo polovinu dana za to mesto, ali smo na kraju došli do zaključka da nam je bio ipak potreban jedan ceo dan.

cascais-beach-1

Kaškaiš je prelepo, malo i izuzetno sređeno mesto sa prelepim malim šetalištem, nekoliko manjih peščanih plaža, tvrđavom i nekoliko izuzetno lepih litica uz okean, koje su posebna priča. Drugačiji je od Lisabona i najviše asocira na mediteranska letovališta.

 

A post shared by Miloš Petrović (@milospetrovic) on

Mi smo konkretno posetili prelepu plažu koja je odmah na kraju prvog šetališta (oko 5 minuta hoda od železničke stanice), centralno šetalište u centru, a na osnovu preporuka sa Foursquarea krenuli i ka već pomenutim liticama, odnosno nečemu što se zove Boca do Inferno (usta pakla).

boca-de-inferno

To je mesto koje se nalazi na 15 minuta hoda od centra Kaškaiša i predstavlja nešto što je teško opisati slikom ili videom. Neverovatne litice, stenoviti zalivi, sa usekom u stenama, u koji konstantno dopiru ogromni okeanski talasi. Cela obala na putu do tog dela je neverovatna.

Pasteis de Nata

Na red je došlo i nešto posebno slatko. U pitanju je čuveni portugalski slatkiš "œPasteis de Nata" (Pastel de Nata). Pre dolaska u Lisabon nismo znali o čemu je tačno reč. Vlasnica apartmana u kome smo boravili pripremila je za nas poklon iznenađenja, upravo taj kolačić. U tom trenutku smo mogli samo da konstatujemo da je izuzetno ukusan, a najviše me je po ukusu podsetio na princes krofne.

pasteis-belem

Tek nakon par dana saznajemo da je u pitanju čuveni lisabonski kolač čiji se recept više stotina godina prenosi sa kolena na koleno. Taj kolač viđamo u svakoj drugoj pekari. Cena je između 0.7 i 1.2 evra po komadu.

Ipak, najčuveniji među njima je već pomenuti "œPasteis de Belem" odnosno isti taj kolač ali sa specijalnom recepturom monaha iz manastira u već pomenutom naselju Belem. Stari monasi su pre 200 godina recept preneli obližnjoj pekari koja i dan danas postoji i najpoznatija je ne samo u naselju Belem, već i u celom Lisabonu. Redovi u ovoj poslatičari su ogromni, ali je cena od 1.05 evra po kolačiću svakako pristupačna. Uporedili smo ga sa istim kolačem na drugim lokacijama, razlika postoji.Bonus video: Lisabon – naša priča

Nakon prvog teksta o putovanju i smeštaju, i ovog teksta koji ste upravo pročitali, za kraj jedan mali bonus. Sve ispričano sam pretočio u petominutni video "œLisabon – naša priča". Iskreno, nisam planirao da video postavim na Youtube i prikažem ga široj publici, već mi je ideja bila da ostane naša lična prelepa uspomena,  najbliži prijatelji su me nagovorili da video ipak bude svima dostupan. Verujem da će vam video biti logična dopuna svega pročitanog i da ćete prepoznati mnoge od navedenih lokacija.

Još puno je sjajnih lokacija, ali je nemoguće sve opisati. Ukoliko planirate putovanje u Lisabon, želim vam da se takođe divno provedete.

Share Button
2
2 Komentara
 1. Biljana

  Hvala na divnom tekstu o Lisabonu. Planiram put u Lisabon za mesec dana. Ostajemo cetiri dana i nadam se da ce nam biti dovoljno da obidjemo sve sto smo planirali. Neke informacije o Lisabonu sam vec imala, a neke sam saznala citajuci Vas tekst. Hvala u svakom slucaju.
  Srdacan pozdrav iz Novog Sada!
  Biljana

 2. Violeta

  Hvala puno Miloše na ovako preciznim i iscrpnim informacijama!
  Planiram da sa kćerkom u drugoj polovini samostalno otputujem u Lisabon i sigurna sam da će mi pomoći Vaš blog.

  SRDAČAN POZDRAV!

  VioletaStojanović

Ostavi komentar