Pavle Milojević – najmlađi u blogosferi

Blogovanje / 22. 10. 2008. / Autor:

Prvi put sam čuo za Pavla u emisiji pred BlogOpen, a na samom događaju sam ga i upoznao. Došao je sa mamom dok je tata vredno radio na organizaciji BlogOpena. Pavle je bio najmlađi bloger na BlogOpenu a verovatno i jedan od najmlađih u blogosferi.

Pavle, odnosno njegova mama, je aktivan bloger na adresi razvijotka.blogspot.com. Blog predstavlja neku vrstu Online radosnice i pisan je iz prvog lica, kao što to blogeri i praktikuju – zna Pavle sve, i ako će uskoro napuniti godinu dana 🙂

Pavla redovno čitamo i poručujemo mu da nastavi sa pisanjem. Zamislite kakav će tek bloger biti sa 16, 17 godina.

Share Button
27
27 Komentara
  1. Meni je ovo degutantno.

    Ne ovaj blog konkretno, nego uopste to da roditelji naprave sajt po imenu svoje bebe i onda oni pisu u njeno ime ono sto oni zele da kazu, ali onako kako oni zamisljaju da bi beba rekla, samo kad bi mogla da razume o cemu se prica a i da govori, cita i pise…

    Odusevljenje roditelja svojim novorodjencetom je sasvim razumljivo i ocekivano, ali ljudi, imajte malo mere.

  2. Miloš

    U potpunosti se slažem sa Peđom. Ako iko treba da vodi računa o pravilnom razvoju idenditeta deteta, onda su to roditelji.

    A, povrh svega, ova beba nije bloger, a niti su roditelji, nego nas je zahvatila euforija oko liberalizacije medija, pa stoga i autor ovog bloga može da kaže za bebu: „Vidite, ovo je bloger od nekoliko meseci, najmlađi u blogosferi.“ Samo bih da napomenem da je postojao blog fetusa, a kasnije, razume se i deteta.

  3. Bullshit!!!

  4. @Peđa&Miloš: Da su roditelji idioti koji zaista misle da im je beba bloger i da je to što pišu ono što misle da bi beba rekla, bili bi u pravu.
    Ovde je u pitanju zezalica s jedne i dnevnik odrastanja s druge strane. Teško da bih imao nešto protiv da čitam slične tekstove svojih roditelja iz vremena kad sam ja bio beba.
    Mene je, recimo, ćale učlanio u klub navijača „Crvene zvezde“ onog dana kad je izvadio moju krštenicu. Danas o tome pričam sa simpatijama, a usput, taj događaj je zaista doprineo tome da postanem vatreni navijač (sad sam malko omatorio pa i nisam nešto vatren). Računam da će biti krajnje interesantno pratiti kako će se taj blog razvijati kad Pavle stvarno počne da ga uređuje.

  5. Miloš

    Stvar je u tome što bi se ti isti roditelji bunili kada bi im neko stavio ime na dužnika za gas i objavio u lokalnom nedeljniku, a ovo je „zezalica“. Ma sutra malo, privatnost ovog deteta je ugrožena, a odavde vidim onaj poznati stav „ja sam te rodio, ja ću te i ubiti“ koji u potpunosti ne podržavam.

    Hajde malo „pametnog čitanje“ ove rečenice:
    Pavla redovno čitamo i poručujemo mu da nastavi sa pisanjem.

    Voleo bih da su oni koju pišu makar malo svesni čina pisanja. Pisanje za sobom povlači odgovornost.

  6. @Milos
    Zasto mislis da je ugrozena privatnost deteta? Sta je tu stetno po dete?

  7. Miloš

    Odgovoriću ti pitanjem: da li bi ti kao svesno biće voleo da tvoja mama vodi blog o tome šta ti je kuvala, tata da piše kako ti je objašnjavao matematiku i kako ne razumeš osnovne stvari, koliko dugo pričaš sa devojkom itd?

    Ovaj mali ne zna ni kako se zove, a znaće. Staviš sebe na mesto malog, pa onda pričamo…

  8. Blog se sastoji od pricica, ne o online prenosu sta dete radi. U pitanju je klasican blog gde je klinac u fokusu. Roditelji kontrolisano unose tekstove, dobri su informaticari, i ni na koj nacin nece moci da naskode svom detetu.

    Sa druge strane, razumem tvoj ugao posmatranja i strah.

  9. Ima velike istine u vašim komentarima. Sasvim je moguće da će Pavle sutra „kad bude nešto znao“ da poludi kad sazna da je neko pisao blog na kome je i on. Niko ga ništa nije pitao !!! :)))))
    A da li će da poluidi što su ga krstili po pravoslvanom običaju, možda on ne želi da bude pravoslavac. Da li ste vi želeli da vas roditelji nauče srpskom jeziku ili su trebali da vas uče engleski od malena. Da li devojčice vole da im roditelji buše uši i stavljeju minđuše ….
    Ne postavljajte smešna pitanja …. to što danas roditelji, bake i deke ne nose fotoalbume sa 150 slika i pokazuju svima je samo stvar tehnologije i bezgraničnoj dostupnosti.
    Ova online radosnica je samo primer osavremenjivanja nekih tradicionalnih stvari.

  10. Apsolutno se slažem sa ovim što je rekao Zoran…
    Jer vi znate od kad postoji Tockica.net… auuuuuuuuuu odavno, to mu dođe nešto slično blogu, barem meni…Moji klinci imaju odavno tamo otvorene svoje strane, svaki posebno, sa bukvalno svim podacima… od osnovnih, do onih maltene i kad su pikili i kakili :))) Ali poenta je i bila maltene u tome, da se pišu takve stvari i da se sa ostalima komunicira i razmenjuju iskustva… Ja sam tu čak upoznala jednu blogerku, da je ne imenujem sad, nema potrebe..a inače veoma cenjenu i poštovanu u blogosferi, a tad u to vreme meni nije ni padalo na pamet da blogujem… ni to nema veze..
    Stvar je u tome da imam osećaj da pojedini samo čekaju priliku da im se napakuje nešto slično ovome, koje kao ne bi trebalo da bude normalno…pa da ospu paljbu i malo se prave važni jel te :))))
    nemate vi predstave koliko ima blogova ove vrste, jer vas to i ne interesuje, jednostavno ne nalazite za vas tu ništa interesantno, a varate se ako mislite da tu nema ničeg interesantnog..
    Pa tu komuniciraju uglavnom majke, donekle i očevi..i uglavnom razmenjuju iskustva… i šta je tu čudno?
    Spominje se ugroženost deteta zato jer mu roditelji pišu blog? U njegovo ime? I on će kad poraste da pravi scene zbog toga? Ha..ha.. ha… Ovo mi je i više nego smešno…
    Ja doduše imam blog, ok- jeste strogo tematski, ali uglavnom čitam baš ovakve blogove, godinama sam na jednom forumu koji se bavi isključivo roditeljstvom… i znam kako stoje stvari što se toga tiče, i do sada nisam naišla na neki komentar ovog tipa, čak štaviše…
    ja sam majka dva maloletna deteta, još uvek, ali moja deca više nisu mala, obojica su školarci, obojica znaju da imaju svoje stranice na netu..i stariji već počinje sam da čačka i uređuje… Nisam primetila da me nešto osuđuje zbog toga…

  11. Moze bilo ko da kaze bilo sta, meni se svidja, a pride i sam sam vodio dnevnik svojoj deci kad su bila mala, ali dnevnik u nekim pisanim oblicima. Nije se imao online dnevnik, a mozda bi i tako, …
    I tada sam razmenjivao informacije iz danan u dan sa roditeljima cija su deca istog uzrasta, pa i malo starija.
    Na ovaj nacin, malo je lakse da neko od rodbine koji je daleko, vidi sta i kako to dete radi,. mozda moze i na drugaciji nacin, ali meni ovaj bas lep i simpatican…
    DraganVa je jednom rekao da postoje blogovi iz kategorije kakio sam, pikio sam… Jedan od takvih je sigurno i moj blog, pa opet ima posetioce, a ovaj Razvijotkin blog sigurno da ima jednu ozbiljniju notu od toga… Zato, Razvijotko, ili roditelji, pisite i kacite slike, uzivajte u tome sto radite, a i mi cemo koji imamo prilike…
    Mali ce imati sve na dlanu jednog dana, a bice u prilici i sam da odluci da li ce jednim klikom obrisati ili ce nastaviti da pise i sam.
    Uostalom, svi mi koji blogujemo smo se ogolili do koske kad je blog i internet u pitanju, pa sto ne bi i mali Pavle …
    Nekad , ne zeleci, neko drugi tako nesto uradi umesto nas, svidjalo se to svima nama ili ne…
    Uzgred, mi stariji znamo i da preteramo, a ja jos nisam video nesto degutantno kod malog Pavla, naprotiv.

  12. Kao stvaralac bloga o kome je ovde rec ne mogu a da i ja nesto ne napisem. Necu se pravdati, smatram da za to i nemam razloga. Mogu samo reci da poucena licnim iskustvom da neke uspomene hteli mi to ili ne vremenom blede (nakon smrti moje majke neke stvari nisam imala odakle saznati) javila se ideja da iste sacuvam od zaborava. Bila bih presrecna da imam delic uspomena iz mog detinjstva a kako je to nemoguce resila sam da svom sinu to priustim.Kao sto Deda rece „mali ce imati sve na dlanu jednog dana, a bice u prilici i sam da odluci da li ce jednim klikom obrisati ili ce nastaviti da pise i sam“

  13. Da se razumemo, ja nisam imao nameru dakritikujem, samo sam izrazio svoje misljenje. Naravno da Pavlovi roditelji ako zele treba da rade to sto rade. Samo sto ja mislim da to nije u redu.

    Voditi dnevnik o svojoj bebi naravno da je lepa stvar koja kasnije moze da ima izuzetnu vrednost, ali to je nesto sto treba raditi privatno, u krugu porodice i bliskih prijatelja, a ne ovako javno.

    Ono sto je mene potaklo na komentar je pre svega pisanje u prvom licu u ime bebe. To mi je bas degutantno i ne vidim razlog zasto bi to neko radio.

    To i deljene znaci da ja od vas trazimd a to ne radite, to je vas stvar, ali ako to vec radite javno, valjda je normalno da prihvatite da ima i ljudi kojima se to ne svidja.

    U stvari mi najvise smeta to sto znam da ce i moja zena da radi isto to sto vi radite cim iskoci zgepce, a ja nemam pojma kako da je ubedim da to ne radi 🙂 potajno se nadam da ce neko imati kakav dobar savet.

  14. Eh da, ne zavaravajte se da cete jednim klikom obrisati taj blog. Ono sto je jednom objavljeno na Intenretu tu ostaje ZAUVEK i to bez ikakvog nacina da to kontrolisete. Nedavno sam o tome pisao u clanku http://pedja.supurovic.net/internet-privatnost-vodite-li-racuna-o-sebi-a-o-drugima/

  15. Miloš

    Gagin post je pun pastiša, opštih mesta… Dobro mi znamo koliko ima blogova tipa „pikio&kakio“, pošto pratimo blogosferu oko pet godina. Ako hoćete u procentima, 90% blogova je tog karaktera.

    Jedno pitanje za Dedu: Da li si video nekad da je Varagić pisao ovako nešto? Najprivatnije što je ikad izneo je to da mu se neka pesma sviđa. Taj blog je strogo profesionalan jer čovek ima šta da kaže iz svoje profesije. Kada čovek nema šta da kaže, onda piše blog tipa „pikio&kakio“, čisto pisanja radi, jer će sigurno imati onih koga zanima tuđa privatnost. Varagić je svojevremeno radio email casopis, imao je veliki broj prenumeranata. To nije blog, ali opet ga je čitao onaj koga to stvarno zanima. Zamislite samo koga može da zanima vaš privatnost, pa će razmišljati o vama, znati šta imate u sobi itd. Što sve te ljude ne zovete da vam dolaze u goste kada god im se ćefne. Nekako je to licemerno.

    Kako biste se osećali da na vaš blog dolazi osoba koja vas iz nekih razloga mrzi i želi vam zlo? Da li ste svesni koga sve „hranite“ ovim?

    Dobru stranu svega ovoga mogu jedino da poistovetim sa željom rodidelja da pokažu svima kako su oni sjajni roditelji.

    I znatiželjan sam: kome su obraćaju komentarori, mami i tati, ili detetu, s obzirom da mama i tata pišu u ime deteta?

  16. Nema ljutnje naravno. Mozes dati zani adresu da mi se javi za bilo koju pomoc kada zgepce dodje. PS-pisem u njegovo ime jer sve ovo shvatam prvenstveno kao zabavu.PS2-sto se tice brisanja nije ni bitno da li je to izvodljivo ili ne. Nisam nista javno prikazala cega bi se stidilo moje dete kad odraste. Pa ja bih to ,kao majka, prva po najmanje zelela. Pozdrav….

  17. Znaš Peđa… meni je više degutantno to što neko svoje buduće dete ovako javno zove žgepčetom ( a i da nije javno, svejedno) zaista divno poređenje nema šta…
    I sad ja treba da ulazim u dalju raspravu na ovu temu…
    Nema potrebe, sa ovim je meni sve rečeno….

  18. Milose
    Kakve veze ima Dragan sa Pavlovim blogom. Dragana sam citirao jer je covek u pravu kad kategorise neke blogove, a meni apsolutno to ne smeta jer svesno vodim blog na sarlatanski nacin, pride uzivajuci u svemu tome.
    Ako bi pisao blog profesionalno, veruj mi da bi mi to bilo mnogo opterecujuce, jer moja svakodnevnica je puna stresova, a moj blog je bezanje od istih. Ne kazem da tudje nisu stresne, samo da je meni ovo nacin da se opustim, kao i mnogo, mnogo citanja…
    Postavljas mi pitanje o Draganovom pisanju??? Ajd da pokusam da ti odgovorim: Dragana, Pedju i jos neke blogere znam napamet ! I tvoj blog pratim redovno, post po post. Volim takve blogove, zato sto sam od svih vas naucio mnoge stvari. Niste ni svesni koliko sam vas sve iskoristio na svoj nacin ( uciti, uciti, informisati se )… Ponekad i komentarisem …
    A jel znas da isto kao sto vase blogove citam, citam i sve ostale i osim ozbiljnih i edukativnih postova, koristim i one druge ali ovog puta iz zadovoljstva, zato sto uzivam i u njima kao i u vasim, ali se osecam opusteno i mnogo vise komentarisem.
    Da li si ti svestan da ste vi koji se bavite strucnim blogovima u manjini, a da smo mi koji imamo drugacijeg karaktera blogove u vecini? Da mi koji smo u vecini mozemo samo da ucimo i skupljamo kvalitetne informaije od vas? Ali da je nama potrebna i zabava i opustanje i nas nacin blogovanja i pisanja istih???
    Oni koji dolaze kod mene uvek nadju nesto sto ce ih nasmejati i opustiti. Meni je drago zbog toga. To je moj nacin !
    Moje zadovoljsvo je da odem kod Razvijotke i da pogledam sta je to on danas radio i da ostavim komentar..Kao sto mi je zadovoljstvo da procitam i sve postove sa strucnih blogova.
    Zasto mislis da mi koji pikimo i kakimo nemamo sta da kazemo???
    Kroz moje postove ima toliko toga sto sam rekao na jedan drugaciji nacin. Saljiv.
    Da li u blogosferi treba da ostanu samo oni koji imaju sta da kazu na strucan i profesionalan nacin?

    Jedno pitanje za Dedu: Da li si video nekad da je Varagić pisao ovako nešto?

    …ajd da se nasalim:
    Naravno da nisam, kad je Dragan imao sest meseci, nije ni koristio kompijuter, kao i njegovi roditelji… 😀

    Ajd, opusti se malo…

  19. Nekako je to licemerno.

    Licemerno je kad ne ostavis link u potpisu da vidim sta to Milos pise i kakav mu je blog !
    A glupo je jer sam tek sada ukapirao da se ne radi o MilosBlog-u nego o nekom drugom Milosu…
    Izvinjavam se MilosBlog-u…( ostajem pri svom komentaru) …

    Milose
    Da li znas koliko blogova tipa kakio sam pikio sam ne otkriva nikakvu privatnost autora?
    Uostalom, da li znas cime se ja bavim? Idi kod mene i pogledaj, ima preko 400 postova, bas me interesuje da li ces otkriti.
    Skoro sam stavio sliku, i jos neke detalje…
    Pride: da li znas koliko onih koji imaju nesto protiv mene redovno dolaze na moj blog?

    Ej, imao bih bas puno toga da pitam, al ajde da ne komplikujem …
    Pozdrav tebi i svim citaocima ovih redova !!!

    😛 😀

  20. „Pavle“, malo se raspitaj pa ćeš videti da to što majke misle da njihova deca vole ili žele čestno nema veze sa stvarnošću. Siguran sam da vaš blog mnoge podseti na čuvene situacije kada mame vade fotografije iz bebčjih dana da pokazuju drugovima (ili devojci) svog dečaka ili kada pričaju smešne dogodovštine koje svima osim njoj predstavljaju čistu blamažu.

    Doduše, ja imam prilično jaku potrebu za privatnošću i individualnošću pa mene to što vi radite više pogađa, ali kao što rekoh, ne zameram, samo mislim da je dobro da neko ko pročita ovaj Milošev zapis, vidi i neko drugačije razmišljanje.

    Što se tiče komentara za „žgepče“, to ću pripisati vašem nerazumevawu užičkog humora, koji istina, ljudima sa strane može da deluje kao sve samo ne humor. Verujte mi na reč, da kada se nekom detetu obraćamo sa žgepče, to je pre svega od milošte i ima isključivo pozitivnu konotaciju. Što je izraz naizgled grublji, to je u stvari više od milja. 🙂 No, to je već zanimljiva tema za ceo jedan blog zabis 🙂

  21. U našem kraju žgepče ima drugi smisao.. ali dobro objasnio si već 🙂

    nego sad nešto nevezano za temu, a moram da pitam ( pošto sam ti malo gvirnula na blog)… pa mi je prezime momentalno stvorilo sliku jedne moje poznanice Jelene, sa istim prezimenom, iz Užica, bile zajedno na Zlatiboru, upoznala joj i majku i malenog preslatkog sestrića Vladimira :)… kuckamo se na jednom forumu… a shodno da kažeš da vam je prezime ne tako često…da je možda ne poznaješ? Možda ste i u srodstvu? To bi baš bio dokaz da svet i jeste mali :))

    Izvinjavam se na off-u ostalima

  22. Pa ono, ne poznajem je baš nešto mnogo, osim što delimo posteljinu 🙂

  23. Super za poznanstvo!!!!!!!!!! Teta Gago uputi prijateljicu na decije blogove. Cisto da pokupi neku ideju za svoju prinovu. Pozdrav….

  24. Eto… tačno sam imala osećaj da je tako 🙂

    Pavle, nema problema, samo veruj mi da teta Jelena ima ohhoho iskustva pored njenog tetkinog lučeta 🙂
    I mislim da sam se prešla Peđa, nije sestrić, nego bratanac…mislim Vladislav? joj i gore sam pogrešno napisala ime detetu, ma ja sam za ubistvo…

  25. Samo jednu stvar ne mogu da razumem: kako neko ima dovoljno mozga da pise o ovakvim idiotizmima, ili ti glupostima. Brate Losmi, pisi nesto korisno, a ne o tome kako neka polu-nenormalna majka pravi blog svom detetu.
    Svratih na tvoj blog, posto smo bili kolege, pa da vidim sta radis i tako, ali sam totalno razocaran…

    Brate mili…gde ovaj svet ide u 21. veku…

  26. Miloš Petrović

    @Pera Kojot
    Ako misliš na gluposti u smislu mog blog posta, shvatiću to kao kompliment. Ako misliš na konkretnog malog blogera, iz priloženih komentara se vidi da svako ima svoje mišljenje o tome. Ali uvrede tipa „polu-nenormalna majka“ uopšte nisu na mestu.

  27. A ja mislio da sam ja mlad 🙂

Ostavi komentar