5 „morate imati“ WordPress dodataka

Blogovanje / 30. 07. 2010. / Autor:

wordpress-logoPri izradi sajtova na WordPress CMS platformi, primetio sam da često koristim 5 dodataka (plugin-a). Držim ih u posebnom folderu, kao neka vrsta obaveznog dodatka wordpress-u, i povremeno proverim da li je izašla nova verzija istih. U razgovoru sa kolegama sam zaključio dasvi manje više koriste ove dodatke, mada svako ima i svoje dodatne favorite. Eto prilike da listu 5 „morate imati“ WordPress dodataka i objavim.

Iskusnijim WordPress poznavaocima je ova lista sigurno poznata. Onima koji prave prve WordPress korake će spisak sigurno puno značiti da ne lutaju previše.

1. All in one seo pack
Preuzmi

Dodatak koji brine o prikazu meta tagova važnih za SEO optimizaciju. Uz minimalnu dopunu i podešavanje parametara vaš sajt dobija kvalitetnu SEO osnovu. Ovaj dodatak je jako popularan i jedan je od najkorišćenijih u WordPress zajednici.

2. Contact form 7
Preuzmi

Neizostavni dodatak koji omogućuje da na jednostavan način kreirate kontakt forme. Ono što mi se posebno dopada kod ovog dodatka je i opcija postavljanja fajlova, idealno ako želite da vam neko osim kontakta pošalje i neku fotografiju ili dokument. U naprednim opcijama postoji i mogućnost da svako od polja stilizujete, odnosno dodate neki css stil.

3. Stealth login
Preuzmi

Login na admin panel WordPressa je uvek po standarnu isti adresa/wp-admin/ . Stealth login dodatak vam omogućuje da admin panel jednostavno sakrijete, tako da se logovanje vrši na nekoj adresi koju vi zadate, tipa adresa/admin. Svaki drugi zahtev, mimo onoga koji ste podesili, biće preusmeren na naslovnu stranu.

4. Math Comment Spam Protection
Preuzmi

Jedan i jedan su dva. Jednostavan način da se zaštitite od spama. Instalacijom ovog dodatka svako od posetilaca će pri komentarisanju morati da reši lak matematički zadatak. Fora je u tome što spam botovi nisu baš dobri matematičari, tako da spama neće biti na vašem blogu.

5. WP polls
Preuzmi

Lično sam veliki ljubitelj anketa. Iako nemam anketu na svom blogu, postavio sam je sajtu FejsbukSrbija.com i MojSport.net. Umesto da se mačujete sa eksternim anketnim servisima, jednostavno pokrenite ankete na svom blogu. Time dobijate na interaktivnosti sa posetiocima, a kasnije na osnovu anketa možete imati i dobrog materijala za pisanje teksta.

Siguran sam da i vi imate svoje favorite među WordPress dodacima, ili iskustva sa pomenutim dodacima, stoga su komentari otvoreni za vas.

Share Button
8
8 Komentara
  1. Odlična lista. Ipak, moram da primetim da na njoj nema dodataka kao što su WP Super Cache i WP PageNavi koje većina poznatih blogova (oni koji rade pod WP-om) imaju.

  2. Umesto Math Comment Spam Protection više preferiram WP-reCAPTCHA. Douše malo je teže da se popuni, a i duže vremena treba, pa verujem da dosta posetioca odustanu prilikom pisanja komentara. U svakom slučaju, ona je moj favorit, a i puno se koristi koliko sam zapazio.

  3. Tražio sam WP plugins kad radim Web Dizajn i našao vas. Dobar sajt, eto me opet! Hvala!

  4. Coa

    Koji je ovo Facebook i Tweeter plugin sto ima na ovom blogu??

  5. Coa, u pitanju je rucno insertovan kod.

  6. Zahvaljujem na članku 🙂 i želim da čujem preporuku
    za dodatak za ankete/survay, free ili commercial. -.-

  7. Slazem se sa listom, i lepo sto si opisao za cem sta sluzi.

  8. Postoji li prevod za ovaj anketni plugin?

Ostavi komentar