Bloging među studentima

Blogovanje , Događaji / 06. 12. 2007. / Autor:

Pre nekoliko godina na Fakultetu Organizacionih Nauka, u okviru predmeta Elektronsko poslovanje, u program su uvršteni blogovi. Predmet je jednostavno pratio savremene internet tendencije, a inovativni program predstavlja posebno osveženje za sve studente. Prošle godine, na 4. godini studija po starom programu, Elektronsko poslovanje sam odabrao kao izborni predmet (prema novom programu predmet je obavezan na 3. godini). Program mi je u glavnom bio poznat zbog dotadašnjeg rada koji sam imao u okviru weba. Razvojem situacije moj rad na predmetu je bio vidljiv i uspeo sam da „isplivam“ među studente – demonstratore. Tako sam došao u poziciju da već naredne školske godine (u ovo vreme sad), studentima sa 3. godine budem demonstrator-asistent.

Došli su na red i Blogovi. Primarna osoba za predavanje o blogovima bio je Nebojša Radović (Eniax) , moj kolega sa 4. godine i najpoznatiji bloger u Srbiji (i na FON-u naravno). Nebojša je držao jednu grupu, ja drugu, i tako smo tokom dve nedelje studente uveli u bloging. Naš zajednički cilj bio je da kolegama što bolje približimo blogove i da pokažemo kako bloging može biti jednostavan i efektivan.Prvog časa imali smo pripremljenu prezentaciju. Pored osnovnih pojmova i priče o blogu naveo sam i neke slučajeve iz prakse (gdestinacija.com – prvi kupljeni blog u Srbiji, opštinabor.com– jedan od bolje kotiranih blogova u Srbiji – sa posebnim naglaskom kako je krenuo sa radom, folkfolk01 – najposećeniji blog u Hrvatskoj ni manje ni više folk blog). Studenti su zatim praktično, instalacija na lokalu, upoznali WordPress kao vodećim Blog CMS.

Već naredne nedelje zadatak studenata je bio da naprave svoj blog na nekom online servisa. Posebno ih je oduševila brzina kojom su dobili svoju adresu, poddomen, i naravno svoj blog. U ponudi su bili svi online servisi, ali je naglasak stavljen na wordpress.com i blog381.com. Smatrao sam da je domaća blog zajednica, u ovom slučaju blog381.com izuzetno dobra za tako nešto, jedan od razloga je i taj što urednik blog sistema „češlja“ članke i na naslovnu stranu prikazuje najzanimljivije. Na kraju časa su svi studenti imali svoje blogove, a neki od članaka su se našli i na naslovnoj stranici blog sistema blog381.com što je bila dodatna motivacija za neke od studenata da nastave da bloguju.

Nakon ovih časova, dosta studenata je bilo oduševljeno idejom bloga. Primetio sam da nisu imali prilike da probaju bloging, ali kada su to jednostavno morali zbog domaćeg zadatka, mnogima se dopalo. Neki su i obećali da će nastaviti pisanje na svom blogu.

Evo nekih zanimljivih blogova: marko85 , opusteno , jelena986 , vanilica , nezelisdaznas , lunja

Share Button
6
6 Komentara
  1. Jelena

    Sinoc sam bila u EXPO centru na odlicnoj zurci, jutros napisala clanak i sada ga citam na naslovnoj strani 🙂

    Bas si nas zarazio ovim blogovanjem 🙂

  2. Hvala, Milose, za pohvale o blog381 zajednici.

  3. Bolju preporuko od 381 niste mogli da date.
    I ja sam poceo tamo i doziveo nesto najlepse sto se blogovanja i komunikacije moze desiti nekome.
    Svi su ok, i imaju odlicnu podrsku od urednika, admina i svih drugih blogera.
    I ono sto je najvaznije, nikada nisu sami i prepusteni sebi, uvak su citani .

    Podrzavam to sto radite na fakultetu.
    Procitao sam puno novih blogova na 381 i moram da priznam da im je pocetk mnogo bolji nego nekim drugim studentima… Samo , ti drugi studenti su krenuli od samog starta na dizajn i sve ono iza prve strane za razliku od ovih vasih. Ipak , mislim da ce vasi biti bolji…
    Ocekujem nove tekstove.
    Samo napred, podrsku imate…

  4. samo jedan dobronameran savet, zbog pretrazivaca i nekih drugih pogodnosti, promeni u WP naslove linkova,da ne bude https://milosblog.com/wp/?p, nego https://milosblog.com/naslov posta…

  5. Uf, hvala na komplimentima ali daleko da sam ja najpoznatiji bloger u Srbiji 😀

  6. Da li neko zna ko na Ekonomskom fakultetu u Beogradu predaje politicku ekonomiju?

Ostavi komentar