Joomla 1.0.x – Joomla 1.5.x – Da li migrirati?

Blogovanje / 24. 11. 2008. / Autor:

Problematika koja je aktuelna u poslednje vreme, posebno kod nas koji smo već aktivni na Joomli 1.0.x. Problem može biti izraženiji ako neko vreme na lokalu testirate i probate Joomlu 1.5 , pa se sutradan vratite na vaš aktivni sajt na staroj Joomli. Tu i nastane najveća želja za migracijom na Joomlu 1.5.

Pojam migracije u ovom slučaju znači da se kompletna baza, sadržaj i podešavanja sistema sa Joomla 1.0.x prebace na Joomla 1.5.x. mehanizam U prvom trenutku to može zvučati kao nemoguća misija.. međutim postoji upustvo za to, i metod je isproban, tako da se nema mnogo čega bojati. Ako ipak obožavate svoju Joomlu 1.0.x i sve radi perfektno, onda ste već preskočili ovaj članak.

Početkom 2008. godine kada je Joomla 1.5 doživela neke od prvih verzija, preporuka je bila da se ne migrira jer, kako kaže Dragan iz JoomlaMontenegro, nova Joomla je tek bila „beba“ i uveliko su se krpile rupe. Danas je Joomla 1.5 već u svom pod-izdanju broj 8.

Šta dobro donosi Joomla 1.5

To je jednostavno nova verzija sistema. Nedostaci su ispravljeni. Novi admin panel je daleko zgodniji i logičniji, sa te strane sigurno postoji napredak. Mnoge dodatne komponente se dalje razvijaju za novu Joomlu, čak postoje i informacije na pojedinim razvojnim sajtovima da stopiraju dalji razvoj svoje komponente za Joomlu 1.0.x. Sa strane dizajna, mislim da postoje lepši templejti za Joomlu 1.5.x.

Nove verzije na vidiku

Razvoj Joomle 1.0.x gotovo da i ne postoji. Ne sećam se kada sam radio posledni update, ali itekako znam da sam u poslednja 3 meseca radio 2 update-a Joomle 1.5.x (sa 6 na 7, pa na 8). Napomena, update je daleko lakša akcija nego migracija.

Priča dalje kaže da se teži novim verzijama… 1.6 a kasnije i 2.0… poboljšanja će tek biti.. ipak, neizvesno je koliko čekati. Ipak, i Joomla 1.5.x predstavlja vrlo elegantno rešenje.

Moje lično skorašnje iskustvo : uspešna migracija. Sadržaj je kompletno prebačen kao i par udarnih dodatnih komponenti. Malo po upustvu, malo uz pomoć štapa, kanapa i SQL upita. O ličnom iskustvu i koracima migracije uskoro…

Share Button
0

Ostavi komentar