Joomla 1.5 – tutorijal !

Ostale teme / 10. 10. 2008. / Autor:

Dugo najavljivani Joomla 1.5 tutorijal je tu pred vama. Potrudio sam se da bude pedantan, praktičan i razumljiv svima. Siguran sam da će mnogima dobro doći.

Ovo je prva verzija tutorijala, planiram da ga razvijam i dalje, pa sa te strane pozivam sve one koji prođu kroz tutorijal da mi pošalju utiske.

(update: novembar 2010.) Imajte na umu sledeće : izrada web sajtova uz pomoć Joomla CMS nije komplikovan posao. Ipak, da bi sajt izgledao zaista sređeno i originalno potrebno je mnogo truda, daleko više od puke instalacije Joomle i nekog templejta. Samo napred!

NAPOMENA (jul 2013.): Ovaj Joomla tutorijal definitivno neće biti dalje razvijan niti ću pisati tutorijal za nove verzije Joomla CMS. Pre par meseci sam objavio novi WordPress tutorijal za koji se nadam da je korisan isto kao i Joomla tutorijal. 


DOWNLOAD

Poglavlja tutorijala:
– Sistemi za upravljanje sadržajem (CMS)
– Portali
– Instalacija Joomla 1.5 na lokalu
– Administracija Joomla 1.5 sistema


Update: novembar 2009. :
Ovu stranicu je za godinu dana posetilo oko 3.000 jedinstvenih posetilaca, pri čemu je tutorijal preuzet oko 1.200 puta! Kao autor mogu biti prezadovoljan!

Update: novembar 2010. : Joomla 1.5 tutorijal stranicu na kojoj se nalazite je od objave tutorijala, za dve godine, posetilo 7.200 jedinstvenih posetilaca! Tutorijal je preuzet nešto više od 3.000 puta!

NAPOMENA (jul 2013.): Ovaj Joomla tutorijal definitivno neće biti dalje razvijan niti ću pisati tutorijal za nove verzije Joomla CMS. Pre par meseci sam objavio novi WordPress tutorijal za koji se nadam da je korisan isto kao i Joomla tutorijal. 

Share Button
66
66 Komentara
  1. Sjajno odrađeno! Svaka čast 😉
    Nisam stigao previše da se udubljujem, već sam samo prelistao, ali siguran sam da će Joomla početnicima jako dobro doći 😉

  2. Miloš

    Hvala Miloše!

  3. Sjajan, vrlo jednostavan i jasan tutorijal. Svaka čast!

  4. Goran

    Uzivao sam citajuci, samo tako nastavi 😉

  5. Rade

    Milose caru volemo te svi!!!

  6. Andjela

    HVALA!!!

  7. Sve sami „hvalisavci“ :))))
    evo, da im se i ja pridruzim – Hvalaaaaa !!!
    Zaista divan rad Milose.
    Tutorijal mi je puno pomogao.
    Pozdrav 🙂

  8. Tutoril je jako dobro odrađen, svaka čast. Veoma me raduje što si napomenuo da je ovo prva verzija.
    Međutim ima jedan manji nedostatak koji sam uočio, a to je naglašeni deo teksta. Koristio si to, tako što si tekst stavio da bude plave ili crvene boje. Međutim ja sam ovo oštampao na crno belom štampaču, tako da su te boje pokazale samo kao malo nijansirane boje sive i slabo se izdvajaju.
    Ostalo je sve jako dobro.

  9. Bojan

    Svaka cast na ulozenom trudu. Za sada sam samo prelistao tutorijal, ali sam siguran da ce biti osnova nakon koje cu ostalu pomoc naci na forumima ili ti ponovo pisati :).

  10. Tek sam sad našao vremena da pročitam ceo tutorijal. Sve pohvale. Napisaću uskoro članak o njemu.

  11. ivica

    Svaka cast majstore. Retko dobar i jasan tutorijal.Odlican pedagog bi bio.

  12. Marinko

    Hvala za tutorijal. Odlčan stil izlaganja i odlično pokrivena tema. Mnogo si mi pomogao oko učenja.

  13. Još jednom hvala svima na lepim rečima. Zaista mi znači podrška za dalji rad. Prezentovano u skripti su zaista osnove, ispričane na praktičan način, najvažnije je da kroz izradu sajtova uđete u rutinu i proširite svoje vidike o administraicji Joomle. Projekat za projektom, sve je lakše. Ja ću se potruditi da i kroz svoj blog donosim zanimljive novosti i finte vezane za Joomlu.

  14. Dusan

    Kao i svi ostali, moram pohvaliti tutorijal. Stvarno je odlican, procitao sam ga od slova do slova, sutradan pokusao da primenim i veoma lako sam dosao do zeljenog rezultata sto znaci da je izuzetno praktican i dobro osmisljen. Takodje bih pohvalio sto je sve ispraceno slikama koje su takodje kvalitetno odradjene, i red kojim je pisano. Stvarno olaksava i u njemu sam nasao neke stvari koje nikako nisam mogao izguglati kao apsolutni pocetnik u koriscenju joomle … samo napred i nadam se da ce dalje razvijanje ici sve bolje! Srecno

  15. patim se mesecima, mislimim je ovo prava stvar za mene.
    HVALA!!!!!!!!!!

  16. Vec sam radio u joomli (http://www.sasbps.org/) i upravo sam skinuo tvoj туторијал pa kad prelistam eto mene ovde opet 😉
    Inace, za svaku pohvalu da konacno ima tutorijala na nasem jeziku a da se ne naplacuju…pozzz

  17. @Marko, gde se nalaze ti tutorijali koji se naplaćuju? nisam znao za to 🙂 Ne brinite, i Tutorijal i tekstovi na mom blogu su free 🙂

    PS. Nije ti loš sajt, fina grafika. Samo napred.

  18. asp, c# tutorijali na srpskom nisu free 🙂 odlicno ti je ovo za joomlu!

  19. Paljo

    e pa fala ti milose ustedeo si mi vreme i zivce

  20. Arsovski Momcilo

    Svaka ti čast Miloše. Uradio si veliki posao puno ti hvala. I pored kritika u vezi boja prilokom crnobele štampe, to je zanemarivo u odnosu na tvoj trud.

  21. Marko

    Svaka cast za tutorijal. Medjutim imam jedno pitanje, isao sam po uputstvu, iskopirao folder sa joomla instalacijom u www folder (u folder portal u okviru www foldera), medjutim kada sam pokrenuo localhost iz wamp-a u firefox-u mi samo izbaci poruku „veza sa serverom je obnovljena“ i nikako ne mogu da ucitam pocetnu stranu Wamp-a. Ima li neko ideju sta bi to moglo da bude, gde gresim? Koristim Vistu ako to ima neke veze.

  22. Izvanredan tutorijal,planiram ga postaviti na svom forumu za download,ukoliko to uradim,postavicu izvor odakle sam skinuo naravno. Puno pozdrava, ionako sam planirao preci na joomlu,ovo bi moglo da mi pomogne.

  23. Nikola

    Hvala, za tutorijal…

  24. Dobar tutorijal 😉

  25. Dragan

    Dajes li i casove Joomle ?

  26. Pozz.
    Moram da Vam se zahvalim na odlicno uradjenom tutorijalu.
    Ja sam pocetnik na Joomli i ovaj tutorial ce mi dobro doci jer ima sve ono sto mi je potrebno.

    Svaka cast.

  27. Slavko

    Jednom rijecju svaka cast. Mozda je ovo najbolji tutorijal koji sam ikad procitao. Jasan, do telja objasnjena svaka sitnica, konkretan, ni u jednom trenutku nejasan, prezizan . . . mislim daj Boze da ovako nastavis sve sto radis!!!

  28. Slaven

    Miloše, svaka čast. Početnik sam na Joomli i moram te pohvaliti za jedan od rijetkih kvalitetnih priručnika na srpskom jeziku. Samo nastavi ovako. Pozdrav!

  29. Milan

    Svaka čast i puno ti hvala na ovakvom tutorijalu. Kao početniku na Joomli zaista mi je bila potrebna pomoć.

  30. Nebojsa

    Odlican tutorijal. Imao sam zelju da naucim joomlu a ti si mi bas pomogao. Imam problemcic. Sadrzaj sa leve strane (Main menu, Resources, Key Concepts) se ne pojavljuje vec prijavljuje gresku:
    „Warning: Parameter 1 to modMainMenuHelper::buildXML() expected to be a reference, value given in C:\wamp\www\Portal\libraries\joomla\cache\handler\callback.php on line 99“
    Unapred hvala.

  31. Slavko

    Pozdrav Milose. Tutorijal je stvarno super… Pocheo sam da se bavim Joomlom uz tvoj tutorijal, ali imam identichan problem kao i Nebojsa.
    "œWarning: Parameter 1 to modMainMenuHelper::buildXML() expected to be a reference, value given in C:\wamp\www\Portal\libraries\joomla\cache\handler\callback.php on line 99"³
    U chemu je tu problem?
    Unapred zahvalan.

  32. Miloš Petrović

    Hvala puno svima na komentarima! Zaista mi je drago što eto posle skoro godinu dana i dalje stižu pozitivne kritike!

    @Slavko, Nebojsa.. ne bi da kroz ovaj post rešavamo eventualne probleme koji nastaju. Iskreno, greška je vrlo specifična, ja nisam imao taj slučaj.

    Praksa koju ja koristim je da opštu poruku greške izguglam. Tad u glavnom naletim na zvanični forum Joomla i u 99 posto slučajeva nađem rešenje.

    Kada rešenja na preko Googlanja nema, onda je obično greška lične prirode, u smislu da ste nešto loše iskopirali ili slično.

    Hvala na razumevanju, i još jednom drago mi je da vam moj tutorijal pomaže.

    Još informacija da je tutorijal rađen pre tačno godinu dana u ovo vreme 😉

  33. Opi

    ej Dobrivoje!!! pozdrav!!! svaka cast za sve ovo!!!

  34. Opi

    Momci sa problemom, instalirajte PHP529-2 a ne php 5.3 i resicete problem. A ti my friend, brisi ovaj moj post kroz par dana.. samo sam hteo da pomognem malko 🙂 a mi se gledamo uskoro!! pozdrav

  35. Rade

    Odličan tutorijal !!!! sve na jednom mestu.., 🙂

  36. Batica

    Nešto razmišljam i nije mi jasno. Velike izdavačke kuće Mikroknjiga, Kompjuter bibioteka i CET nisu do sada objavile NIJEDNU knjigu koja bi se bavila Joomlom, WordPressom ili nekim drugim popularnim open source CMS-om. A zainteresovanih ima, znatno više nego za neka druga njihova izdanja. I zato je ovaj pokušaj i pionirski i herojski u isto vreme!

    Da li planiraš da napraviš nešto još obimnije iz Joomle, da obradiš ovako slično i neke druge popularne CMS-ove, pa da napravimo neki poslić?! Da to budu knjige koje bi išle u prodaju po knjižarama, sa DVD-om po mogućstvu, što da ne?

    Ako su samo finansije problem, mislim da to možemo da rešimo, ali ne ovako javno, preko interneta …

  37. Još jednom hvala svima na pohvalama! Evo već godinu dana kako ovaj tutorijal postoji, a prema nekim podacima preko 1.000 ljudi je skinulo tutorijal.

    Čak je i mama moje cure, neznajući za mene, koristila ovaj tutorijal 😉

    Batice, što se tiče zvaničnog izdanja, bilo je ponuda iz Kompjuterske Biblioteke, ali se sve na kraju završilo a da nije ni počelo. Oni su npr smatrali da Joomla zvanično mora da odobri knjigu, ili nešto tome slično. Ja sam svakako zainteresovan da ovaj tutorijal pretočim u knjigu, u ovom obliku.

    Što se tiče razvoja ovog tutorijala, mislim da ga neće biti.

  38. Batica

    Hm, interesantno. Na adresi: http://www.mikroknjiga.rs/store/prikaz.php?ref= baja iz Mikroknjige i jedan ljubitelj Mikroknjige razgovaraju ovako:

    Ljubitelj: Vidim da je Joomla veoma popularna i da je uz to i veoma korisna kod pravljenja sajtova, pokušajte da izdate nešto na tu temu.

    Baja iz Mikroknjige: Preliminarno smo se dogovorili s jednim domaćim autorom da objavimo njegovu knjigu o ovoj temi. Trenutno nemamo kontakt s njim, verovatno je na odmoru, ali se nadam da će se javiti uskoro. Ukoliko to iz nekog razloga ne uspe, izabraćemo neku dobru knjigu za prevod.

    Da li si to bio ti?

    Svejedno, izgleda da se nisu dogovorili sa tim tipom, pošto sam slučajno na Sajmu knjiga došao u posed najnovijeg kataloga Mikroknjige i: „JUPIIIIIIIIIIIII!!!!!!!“

    Konačno! Mikroknjiga priprema posebnu knjigu o Joomli! Biće to prevod nekog stranog izdanja na jedno 500 strana! Naglašavam, knjiga još nije izašla, ali se očekuje u narednom periodu!

    Dakle, Joomladžije, spremte se!

  39. svaka čast na tutorijalu.
    napisao si baš ono što me interesira -smisao-

  40. Jakov

    Hvala velika na odličnom približavanju Joomle meni i drugima.

  41. Aleksa

    Lepo, lepo nema sta i pre svega jako korisno.
    Cestitke!!!

  42. Sve pohvale za trud. Clanak definitivno vredan citanja. Preporuka za citanje svima koji zele da nauce osnove i mnogo vise od toga o ovom CMS resenju.

  43. Miomir

    Odlican tutorijal.. Maksimalno razumljiv tj. jasan…
    Svaka cast.

  44. Dragan

    Tutorial je odlican. Pomogao mi je kad sam pocinjao uciti joomlu. Veliki pozdrav.

  45. Rustem

    Care svaka cast!!!
    I hvala na tutorialu,uz pomoc ovoga za koji dan imacu i sajt,,naravno pocetnicki.

  46. Strahinja

    Svaka čast na tutorijalu. Ja sam tek počeo da se bavim ovom oblašću i svaka pomoć mi je dobro došla.
    Ipak, glavni nedostatak je to što je malo ovakvih ljudi koji su spremni da svoje znanje podele sa drugima, bez ikakave novčane nadoknade.
    Mnogo hvala na ovom tutorijalu.
    Uprono tražim još materijala na srpskom ali je uzaludno. Ovo je mali korak za web ali veliki za mene.
    HVALA MILOŠE!!!!!!!!!!!

  47. Danilo

    Za svaku pohvalu…drug mi je rekao za Joomlu i da nadjem neki tutorijal…tvoj je bio prvi i uradio sam po njemu od prve do poslednje reci…sve je jasno i detaljno objasnjeno…sve sam uspeo iz prve…jedino sam imao problema oko prenosenja i postavljanja na web…ali ovako nesto i to nase…svaka cast…pozdrav iz SM.

  48. Milan Milićev

    Biblija za joomlu.
    Hvala Miloše…

  49. Woutan

    E suuper je tut, procitao sam vecinu, prava stvar ko krece u takav posao… nego interesuje me jedna stvar, nidje nisi spomenuo configuration.php , obicno na koji god server sam instalirao(free server) dzumlu morao sam da ga naknadno ubacim i promijenim mu dozvolu kako bi instalacija dzumle u potpunosti uspjela… pa me interesuje (jer nemam iskusva) na serverima koji nisu free da li dolazi do istog problema?

Ostavi komentar