Migracija sa Joomla 1.0.x na 1.5.x

Blogovanje / 11. 12. 2008. / Autor:

Prošli put pitanje je bilo : da li migrirati? Ako smatrate da je to pravo rešenje za vaš portal, sledi mala borba, pre svega i osnovno, sa prenosom baze. Prateći osnovna upustva ne bi trebalo da pogrešite, ali postoje situacije kada migracija nije ni malo naivna.

Kada sam uočio prednosti Joomle 1.5 nije bilo dileme, migracija kreće. Pratio sam korake , i najpre uradio sledeće :

backup baze joomle 1.0.15
– Instalirao Migrator, komponentu za Joomlu 1.0.15 i izvršio eksportovanje migracionog fajla
– instalirao novu Joomlu 1.5.8 u novi folder na serveru (nikako ne vršiti instalaciju preko stare Joomle)


U mom slučaju instalacija nove Joomle išla je preko Cpanela i Fantastica. Kasnije je ispalo da tu postoji problem jer nije bilo moguće pozvati migracionu skriptu pri instalaciji. Bilo mi je preveliko cimanje da kompletnu Joomlu od 24 MB uploadujem na server, pri ovom našem užasnom upload protoku. U tom slučaju sam probao da iskoristim MigrationAsistent , komponentu za Joomlu 1.5 preko koje se poziva migracioni fajl stare Joomle, međutim imao sam problema sa permisijama foldera na novoj Joomli, stoga nisam mogao proći kompletnu migraciju uz pomoć ove komponente, i ako sam ručno izvršio chmod nekih foldera.

Usledio je plan B :
– Instalacija Joomle 1.5 na lokalu uz pozivanje migracionog fajla stare Joomle
Eksportovanje baze sa lokala
Drop (brisanje) svih tabela Joomle 1.5.8 na serveru
Import baze sa lokala na server u bazu nove Joomle

Na ovaj način izvršena je migracija osnovne Joomle, što podrazumeva sve tekstove, menije, osnovne parametre, default module i komponente. Slike sam naravno morao fizički da prebacim (baza čuva podatak gde se slika nalazi, ali ne i sliku fizički, zato je potreban premeštaj slika sa starog foldera u novi folder. Paziti na strukturu foldera i podfoldera, odnosno putanje)

Uskoro više o migraciji dodatnih komponenti.

Share Button
2
2 Komentara
  1. Kao da si znao sta mi treba..

  2. Miloš

    Citam ti misli 🙂
    Ivane, aktuelno je dosta, tek ce trebati ljudima. Zato sam i pisao. Inace moze to mnogo lakse, ja sam imao frku zbog Cpanela i permisija, inace nije nista opasno.

Ostavi komentar