Poslovni blog – Gost bloger : Jovan Milićević

Internet Marketing / 12. 02. 2009. / Autor:

business-blog-gostKada smo se Jovan Milićević Prokka i ja pre 5 ipo godina upoznali na Fakultetu Organizacionih Nauka, nismo ni predpostavljali da ćemo se danas obojica baviti blogingom. Prokka baš bloguje u poslednje vreme i po mom mišljenju ide u dobrom smeru, sa velikim blogerskim potencijalom. Karakterističan je po tome što fantastično spaja teoriju i praksu, što ga je odlikovalo još od početka studiranja. Čast mi je da danas Prokku mogu da predstavim kao gostujućeg blogera MilošBlog-a.

Jovan Prokka Milićević :: Poslovni blog

Sa širenjem Interneta i kompanije su shvatile da je to jedan izuzetan medij koji im pruža mnogo mogućnosti za komunikaciju sa potencijalnim klijentima. Do pre nekoliko godina samo imanje e-mail adrese je oslikavalo naprednu kompaniju, da ne govorim o posedovanju web prezentacije. Godinama su se stvari drastično promenile na bolje. Penetracija interneta je sve veća, mali je broj ozbiljnih firmi koji nisu prisutni na Internetu. Klasičnu prezentaciju svako može da dobije uz odgovarajuću novčanu nadoknadu dizajnerima i programerima, ali da li firma može da ponudi i nešto više?

Poslovni blog je do skora bio potpuno stran pojam za domaće tržište. Kompanije jednostavno nisu imale ni vremena ni želje da se bave time, a nisu verovatno ni videle bilo kakvu korist od toga. "žKo bi to uopšte čitao?"œ je odlično pitanje i upravo zbog toga i koncept bloga treba da se dobro osmisli. Niška firma Troxo je uvidela značaj bloga i svoje resurse usmerila u angažovanje profesionalnog blogera. Dakle ne žele da to radi neko od njihovih zaposlenih u pauzi od posla, već da se neko tome zaista ozbiljno posveti. Na taj način blogger će dobiti priliku da usavrši svoje poslovne veštine, jer se način prezentovanja informacija veoma razlikuje pošto je i ciljna publika druga.

troxo

Ključ svakog dobrog marketinga, a poslovni blog bi mogao da se podvede kao jedan od kanala komunikacije u marketingu, jeste ponuditi kupcu više od onoga što očekuje. Vaš blog će imati mnogo veći značaj i vrednost za kupca ukoliko mu pored vaših usluga i proizvoda pruža informacije o povezanim temama. Ukoliko se Vaša firma bavi prodajom štampača pišite i o dostignućima na tom tržištu, o novim tehnologijma, predviđanjima stručnjaka, analizama. Nemojte šminkati informacije, ali nemojte ni hvaliti konkurenciju na sav glas. Najbitnije je da steknete kredibilitet. Da čitaoci znaju da mogu da veruju Vašem blogu. Samim tim se stvara i pozitivna slika o Vašoj kompaniji koja može da unapredi Vaše poslovanje na mnoge načina: bolji odnos sa klijentima, kvalitetnija tehnička podrška kroz pružanje dodatnih informacija na blogu, povećana posećenost matičnih stranica, besplatna promocija proizvoda i usluga… Lista je zaista dugačka.

Da biste ostvarili željene rezultate potrebno je osim u sadržaj bloga da uložite i u njegovu promociju. Za to Vam nisu potrebna velika sredstva. Za početak je dovoljno da se povežete sa blogovima koji pokrivaju slične teme kako bi i njihovi čitaoci čuli za Vas, napravite nalog na twitter-u putem koga ćete obaveštavati o promenama, ukratko socijalizujete se sa zajednicom koja pokriva slične teme.

Ne donosi svaki blog iste benefite firmi, ali sami oportunitentni troškovi su dovoljno veliki da se svakoj firmi isplati da pokrene blog ukoliko ima mogućnosti za to. Jedna relativno mala investicija može izuzetno mnogo da doprinese zadobijanju novih klijenata i stvaranju dodatnog profita.

Gost bloger : Jovan Milićević – prokka.net

Share Button
6
6 Komentara
  1. Eto od Prokke dođoh do tebe, kad ono opet Prokka. 🙂
    Odličan tekst i vredi se pozabaviti idejom.

  2. @Charolija: Hvala 🙂

    @Miloš: Hvala druže na fenomenalnom uvodu. Baš sam bio ponosan čitajući te redove!

  3. @Charolija, imala si dobar doček 🙂
    @Prokka, nema na čemu, sve što sam rekao je istina.

    Tema je poprilično aktuelna, čak više budućnost. Mnogim kompanijama je još u magli ta priča oko bloginga, ipak pomaka ima i lagano se bistri.

  4. Ovi saveti su Vam sjajni, nadam se da će ih biti još.

  5. Koristan savet, vredi se pozabaviti tom idejom.

  6. Sve je u izloženosti. Definicija je da svaka stvar ima svog kupca, samo je treba znatii moći pronaći.

Ostavi komentar