Tablet ili smarfton, pitanje je sad

Mobilno / 27. 02. 2014. / Autor:

Pametni uređaji sa Android ili iOS operativnim sistemom svoje postojanje šire na više fizičkih dimenzija, postaju vrlo finansijski dostupni, pa nas kao krajnje korisnike stavljaju u malo nezgodnu situaciju izbora. I sam tražim upotrebnu vrednost i praktične momente za uređaje koji danas postoje. Izneću vam svoje iskustvo i viđenje.

Dilema tablet ili smartfon u momentu kada u džepu imate 200 do 300 eura, ili planirate produženje ugovora kod mobilnih operatora, uz razmišljanje šta je bolja investicija. Puno toga zavisi od polazne tačke u kojoj se trenutno nalazite. Uzećemo u razmatranje opcije pri kojima je sama tehnička specifikacija smartfona i tableta identična (na primer 1GB RAM memorije, dual kor procesor na 1.3 Ghz)

Situacija 1: uzimate svoj prvi pametni uređaj + potrebna vam je mobilnost

U toj situaciji izbor je potpuno jasan. Izuzetno je mudro da vaš prvi pametni uređaj bude smartfon jer vam omogućava lakšu mobilnost, držanje u džepu, torbici, jednoj ruci, svega sto i nešto grama, malih dimenzija.

tableti1

Suprotno ovoj imamo situaciju u kojoj već posedujete smartfon, stoga vam nije potrebna mobilnost, ali već mesecima razmišljate o tabletu. Taj momenat sam ja imao pre par meseci.

Situacija 2: posedujete smartfon a oči vam gladne tableta

Šta to tablet ima što nema smartfon, dobar smartfon? Ključna reč je komfor. Nakon par meseci aktivnog korišćenja smartfona i tableta primećujem koliko mi više odgovara da nešto čitam na 7 inča umesto na 4. Veća površina za rad i uživanje, bolji doživljaj svega što vidite na ekranu, lakše kucanje teksta.

Ukoliko ste web dizajner ili programer, male su šanse da će vam tablet koristiti u produkciji, jedino u delu testiranja onoga što ste napravili. Ako ste neko ko se bavi društvenim mrežama i internet marketingom, tablet je pravi preporod u odnosu na smartfon, baš zbog toga što sve postaje veće i preglednije u odnosu na manje uređaje na koje ste navikli.

Situacija 3: posedujete slabiji smarfon, niste sigurni da li da ga zamenite novim smartfonom ili tabletom

Ukoliko se ovde odlučite za tablet, koji je naravno jači od smartfona (rušimo onu pretpostavku da su istih tehničkih karakteristika) ubrzo ćete se navići na snažan uređaj i smarfton će vam postati praktično neupotrebljiv, odnosno postaće stupidfon samo za pozive i sms. Vrlo verovatno da ćete doći u situaciju da često nosite tablet sa sobom, što i nije neki problem ako je u pitanju ekran od 7 inča. Ova solucija i nije tako loša ukoliko uopšte niste zavisni od pametnog telefona jer ćete realno tu potrebu konzumirati kada ste kod kuće, uz tablet.

Tablet i internet

Verovatno je dobra prilika da pomenem i opcije koje generalno tableti imaju, a vezana je za internet konekciju. Ne poseduje svaki tablet mogućnost povezivanja na 3G mrežu, odnosno opciju za sim ili mikrosim karticu. Takvi tableti su obično skuplji. Ipak, ukoliko imate dobar smartfon (situacija 2.) ili ste često blizu WiFi mreže, nepostojanje sim kartice vam uopšte neće biti problem. Smarfton vam uvek može poslužiti kao hotspot koji će deliti internet konekciju, za šta vam je potreban dobar mobilni paket sa dosta interneta. Prečica se na smartfonu može lako podesiti, tako da jednim klikom šerujete internet svom tabletu.

U slučaju da prvi put uzimate neki pametni uređaj i rešili ste da to bude tablet, ako on kao internet opciju poseduje samo WiFi, možete se naći u pat poziciji kad ste van neke WiFi mreže, jer je internet za naše pametne uređaje kiseonik.

tablet2

Zabavu i igrice nisam pominjao, ali je definitnvo veći ugođaj na tabletu, bilo da gledate neki video na Youtube-u ili igrate neku od igrica. Primećujem da je tablet posebno dobra igračka za malu decu (uz kontrolu roditelja, podrazumeva se), baš zbog svog oblika i multimedije koju pruža. Znam roditelje sa decom čiji tableti na pamet znaju "œMi smo pilići" refren.

Kao najveću prednost tableta definitivno vidim, moram da ponovim, komfor koji poseduje. Čitanje tekstova mi je idealno na tabletu. Masu sadržaja koju ulovim na računaru ili smarfonu smeštam u Pocket i onda lagano, kad stignem, čitam na tabletu (uz fino podešenu veličinu slova).

Zaključak

Najvažnija vam je mobilnost i laka prenosivost, ništa veliko – smartfon
Želite komfor u radu i zabavi – tablet
Puno čitate – tablet

Obzirom da svako na svoj način doživljava sve navedene uređaje, pozivam vas da u komentaru iznesete svoje iskustvo.

Photo: NickyColman & Wayan Vota via photopin cc

Share Button
6
6 Komentara
  1. Hm verovatno tablet pre smartfona mada nekako mi je teško bez tastature i miša, stara škola. 🙂

  2. Još jedna kategorija uređaja na tržištu koja se ovde nameće i dodatno buni korisnike je i takozvani Phablet, nešto između, uređaj sa ekranom od oko šest inča. Možda bi mogao da dopuniš tekst i kažeš kada je to dobra opcija.

  3. Miloš Petrović

    Miloše u pravu si ali nisam hteo previše da širim priču, a iskreno imam vrlo malo iskustva samo sa HTC One Max phablet uređajem.

  4. Ja sam i dalje u dilemi da li da kupim tablet. Često čitam, i pratim vesti i socijalne mreže dok sam u prevozu. Za sada mogu i sa telefona, ali smatram da je bolje sa tableta.

  5. Odlično upoređivanje, svako zaista treba da sedne i razmisli koje su mu potrebe i koliko možete da se novčano „ispruži“.

    Dve godine sam uporedo koristio tablet i pametne telefon(e) pa bih dodao par stvari: tabletima baterija traje dosta duže nego kod smartfona koji se koristi i kao telefon i kao čitač/pregledač raznog sadržaja; baterija se naročito „topi“ kada napravite hotspot (zato ne prepočujem tablet bez sim kartice); koristio sam 10″ – preveliki je i ako nemate torbu ili ranac razmišljate gde ćete s njim; uz ove uređaje nosio sam vrlo često i lap top iz straha da ću morati nešto da edit-ujem što je teško ili nemoguće bez tastature i miša; uz dobre uređaje se i razmazite pa vremenom krenete da brinete o odzivu ekrana, završnoj obradi… Sada koristim 5″ telefon i zadovoljan sam, dobro promislite, nadam se da sam nekome bar malo pomogao…

  6. Za mene je ovaj iscrpni tekst bio dovoljan I, naravno da je tablet u velikoj prednosti, veoma mi se dpada.Ipak, i on za moje godine i moju veliku dioptriju ne može da zamni kompjuter i to sa 27
    Bravo Miloše!

Ostavi komentar