WordPress : Joomla

Ostale teme / 03. 09. 2008. / Autor:

Radeći diplomski rad i razmatrajući moguće realizacije web sajta, bio sam primoran da uporedim WordPress i Joomla web rešenja.

Ako posmatramo sajtove realizovane u Open Source CMS rešenjima, dve najzastupljenije platforme su upravo WordPress i Joomla. U stopu ih prati Drupal. Bez obzira na konkretan projekat, mnogi web dizajneri svoja rešenja forsiraju kroz jedno CMS rešenje. Ipak, postoje slučajevi u kojima je određene web sajtove daleko lakše razviti kroz WordPress, ili pak portale kroz Joomla CMS. WordPress i Joomla se mogu porediti po više parametara : funkcijama, brzini i optimizaciji za pretraživače.

wordpress joomla

Osnovna funkcija WordPressa je bloging. Ako se posmatra kao lična platforma za publikovanje vesti, informacija, članaka, wordpress to sa lakoćom odrađuje. Mnogi smatraju da je WordPress kao potencijal bez premca. Publikovanje sadržaja i slika se sa WordPress platformom vrlo lako obavljaju, sa te strane je WordPress klasičan primer web 2.0 tehnologije.

Osnovna funkcija Joomla platforme je kreiranje portala. Joomla nudi kompletnije rešenje sa više opcija u odnosu na WordPress. U prvom kontaktu WordPress je bliži korisnicima a takođe i jednostavniji. Joomla pruža fleksibilnost jer je, recimo, moguće definisati više menija na više pozicija, dok WordPress u startu donosi jedan meni. Ukoliko je cilj kreirati Portal, Joomla je daleko bolje rešenje.

wordpress joomla

U praktičnim primerima, kod kreiranja web sajtova kompanija, može se napraviti slično sortiranje. Ukoliko kompanija želi jednostavnu prezentaciju od nekoliko stranica, sa opcijom dodavanja informacija, WordPress će biti idealna solucija. Ukoliko pak kompanije ima veći asortiman proizvoda ili usluga, poseduje portfolio sa više slika, vrši online anketiranje posetilaca, dozvoljava registrovanje posetilaca na sajt, u tom slučaju će Joomla biti daleko bliža platforma na kojoj će se web sajt realizovati.

Ako poredimo WordPress i Joomla CMS po brzini, WordPress je u prednosti. Lakši kod i manji sistem omogućavaju da se sajt u WordPressu daleko brže učitava. Joomla predstavlja kompleksniji sistem sa više koda.

Optimizacija za pretraživače predstavlja vrlo bitan parametar. Oba rešenja se mogu modifikovati da budu vrlo pogodna za pretraživače, ipak, pri samoj instalaciji WordPress je moguće brže i jednostavnije optimizovati za pretraživače, dok je kod Joomla rešenja to moguće uraditi tek iz nekoliko koraka i instaliranjem dodatnih komponenti . Kod Joomle 1.5 je taj sistem malo olakšan, ali WordPress i dalje vodi u domenu optimizacije za pretraživače.

WordPress "“ za manje web prezentacije, info ili veće bloging sajtove , odlično optimizovan za pretraživače sa brzim učitavanjem stranice.
Joomla "“ za veće prezentacije, portale i uz dodatne komponente za složenije sajtove. Sa par koraka može biti dobro optimizovana za pretraživače. Jedina mana može biti brzina učitavanja.

Šta „stranci“ misle o tome možete pročitati ovde i ovde

Share Button
1
Jedan komentar
  1. Novak

    Milose hvala na ovom lepom, preciznom i korisnom objasnjenju.

Ostavi komentar