WordPress sajtovi

Blogovanje / 12. 09. 2011. / Autor:

WordPress se u poslednjih par godina nametnuo kao vrlo ozbiljno CMS rešenje. „Code is poetry“ se pokazuje kao dobra krilatica, zajednica zuji kao pčele u košnici, postoji puno kvalitetnih pluginova, templejta, rešenja. WordPress je osim u svetu sve popularniji i u Srbiji, čak je i nekoliko vrlo poznatih sajtova na WordPressu.

Globalna popularnost WordPressa je u ovom trenutku veća nego popularnost Joomle (moje omiljeno poređenje), Drupal je negde iza njih. Google Insights to i pokazuje.

 

U Srbiji je situacija drugačija. I dalje je Joomla ta koja se više googla, ali se ta pretraga u poslednje vreme smanjuje, dok je WordPress u blagom porastu. Drupal je ponovo negde dole.

 

Pre godinu dana sam i zvanično odustao od svih aktivnosti vezanih za Joomlu i totalno se usmerio na WordPress. Tu sam osetio neku developersku hemiju, siguran sam da ljudi koji rade sa WordPressom znaju o čemu priča.

Analizirajući domaći web naleteo sam na neke popularno sajtove (brendove) koji koriste WordPress. To su:  Sportski Žurnal, FK Partizan, SPS, Zeleni Srbije, Digitalna Agenda (u komentaru dopunite koje još popularne sajtove znate).

Mislim da je ovo dovoljan dokaz da je WordPress ozbiljno web rešenje. Karakteristično za navedene web sajtove da nisu korišćeni gotovi templejti, već su dizajnirani i kodirani od nule, što je uz dodatno eventualno angažovanje WordPress programera pravi recept kako se WordPress CMS oblikuje u ozbiljan web sajt. Wordpress CMS se modifikuje u ozbiljan poslovni sajt, magazin, portal, internet prodavnicu…

Posebno mi je interesantno da se u poslednje vreme klijenti javljaju baš sa zahtevom da njihov sajt bude kreiran na WordPress CMSu.

Prednost WordPressa, najkraće rečeno:
sa strane klijenta: vrlo jednostavan admin panel gde je unos sadržaja maksimalno olakšan
sa strane wordpress developera: moguća 1001. modifikacija, prilagođavanje i garancija da će pouzdano funkcionisati

I samo na kraju da vas podsetim da u komentarima slobodno ostavite adrese poznatijih brendova (sajtova) koji koriste wordpress kao svoju cms platformu.

Share Button
12
12 Komentara
  1. http://www.pravda.rs (dnevni list Pravda)

    (pitanje: da li je dobro za SEO da se ista reč, u ovom članku je WordPress, koristi 20ak puta, u relativno kratkom tekstu. Hvala)

  2. http://www.soskanal.net – Domaći tv kanal o sportu..

  3. Nije domaći, ali baš me je danas dotakla činjenica da je IGN usvojio WP umesto svog custom cms-a 🙂

  4. Slavko

    http://www.crvenitepih.com Najnovije vesti iz sveta poznatih. Tračevi, skandali, paparaco …

  5. WordPress je nešto najbolje što se desilo Internetu još od uvođenja brzih konekcija 🙂 Koristim ga već dugo i oduševljen sam…

  6. Nije neki brend, al nije i da se reklamiram… 🙂
    Ćale mog druga je zatrazio da mu napravim sajt… Bilo je to na početku neka obična html zavrzlama, gde sam ja trebao izmene uvek da unosim sa cPanelom… blablabla, kome pričam, sve znate 🙂 … Kasnije sam se setio da i sa WordPressom moze da se napravi kvalitetan sajt, i ispalo je ovo:
    http://isodim.rs
    Sajt tj. kompanija koja se bavi zaštitom životne sredine i ekologijom, kao i čišćenjima.

  7. Kazu programeri da ima dosta rupa i da treba da se preradjuje. Može jako lepo da izgleda i stranama je seo odradjen maksimalno.
    Evo još jedan sa tračevima http://www.damebiraju.net

  8. Marko

    Agregator vesti http://dnevnenovine.rs/

  9. Ja sam totalni pocetnik sa programiranjem, ali u prvoj godini dodira sa WordPressom postavio sam sajtove http://www.lopatnica.com i http://www.seloturizam.com mozda nisu nesto extra, ali za posao kojim se bavim sasvim dovoljni. Menjanje tema je lako i uz malo licnog pecata, to ispadne sasvim o.k

  10. Marko

    WordPress je premocan.
    Najpopularniji lokalni sajt iz Kragujevca isto koristi wordpress http://ritamgrada.rs/kragujevac/

  11. Moji sajtovi o automobilima su u W.Pressu http://www.Najboljiauto.com i http://www.Testoviautomobila.rs imate veliki izbor i slobodu kako ćete uraditi sajtove. Sve što programeri kažu nije istina. Istina je da hoće da vam oderu, i da vam prodaju svoje „govno“ za velika pare! Oko 95% programera u Srbiji blage veze sa vezom nema. Većina njih su toliko prepotentni da je to čudo jedno, a ne umeju da stavi, zamene i uklone običan baner na sajtu.

  12. wordpress je platforma koja se najvise koristi a ujedno je najlakse za koriscenje pojedincima i veoma je prstupacna , tako da svako moze lako da upravlja sa sajtom . Autor teksta je napisao napredne funkcije , mogu samo da kazem svaka cast i Bravo . Nadam se da cete nastaviti sa ovakvim tekstovima i zelim Vam puno uspeha u radu

Ostavi komentar