8 grešaka pri pokretanju web biznisa

Internet Marketing / 22. 09. 2017. / Autor:

Svoje poslednje predavanje održao sam 2016. godine u decembru. Iskreno, nije bilo poziva u međuvremenu a i moja želja za ulogom predavača je opala nakon većeg broja konferencija u poslednjih 5 godina. Uz to, shvatio sam da mi se više dopada uloga učenika, pozicija kojoj pristupam kao da ništa ne znam i upoređujem sa onim što zaista znam. Kroz život sam naučio da se od svakoga makar nešto može naučiti, zato je bolje slušati nego pričati.

U petak 15. 9. održao sam svoje prvo predavanje u 2017. godini i to u Vršcu, na poziv lokalne WordPress zajednice i domaćina Aleksandra Paskua. Praksa je pokazala da se najradije odazivam na WordPress dešavanja. Znali smo da će odziv biti potencijalno slab, zbog Grožđenbala koji se tih dana održavao, dok je prednost cele priče bilo upravo Grođženbal, koji je potencijalno nudio zabavu u gradu nakon predavanja. Na kraju se ispostavilo da je to koncert Ace Lukasa, ali sam imao odlično društvo (hvala Saši, Ana Mariji, Milani, Aleksandru i Živi), pa je veče u Vršcu svakako prošlo fantastično.

Naslov predavanja je morao biti popularnog tipa, tako da sam iskustveno odabrao „8 grešaka pri pokretanju web projekata“ i svojim desetogodišnjim iskustvom pobrojao tačke u kojima sam ja na svojim projektima grešio. Grešaka naravno uvek ima, takođe i poraza, ali sam vremenom shvatio da se iz grešaka ubedljivo najbolje uči. Sličan i vrlo koristan tekst na tu temu sam pisao pre četiri i po godine, zato vam preporučujem da i njega pročitate.

U najkraćim crtama, među 8 grešaka svrstao sam sledeće:

  • U nazivu svog brenda nemojte koristiti tuđi BRAND NAME
  • Sadržaj bez strategije
  • Nepostojanje biznis modela
  • Prodaja banera kao primarni biznis model
  • Damping cene
  • Saradnja SAMO po prijateljskoj osnovi
  • Nepostojanje backup-a sajta
  • Piroćanac za oglašavanje

Ovo je prvi put da sam na svoje predavanje poneo tehniku, kako bih predavanje snimio. Znao sam da neće biti puno publike, a imao sam veliku želju da ovo predavanje vidi veći broj ljudi jer zaista smatram da je priča korisna svima, posebno onima koji tek počinju. Foto aparat, telefon sa kamerom i telefon kao diktafon, uz minimalnu montažu i eto finog videa. Jedino mi je žao što je prejak kontrast ali je najvažnije da se slajdovi i priča lepo čuju i vide.

Utakmica Srbije i Rusije u polufinalu prvenstva Evope u košarci je glavni razlog zbog koga vas neću daviti duže od 25 minuta, što se pokazalo kao idelno vreme za predavanje. Meni je delovalo kao da sam priču zbrzao, ali kada sam odlušao svoje predavanje, shvatio sam da je priča stvarno dobra i efektna. Da se meni nije dopala, ne bi ni bila na Youtubu.

Šta dalje

Na blogu ređe pišem nego ranije i to baš u godini u kojoj blog puni 10 godina postojanja. Na ovu temu ću tek pripremiti blog post i slobodno mogu da obećam vrlo eksluzivan sadržaj do kraja godine.

Share Button
0

Ostavi komentar