Aktivan odmor: Rafting na reci Ibar

Ostale teme / 11. 07. 2013. / Autor:

rafting-kopaonik-ibar-1Rafting je sve popularniji među mojim prijateljima. U glavnom ga vezuju za tim bildinge, a dešava se vikendom. Veliki sam ljubitelj prirode i u više navrata sam razmišljao o raftingu. U okviru obilaska Kopaonika, sasvim neočekivano, dobio sam priliku da uskočim u čamac i spustim se niz reku Ibar.

Svako bira sport prema svom temperamentu. Meni lično ne odgovaraju ekstremni sportovi, dok sportove na vodi (i blizu vode) obožavam. Tih dana na Kopaoniku imao sam frku da probam alpinizam ali mi se zato rafting sasvim uklopio. Dan kasnije sam jahao i konja, a delovalo mi je ekstremnije nego sam rafting.

rafting-kopaonik-ibar-5

Na sat vremena vožnje od vrha Kopanika, sa kolegama novinarima i blogerima, došli smo do mesta Ušće, na reci Ibar. To je bila polazna tačka našeg raftinga.  Tri čamca, isto toliko instruktora iz extreme kluba Faith, kompletna oprema i hladna ali podnošljiva temperatura vode.

Posle 15 kilometara pređene trase na reci Ibar, mogu da zaključim da je rafting vrlo bezbedan sport, mada na prvi pogled to ne deluje tako. Oprema za rafting: odelo (slično ronilačkom), kaciga, prsluk, gumene čizme. Praktično od vaše odeće ostaje jedino kupaći koji je poželjno da imate ispod odela.

rafting-kopaonik-ibar-2

Šanse da ispadnete iz čamca (verovatno najveći strah koji ljudi imaju) su minimalne. Nama se čamac u nekoliko situacija okretao, ali ne na glavačke, talasi su nas prskali, par puta se nasukli na podvodne stene, ali ispadanja iz čamca nije bilo. Čak i da se to slučajno desi, nema šanse da potonete jer su tu prsluci i naravno instruktori.

Moj iskreni savet je da ovaj sport probate. Obratite samo pažnju da taj dan kada odlazite na rafting bude koliko toliko lepo vreme jer voda ume da bude jako hladna. Nije problem ako se isprskate (što je 100% sigurno), već što u okviru raftinga instruktori u mirnijim delovima reke dozvoljavaju kupanje, pa je lepo bućnuti se u prijatne planinske reke.

Moram da priznam da mi je najinteresatniji deo bio vezan za skokove u vodu. Dubina Ibra u julu nije baš pogodna za tu aktivnost, ali postoje delovi reke sa većom dubinom, lokacije koje instruktori poznaju, pa nam je bilo dozvoljeno skakanje. Posebno je neverovatan osećaj kad skočite u brzak, pa se u roku od 2 sekunde nađete na daleko od mesta skoka.

rafting-kopaonik-ibar-4

Rafting ture po Srbiji obično traju nekoliko dana i noći se u bungalovima, u prirodi. Mi smo noćili u hotelu Grand na Kopaoniku i aktivnosti su nam u glavnom bile vezane za Sunčane vrhove na samoj planini, ali je blizina mesta Ušće jako pogodna za rafting, ako ste već na Kopaoniku.

Aktivan odmor

Volim more, sunčanje i kuliranje na ležaljkama, ali ne mora svaki odmor da bude fokusiran na meditaciju preko dana i noćni provod. Aktivan odmor je, slobodno rečeno, vrsta odmora na kome ste sve vreme izuzetno sportski i rekreativno aktivni. Fizička aktivnost oslobađa psihičke napetosti i možda baš zbog toga o aktivnom odmoru počinjem da razmišljam tek od pre par godina kada se i ozbiljnije bavim poslom i sedim često za računarom.

kopaonik-aktivan-odmor-2

Nisam ljubitelj skijanja pa Kopaonik više volim leti. Prednost letnjeg Kopaonika su niže cene, manja gužva, uživanje u letnjoj planinskoj svežini, opuštenije kupanje u bazenu na otvorenom, vožnja kvadova, paraglajding, rafting, pešačke ture, vožnja bajseva.

kopaonik-aktivan-odmor-1

Za aktivan odmor je jako važno planiranje i organizacija samih aktivnosti, pa vam predlažem sledeće korake:

  • Odabir destinacije
  • Sakupljanje informacija o aktivnostima u okolini destinacije
  • Odabir aktivnosti, kreiranje plana, rezervacije
  • I naravno uživanje
Share Button
0

Ostavi komentar