Android aplikacije sa „VIP izazov 3“ konkursa

Mobilno / 19. 05. 2011. / Autor:

Veliki sam fan Androida i posebno mi je drago kada među programčićima na Marketu (aplikacija za pribavljanje novih aplikacija) naletim na domaće aplikacije. Nove aplikacije u glavnom stižu sporadično, ali i u talasima „VIP izazov“ konkursa, a poslednji je doneo dosta interesantnih.

Pobedničke aplikacije sa „VIP 3 izazova“ ove godine su ViPutnik, Reverstris Lite i Slot Bre. Sa marketa sam poskidao dosta aplikacija koje su učestvovale na konkursu ove godine, sa njima se zabavljao nekoliko dana i evo nekih utisaka.

ViPutnik spada u red informativnih, korisnih, aplikacija i predstavlja bazu informacija vezanih za putovanja. Konkretno, želite da putujete vozom na relaciji Niš – Beograd, a potom da iz Beograda letite za Beč. Sve polaske, vezane za voz i avion, možete pronaći vrlo jednostavno putem aplikacije ViPutnik. Tu je i gomila informacija i mapa vezanih za auto saobraćaj. Ova aplikacija je zasluženo osvojila prvo mesto. Imam utisak da nije toliko tehnički zahtevna, ali je ideja fantastična. Autori aplikacije su Danilo i Milena Čubrović.

Drugo i treće mesto su osvojile igrice za Android. Dok je Reverstris (teško se izgovara) Lite igrica slična tetrisu, Slot Bre je klasična slot igrica ali totalno obučena u srpska obeležija. Iskreno igrice slabo koristim na svom HTC Tattoo telefonu, ali smatram da su aplikacije ovog tipa jako teške za kreirati, tako da sve pohvale autorima.

Aplikacije koje nisu nagrađene a posebno mi se dopadaju su: Osmatrač, Svet Androida i Limundo.

Aplikacija Osmatrač je nešto poput Velikog Brata u saobraćaju. Aplikacija je povezana sa kamerama na udarnim saobraćajnim lokacijama u Beogradu, Nišu, Novom Pazaru, Kragujevcu. Jednostavnim odabirom kamere na ekranu dobijate direktno uključenje, čime možete osmotriti kakav je saobraćaj i da li vredi ići u tom pravcu. Autor aplikacije je iskoristio dostupnost kamera (imamo mogućnost uključenja na svim većim sajtovima u Srbiji) i pretočio ih u Android aplikaciju. Ovo je jedna od najkorisnijih aplikacija za Android na ovom konkursu.

Svet Androida je aplikacija koja sakuplja sve informacije sa domaćeg interneta vezane za Android telefone, vesti, ponude i specifikacije telefona itd. Može biti korisna svim ljubiteljima Androida.

Dolazimo do Limundo Android aplikacije koja je posebno interesantna jer predstavlja produženu ruku sajtu Limundo. Putem ove aplikacije možete da pratite apsolutno sve aukcije u kojima učestvujete, bilo da licitirate ili prodajete. Tehnički gledano aplikacija se povezuje na već postojeću bazu sajta Limundo i ovo je primer kako sajtovi u svom razvoju dobijaju i Android aplikacije. Ovo nije prvi primer, ali je sigurno jedan od relevantnijih.

Na „VIP izazov 3“ konkursu su se osim Android aplikacija takmičile i Bada i WP7 aplikacije. Konkursi ovog tipa su jako važni jer definitivno doprinose povećanju broja domaćih aplikacija, što je dalje povezano i sa povećanjem kupovine i upotrebe telefona sa Androidom, bada i WP7 operativnim sistemima i uopšte smartphone telefonima.

Share Button
1
Jedan komentar
  1. Koristim pomenuti Osmatrac i mogu reci da je mnogo korisna aplikacija.Bezbroj puta sam izbegao guzve u saobracaju.

Ostavi komentar