BizBuzz top mozaik

Događaji / 02. 11. 2009. / Autor:

BizBuzz3-ivan-dima-mSvako predavanje na BizBuzz seminaru predstavljalo je kockicu u mozaiku : Internet marketing, društvene mreže, veb dizajn uz fantasično druženje. Mom utisku doprinosi i činjenica da je ovo prvi BizBuzz na kome sam bio prisutan. Izdvojiću top dešavanja koja su po mom mišljenju obojila BizBuzz program.

Od pozicije da ne odem na BizBuzz, zbog obaveza na fakultetu i posla, dolazim u situaciju da ipak budem prisutan. Kompanija Tritech, u kojoj radim, rezervisala je akreditacije i prevoz. Sve je bilo spremno za BizBuzzovanje.

Prvenstveno me je zanimala priča o društvenim mrežama, ali se i sve ostalo fantastično uklopilo u teorijsku slagalicu. Svi mi koji pratimo domaće i strane stručne blogove bili smo upoznati sa većinom stvari o kojima se pričalo. Ipak, svaki predavač je dao neki svoj ugao gledanja i iskustvo, što u kompletnoj sistematizaciji znanja jako mnogo znači.

Neki momenti su definitivno top, vrh, naj. Krenuću od top utisaka prvog dana, preko top utisaka drugog dana, zaključno sa kritikama.

bizbuzz-1-maja-torbica
Foto : Maja Torbica

BizBuzz TOP utisci – dan prvi

Predavanje Nebojše RadovićaIstoriju pišu zavisnici. Zapazio sam da je Eniakovo predavanje taktički postavljeno kao poslednje prvog dana, jer se sa razlogom očekivalo da bude najposećenije, čime bi se posetioci zadržali do kraja. Tako i beše. Eniak u stilu velikih šoumen predavača najpre skida sako, priča kreće. Vodi nas kroz zanimljive činjenice društvenih mreža, ponajviše Tvitera, navodi primer bikini devojaka, Garija Vinopije, Stipe Dumančića, MC Stojana, Blogowski RT manije. Pozadina svega je posvećenost društvenim mrežama i prisnost sa publikom. Nebojša je imao šou koji vredi videti. Ekipa E-TV je upakovala video snimak koji možete videti ovde, a pročitajte i utiske neumornih IT Događaja.

Alert! Online reputacija – predavanje Dragane Đermanović. Dinamička, energična, rečita, aktuelna. Prezentovala je koncept onlajn reputacije u kome nam skreće pažnju da pretraživači, internet uopšte, jako dobro pamte sve naše fotografije, tekstove o nama, našoj kompaniji. Kao primer navodi Dell Hell, ComTrade i Coming.rs. Posebno nam skreće pažnju na veb monitoring – praćenje sadržaja na vebu kroz rss, google alert, google reader, twitter. Slajdovi i utisci.

BizBuzz3-ivan-dima
Foto : Ivan Dima

Miloš Lalić – Kvalitetna priča o značaju interfejsa i sadržaja u konverziji, na primeru turističkih portala, ostala je u drugom planu. Ekskluzivna objava na kraju predavanja da je Infostud kupio 60% Putovanja.info predstavljala je fantastičan primer kako da se priča u pravom momentu plasira pravoj publici. Buzz na BizBuzzu, što neko reče. U trenutku kada je Miloš objavio informaciju o kupovini od strane Infostuda, na tviter nalogu putovanja.info objavljen je tvit sa linkom ka zvaničnom saopštenju. Kako to biva, kreće RT, kreće buzz. Sve čestitke Milošu na inovativnom pristupu kordinacije objava.

Večera „kod brke“ – koja je priređena od strane organizatora, definitivno mora ući u top događaje prvog dana. Kafana „Kod brke“, na 12 kilometara od Niša, u selu Jelašnica, bila je pun pogodak. Fenomenalna domaća kuhinja i neformalno druženje učesnika. Veliki plus za Aleksandra i Vitomira, organizatore BizBuzz-a.

bizbuzz5-majatorbica
Foto : Maja Torbica

BizBuzz TOP utisci – dan drugi

Drugog dana bilo je manje predavanja, više bežičnih konekcija, ali i više ljudi.

„From Zero to Hero“ za jedan dan – Istok Pavlović i Dragana Vukajlović. Nema osobe u Srbiji koja je čula za internet a da nije bila upletena u viralnu zamku sajta VestiSrbija.com. Priču sa druge strane smo dugo čekali i dočekali. Glavni „kuvari“ ove viralne kampanje, ne nadmašeni Istol Pavlović i Dragana Vukajlović izneli su svoj osvrt na fenomen VestiSrbija.com. 450.000 poseta u prvom danu i oko 250.000 poseta u drugom danu predstavlja rekord domaće veb scene. Pored brojki, prezentovan je i kompletan koncept kampanje, kod sajta, mejlovi posetilaca. Da je predavanje trajalo 3 sata, ne bi bilo dosadno. Svakako vredi pogledati i detaljniju priču.

bizbuzz2-itdogadjaji-vesti
Foto : IT Događaji

Web dizajn Beach – ekipa u sastavu Nikola Mitić i Ognjen Knaus, održala je predavanje na temu „Juzer interfejs i dizajn analiza“, u kome su prezentovali koncept eksperimentisanja, ideje i savete, vezane za kreiranje kvalitetnog i korisnički-prijateljskog dizajna. Očekivao sam da će WebDesignBeach kao sponzor BizBuzz’-a održati neko presing-sponzorko predavanje, ali smo za uzvrat dobili mnoštvo korisnih saveta. Svaka čast momcima i na predavanju i na projektima koje rade. Osim pohvala imaju i jedan bek link od mene.

Verovljub Zmijanac – Trening za menadžment. Pomislio sam najpre da će to biti neki stručni trening, ipak u pitanju je priča o sportskom treningu. Veroljub nas je na odličan način podsetio koliko je sport važan u našim životima, a ne samo internet marketing, društvene mreže, veb dizajn. Podsetio me je da sam poslednji put pre 3 godine uplatio termin za teretanu i da dva meseca nisam ljudski potrčao. Sport na BizBuzzu, pravi pogodak!

bizbuzz4-ivandima
Foto : Ivan Dima

Top kritike

Tomislav Vukasović – Odajem mu priznanje za fantastičan veb projekat koji vodi, međutim kao predavač se nija baš pokazao. Jako interesantna tema koju je imao : Internet Marketing i Optimizacija – Dobitna formula za godinu 2010. , nije ni malo opravdala očekivanja. Nadao sam se trikovima optimizacije, dok je Tomislav praktično o svemu pričao osim o konkretnim stvarima. Konceptom je obuhvatio širok spektar tema, ali je ostao potpuno nedorečen.

Milica SekulićCSS princeza, pripremila je odličnu prezentaciju o upotrebi fotografija na sajtu. Epitet da je majstor dizajna opravdala je i fenomenalno dizajniranim slajdovima. Ipak, stekao sam utisak da je javno poslala poruku da je kršenje autorskih prava na vebu normalna stvar i da se tu ne treba mnogo boriti. Ipak, Maja Vasić je iz publike uspela da izvuče celu priču apelom da moramo imati vremena da se bavimo time ko nelegalno koristi naše fotografije. Milici zameram i što nije malo više pričala o besplatnim stok servisima kojih svakako ima.

Masovni daunloud u sali – Nisam mogao da verujem koliko je internet konekcija u sali bila zloupotrebljena. Još prvog dana je ispalo da neko koristi Torente?! Na trenutke je mreža bila poprilično ugušena pa su organizatori morali da apeluju na prisutne, a ne retko su i prisutni apelovali na prisutne.

Trećem danu konferencije nisam prisustvovao, tako nemogu da iznesem svoje impresije.

Ono što mogu svakako da obećam je : vidimo se i naredne godine!

 

 

Tviter na konferenciji

Tviter je definitivno postao nezaobilazni alat u ovakvim prilikama. Nakon BlogOpena u Nišu i PR seminara u Subotici, BizBuzz prenos uživo na tviteru, i pored lajv strima. Kanal koji je sigurno značio mnogima koji nisu bili fizički prisutni, služio je za prenos i postavljanje pitanja. Slavko Ilić je odlično vodio zvanički nalog BizBuzza na Tviteru, dok su i ostali prisutni tviteraši doprinosili prenosu.

Pogledajte još…

Detaljniji prikaz dešavanja i fotosi sa BizBuzz-a

Fotosi

Video snimci svih predavanja na BizBuzzu

Share Button
8
8 Komentara
  1. Miloš Petrović

    pisanje ovog teksta je trajalo 2 dana! Izvinjavam se čitaocima ako malo kasnim, ali nije bilo lako sabrati sve utiske. U svakom slučaju, vrhunski događaj!

  2. Hvala Miloše za link.
    Slikovit i sažet tekst.

  3. Hvala Miloše za post, ali definitivno u top događaje spada i dešavanje koje je usledilo posle večere drugog dana o čemu možemo čitati po svim mrežama 🙂

  4. Miloš Petrović

    @CyberCat , nema na čemu. Do skorog viđenja 🙂

    @fOrbiddEn, na žalost, nisam prisustvovao tom događaju. Ali još jednom sve pohvale za organizaciju.

  5. PRegledno, jasno, koncizno. Fin post.
    Pozdrav za milosblog.com

    😉

    D Dj

  6. Postavljas standarde Milose! Sve si bolji, svaka cast, samo napred.

    P.S. Sada mi je strasno krivo sto sam opet propustio neko okupljanje!:-(

  7. @KGBlog: Али ми који нисмо били, захваљујући овом тексту знамо шта се догађало 🙂

  8. Miloše, tek sam sad videla ovaj tekst i kritiku upućenu na moj račun. 🙂

    Kritika je verovatno na mestu, mada mi u suštini nije bila namera da pošaljem takvu poruku, već samo iznesem svoj krajnje lični stav koji proizilazi iz dugogodišnjeg iskustva sa krađom intelektualne svojine na Internetu.

    Naravno da ne poručujem da se ne treba boriti protiv toga, ali prosto živimo u zemlji u kojoj je mnogo teže odbraniti i neke veće i značajnije stvari zakonskim putem, tako da priča o odbrani autorskih prava nad jednom fotkom ili tekstom deluje nadrealno…To ne zvuči lepo, već vrlo depresivno, ali to je realnost…

    Ja sebi zameram što nisam predavanje fokusirala najviše na dizajn aspekt upotrebe fotografije jer je to moja specijalnost, a ne autorska prava. Ali dobro, ljudi su pitali ono što njih najviše zanima… 😉

Ostavi komentar