Blog, mediji, inspiracija i media monitoring

Blogovanje / 30. 07. 2009. / Autor:

monitoring1Blogovi spadaju u medije, a dokaz za to je i monitoring istih od strane domaćih PR agencija. Blogeri uveliko dobijaju pozive za konferencije, saopštenja, obraćanja kompanija. Blog je više od bloga.

Uticaj blogova u Srbiji je u porastu . Bloger više nije samo zaljubljenik u wordpress koji obožava da svakodnevno napiše po jedan tekst. Glas blogera daleko se čuje, čak i kompanije sve više bloguju , na blogovima se vode rasprave , blogeri učestvuju u političkoj borbi i transparentnosti. Blogovi poseduju određeni kredibilitet.

Svaki blog privalači određenu ciljnu grupu i time postaje vrlo interesantan, kako kompanijama koje plasiraju određeni proizvod ili uslugu, tako sa druge strane agencijama koje vrše media monitoring.

Kao bloger koji piše u glavnom stručne teme, iz oblasti web tehnologija i komunikacija, u poslednje vreme vrlo često dobijam pozive na konferencije za štampu. Ne retko dobijam i PR objave, saopštenja agencija i kompanija. Sve to dokazuje da se moj blog, a siguran sam i veći deo vodećih blogova, posmatra kao online mediji.

Ipak, tu se javlja jedan, za blogera, jako zanimljiv momenat. Ortodoksni blogeri najčešće pišu na osnovu jake  motivisanosti i trenutka inspiracije, želje da se nešto zanimljivo i kvalitetno interpetira i prenese. To je moj slučaj. Važno mi je da posetioci pročitaju kvalitetnu temu, već poznajem svoju publiku, ali mi je takođe važno da sve to krene od lične motivacije, slično ovom tekstu.

writing-with-pen

Ako sa jedne strane uzmemo u razmatranje činjenicu o pisanju na osnovu lične inspiracije, a sa druge strane izveštaje za medije i pozive za konferencije, dolazimo do određenog mimoilaženja. Naravno ništa se ne podrazumeva, cenim pozive i izveštaje za medije, jako imponuju, ali samo mali procenat njih stvara jaku motivaciju blogeru da napiše tekst.

Moguće da me gađaju pogrešnim izveštajima, ali ne zameram, drago mi je da me prate. I tako danas, umesto par objava, ja pišem ovaj tekst. Uz dužno poštovanje svima koji žele da objavim neku njihovu informaciju, mene daleko više zadovoljava da sebe kroz svoj post izrazim.

Ipak, postoje određene objave koje umeju jako da zagolicaju i privuku pažnju, poklope se sa mojim , nazovi uredničkim principom, i jednostavno lagano legnu na moj blog. Imponuje i poziv Telenora na testiranje interneta, tako da sam danas na prvoj strani Google pretrage za Srbiju po ključnoj reči Telenor internet .

monitoring2


Media monitoring motri na blogere

Upravo sa te strane, pisanja o nekoj firmi, brendu.. blogovi sve više postaju interesantni kompanijama koje se bave media monitoringom. Jedna od njih je i vodeća domaća agencija McCann Erickson Clipping koja u preko 60 sajtova koje prati uskoro svrstava i blogere. Blogovi će biti na svakodnevnom skeniranju, i svako pisanje o određenom brendu neće ostati ne propraćeno. Prosto interesantno da će tamo nekog šefa banke ili direktora telekomunikacione firme zanimati šta bloger piše, ali realnost je da ih sve više zanima. Ovaj podatak zaokružuje celu priču o blogovima kao online medijima.

I na kraju, pozdrav za sve one koji šalju izveštaje i zovu na konferencije. Takođe i pozdrav za dobre ljude iz McCann Erickson Clipping-a.

Blogovi kao mediji, ako vi tako kažete..

Share Button
4
4 Komentara
  1. Khm, khm, kako da ti kažem

    Nisi prvi za reč telenor interent, prvi je telenorov sajt što je i logično.

    Treba da isključiš opciju u desnom gornjem uglu kad odeš na google, prefered search ako se sećam dobro (isključio sam je odmah kad se pojavila). Vidi više na http://googlesystem.blogspot.com/2009/01/google-preferred-sites.html

    Poenta je da ti vidiš drugačije rezultate od drugih ljudi.

    Ovo ti kažem kao pijatelj, pa možeš i da me uvrstiš u rubriku prijatelji bloga. 🙂

    Post je dobar, nadam se da će doći i sledeća faza kada će sa zajedno sa saopštenjima poslati i određenu svotu šuški. Interes za blogovanjem tada bi naglo porastao.

    pozdrav
    Marko

  2. Pozdrav Marko,
    hvala puno na lepim rečima i dobronamernim savetima.

    Elem, moraću sebe da citiram :
    „na prvoj strani Google pretrage za Srbiju po ključnoj reči Telenor internet “

    Znači, nije u pitanju prva pozicija, nego prva stranica, i ne google pretraga za sve jezike, već za srpski. Znam da je daleko bolje biti prvi na celokupnoj google pretrazi, ali ni ovo nije loše 🙂

  3. Da, moja greska, u pravu si, permutovao sam na prvom mestu.

  4. OK, blogovi spadaju u medije !!!
    Meni blog jeste medij, više informacija dobijam čitajući blogove, nego prateći štampu u TV.
    Da li time, ako postavimo da je blog medij, on podleže i nekom Zakonu o medijima ili informisanju? Da li autor bloga može da odgovara za svoje izrečene, napisane stavove? Ili zbog komentara na svom blogu?
    Ovo je ono što me jako interesuje. Ima li Srbija neku regulativu po pitanju blogova? Sad je aktuelan Zakon o informisanju ima li nešto u njemu o blogu ili internetu kao mediju? (idem da ga izguglam)

Ostavi komentar