Direktna i lojalna poseta

Internet Marketing / 26. 01. 2009. / Autor:

lojalnaposetaZa svakog webmastera je važno da svakodnevno prati statistiku posete svog web sajta. Samo je to način da se uoči ponašanje posetilaca. Svaka poseta je važna, ali direktna poseta ima posebnu draž. Kroz nju se na neki način ogleda lojalnost posetilaca određenom web sajtu. U prilog tome ide i moja poslednja kolumna na WM.com.hr magazinu.

Lojalna poseta se kroz statistiku (Google Analytics ) ogleda u grafiku direktne posete. Direktno kucanje adrese vašeg sajta u pretraživač (Firefox), pozivanje preko bookmarkovanog (favorit) sajta, predstavljaju situaciju u kojoj posetilac direktno dolazi do sajta. Offline reklame (tv reklama, bilbord, flajer, štampani mediji) predstavljaju momenat u kome je posetilac saznao za vaš sajt, i direktno dolazi do vas, ali ipak se ne može smatrati lojalnim posetiocem…

U poslednje vreme me dosta prijatelja pita koju statistiku da koriste i koliko je validna statistika Webalizera, neke Joomla komponente, ili pak običnog brojača. Moj odgovor je samo jedan :: koristite Google Analytics (link). U suštini, to je standard. Zašto baš taj softver, kako kreirati profil, i osnovne smernice… uskoro na MilošBlog.com

Share Button
6
6 Komentara
  1. bolje je korsitit sve i porediti 🙂

  2. Piwik je odlična OS aplikacija za in the house analitička rešenja i praćenje statistika. Koristim ga preko godinu dana i prezadovoljan sam. Pomogao je mnogo kada je pokušano obaranje ličnog sajta u više navrata.

  3. Maksin, hvala za Piwik 🙂

  4. Ma nije bas toliko vazno da se svaki dan prati statistika posete, to mu vise dodje kao zavisnost.

  5. @Veliki Blek, moraću da se složim sa tobom. Meni je npr prešlo u naviku da svako jutro pratim statistiku, mada mi je to više uživanje. Prava stvar je recimo jednom nedeljno napraviti malo ozbiljniju analizu.

  6. Verujem, i ja je gledam i cak to prvo uradim, pre nego napisem neki tekst ili nesto drugo korisno. Na dug rok jedino mnogo rada a ne mnogo gledanja u statistiku donosi korist.

Ostavi komentar