Domenizacija, društvenizacija…

Događaji / 10. 03. 2014. / Autor:

U komunikaciji sa ljudima koji prvi put kupuju domene prepoznajem nedoumicu, da li kupiti .rs ili .com domen? Odgovor uvek leži u ciljnoj grupi kojoj je sajt namenjen. Ako su to ljudi iz Srbije, i sadržaj je na srpskom, domen .rs je nešto od čega se polazi. Trenutno u Srbiji postoji oko 83.000 .rs domena, a dobre prakse i interesatne studije slučaja predstavljene su danas na DIDS konferenciji u Beogradu.

Naslov ovog teksta (uz „Dobra lokacija“) u suštini predstavlja tri bloka na koja je konferencija bila podeljena. Domenizacija je nosila diskusiju na temu "œtop level" domena (TLD) i brendiranjima. Dva strana predavača (pohvale RNIDS-u za taj potez) Michele Neylon (Blacknight) i Urlich Retzlaff (PIR), uz našeg Slobu Markovića (RNIDS), složili su se da su nacionalni domeni idealni za pozicioniranje u datoj zemlji.

dids3

Dosta se govorilo i o 1300 novih "œtop level" domena, kao što su .travel, .bar, .pub, gde su se svi složili da je najviše reč o brendiranju i pozicioniranju u konkretnim nišama. Postoji mišljenje da se ovim tipom domena povećava i šansa za prevare i ljude sa lošim online namerama, ali da nacionalni registri nisu mesto gde se o tome može pričati.

Drugi panel bio je vezan za društvenizaciju, gde je najviše bilo reči o društvenim mrežama i SEO optimizaciji. Moram priznati da sam prijatno iznenađen studijom slučaja sajta Mezze.rs i izlaganjem Marije Petrović, kao i dobrom analizom Radomira Baste. Marija je govorila o strukturi posete, na kojoj društvenoj mreži, i na koji način posetioci najbolje reaguju (Facebook i Instagram).

dids1

Basta je, uz dozu nezaobilaznog humora, pričao o vezi između SEO optimizacije i društvenih mreža, vrlo aktuelnoj temi o kojoj će tek biti reči. Zaključak je da aktivnosti na društvenim mrežama utiču indirektno na SEO optimizaciju kroz referale, vidljivost objava, širenje informacije o brendu, što se dalje odražava na direktnu posetu, koja je jako važna u SEO algoritmu, kao i za buduća linkovanja od strane, da ih tako nazovemo, trećih lica ka vašim sajtovima. Basta se složio sa ranijim konstatacijama da je .rs domen najbolje rešenje ako je vaš online biznis vezan za Srbiju, što je posebno važno i kod relevantnosti prikaza rezultata na Google pretraživaču.

Pre trećeg bloka, u izuzetno interesantnom izlaganju Vlade Đurovića, izneti su statistički podaci u kojima se vidi da .rs domen iz godine u godinu raste (oko 6.000 novih domena za godinu dana), dok .срб domen pada, i trenutno broji nešto manje od 4.000 domena, od čega je jedva 700 sajtova stvarno na ćirilici. Obzirom na tendenciju pada broja registrovanih .срб domena, biće teško boriti se za ćirilicu na našem webu.

Neki od interesantnih .срб domena: Ћириловање.срб , Пекар.срб i jedini medij na ćiriličnom domenu ртс.срб.

U bloku "œDobra lokacija" predstavljeni su sajtovi iz Srbije koji su sami po sebi dobre studije slučaja. Izdvojio bih sajtove GdeNaPivo.rs, BioSpajz.rs i Posmatrac.rs.

dids2

GdeNaPivo.rs sajt pokušava da izgradi pivsku kulturu u Srbiji, uz naravno adresar dobrih pabova u Beogradu. Vlasnici Danko Gojak i Konstantin Milutinović vredno rade na povećanju posete, na sajt ne gledaju kao na masovnu promociju ispijanja piva već na pronalaženje kvalitetnih lokacija i ukusa. Moram da pomenem da su mi upravo ova dvojica otvorila oči i usmerili me u pab "œSamo pivo" koji je definitivno zaslužio da se pomene u ovom tekstu.

BioŠpajz.rs je odličan primer online prodaje i sajta sa vrlo uskom nišom, a to je zdrava hrana. Žao mi je što niti jedan od prikazanih sajtova u tom delu nema online plaćanje, ali je svakako za pohvalu kakve rezultate prave. BioŠpajz.rs postoji od 2013. godine, i samo u toj prvoj godini rada odgovoreno je na 1000 emailova, kaže Milja Vuković iz internet tima ovog sajta. Nisam zabeležio podatak o prodaji, ali obzirom da su promenili 5 kurirskih službi, znači da je išla prodaja. Ovo je odličan primer kako se jedna radnja sa Kalenića "œproširila" na srpski internet.

Sajt Posmatrač.rs je iznedren iz ekipe Njuz.net. Nenad Milosavljević je jedan od osnivača. Uhvatio sam ranije par linkova sa tog sajta, ali nisam znao o čemu se radi. Danas sam sajt ubacio u RSS čitač. Sajt na vrlo kritički način pokazuje stanje medija i studije slučaja. Biće posebno interesantan ljudima koji se bave novinarstvom i PR-om. Jedan vrlo „inteligentan“ sajt. Nadam se da će ekipa nastaviti sa kvalitetnim radom.

dids4

Obzirom da je ovo peta konferencija koju organizuje RNIDS, tradicija već postoji. U intervjuu koji sam dao za emisiju Kursor, konferenciju sam ocenio 8/10. Uvek može bolje, posebno u segmentu pripreme prezentacija i panelista, ali je najvažnije da je DIDS pozitivna konferencija, koja na pravi način iznosi primere i promoviše .rs i .срб domene. Moja želja je da se pojača linija inostranih predavača, posebno u oblasti brendiranja i marketinga, jer je to usko vezano i za samu domenizaciju, koja se očigledno vrlo uspešno sprovodi u Srbiji.

Za čitaoce MilosBloga, sa lica mesta, Miloš Petrović, zvanični bloger DIDS konferencije.

Foto: Marija Laganin, Radomir Basta, RNIDS

Share Button
0

Ostavi komentar