Fejsbuk saveti za novinare

Društvene mreže / 10. 08. 2009. / Autor:

fb-journalist-mFejsbuk je mnogo više od poligona za zabavu. Pregršt informacija, direktan kontakt sa hiljadama ljudi, poznate face, grupe, stranice. Novinar koji je u toku sa web 2.0 tehnologijama već vidi potencijal Fejsbuka, ili ga već uveliko koristi.

Nisam ekspert za novinarstvo, razumem ga taman onoliko koliko mi treba u svakodnevnom poslu. Sa druge strane, sistem funkcionisanja Fejsbuka poprilično dobro razumem. Dodatno inspirisan tekstom na sajtu Mashable.com rešio sam da sistematizujem priču oko fejsbuk saveta za novinare jer smatram da itekako vrede i da daju jaku osnovu svim novinarima koji su na webu.

fb-journalist

Pronađite bitne ljude na Fejsbuku – povežite se sa ljudima koji su važan faktor u oblasti o kojoj pišete. Pratite tekstove koje postavljaju na Fejsbuk, uvek mogu biti jako dobar izvor informacija. Dobra komunikacija sa njima doprinosi tome da kasnije na jednostavan način možete uzeti izjavu, intervju, pitati za savet, kontakt i slično.

Pronađite izvore – Fan stranice vezane za vašu oblast su jako bitan izvor informacije. Postanite njihov fan, pratite šta se piše i postavlja na njima, kakve su reakcije posetilaca.

Kreirajte fan stranicu vašeg medija – U dogovoru sa urednikom i marketingom vašeg medija možete kreirati fan stranicu medija u kome radite. Time okupljate vašu publiku u jednu tačku na Fejsbuku. Sa njima kasnije možete komunicirati, pitati ih za mišljenje, dati mogučnost da postave pitanja poznatoj nekoj poznatoj ličnosti.

fb-24sata

Deljenje i komunikacija – Svoje tekstove postavljajte na Fejsbuk. Pratite komentare vaših prijatelja, odgovarajte na njih. Ne postoji brža povratna informacija. Kroz komunikaciju dalje gradite poverenje i prisnost sa ljudima koji vas čitaju.

Budite čovek a ne robot – poenta Fejsbuka je deljenje informacija, a ne konstanto spamovanje. Nemojte preterivati u reklamiranju sadržaja vašeg medija, ostavite i neki zanimljiv tekst sa drugih medija na istu temu, komentarišite, pratite reakcije vaših prijatelja.

Novinarstvo je posao koji traje 24 sata dnevno. Fejsbuk vam sigurno može pomoći u poslu ako ga koristite na ispravan način.

Share Button
0

Ostavi komentar