Google AdWords na kućnu adresu

Internet Marketing / 06. 07. 2012. / Autor:

Kompanija Google (odeljak Google Adwords) je u proteklih mesec dana direktnom poštom dostavljala promotivni materijal za besplatno oglašavanje u vrednosti od 35 eura. Promo materijal je pristigao dobrom broju malih i srednjih preduzeća u Srbiji. Ovaj potez Googla je pozitivan iz više razloga. Da li nam je ovo potrebno i da li nas očekuje pomak u online oglašavanju?

Nisam u krugu preduzetnika koji je na ovaj način dobio poklon kupon od 35 eura, ali mi je prijatelj prosledio svoju kovertu pošto je firmu u međuvremenu zatvorio. Promo ponuda i kod traju do 15. avgusta. 35 eura se može usmeriti isključivo za oglašavanje na Google Adwords mreži. Uz kupon tu je i detaljno uputstvo. Sve je lepo lokalizovano, na srpskom jeziku u ćiriličnom pismu.

Pozitivno: Velika inostrana kompanija za koju apsolutno svako zna u Srbiji direktno šalje poklon za oglašavanje, koji nije tako mali. Na taj način pokušava da elektro šokovima, koliko toliko, oživi ulaganje u online oglašavanje.

Možda smešno deluje što su odabrali baš ovaj način, nešto što se u potpunosti odigrava online promovišu kao da je 20. vek, putem direktne pošte. Zašto to rade?

Firme u Srbiji su po shvatanju interneta i dalje u 20. veku i zato je Google odabrao najbolji način da im priđe. Iskren da budem, koliko god je ovo pozitivan potez, uopšte nisam optimista.

Zašto ovo neće uspeti

1. Naši ljudi su navikli da im pristižu ponude za raznorazne šarene nagradne igre, od čega se većina svodi na neke prevare. Predrasude su ogromne. Koverta Googla je baš takva, šarena, još ti poklanjanju 35 eura. Hej, ko još danas poklanja 35 eura poštom? Google na koverti? “Ma nema šanse da je ovo nešto što valja, to me neko zajebava”

2. Procedura otvaranja naloga i postavka oglasa, iako opisana korak po korak, ni malo teška, za našeg prosečnog Srbina je nuklearna fizika. Prosečna firma u Srbiji vrlo slabo komunicira preko interneta. Da im je poruka stigla na Fejsbuku možda bi nešto i uradili, ali uzeti flajer i otići online.. niti malo optimistično.

3. Gugle edvords? ed šta? Da bi se uopšte reklamirali moraju da shvate čemu to služi (a uz to i radi). Flajer u koracima jako dobro pokazuje i Google pretragu, mesta gde će se prikazati oglas i tako dalje, ali opet, postavite se u poziciju prosečnog preduzetnika koji uopšte nema dodirnih tačaka sa internetom

4. Tržište. Flajer koji sam ja video bio je adresiran na preduzetničku radnju koja posluje u Boru, čiji su klijenti iz Bora. Da li vam je za oglašavanje u manjem mestu u Srbiji potreban Google Adwords?

Nadovezaću se u ovom pasusu na tačnu 3. Radeći sa spa centrima imao sam priliku da razgovaram sa ljudima koji su svoj biznis oglašavali na mnogo načina. Više njih mi je reklo: “Google Adwords, mnogo dobra stvar. Da li možeš da nam uradiš kampanju tamo?”. Ipak, problem koji su oni imali bio je upravo taj da nisu mogli sami da vode online kampanje. Ovo je takođe razlog zbog koga je potez Googla,sa slanjem promo ponude, diskutabilan.

Zašto bih želeo da ovo uspe

Ako ovo nekim čudom i uspe:
više novca će ići na online oglašavanje, time napokon dobijamo ono što većina nas želi. Naši Srbi će polako stvarati tu svest da svoj novac mogu da ulože u još neki vid reklame osim papira i televizije.
– više novca na Google Adwords, znači i više novca u Google mreži čime će zbog konkurencije biti veća i cena klika, samim tim i zarada u okviru Google Adsense mreže. Ukratko rečeno, veća zarada za sve male sajtove koji postavljaju Google Adsense
razvijaju se i druge online usluge. Da bi uopšte nešto oglašavao moraš da imaš web sajt. Ako ti je web sajt loš, uradićeš redizajn. Ako ga nemaš, tražićeš da se kreira.
vremenom će biće eliminisani sajtovi koji prodaju maglu. Uložiti 35 eura u Google Adwords naspram ulaganja u neki rasplati online adresar je velika razlika. Google Adwords je moćno oružje ako se koristi na pravi način.

Voleo bih, mada se to verovatno neće desiti, da Google Adwords sa nama podeli statistiku koliko je direktnih pisama poslato u Srbiji i koliko je njih iskoristilo promotivnu ponudu.

Većina vas koji čitate ovaj tekst je često online i puno toga zna o online oglašavanju, internet marketingu i web dizajnu. Ipak mi smo manjina u celoj ovoj ujdurmi, Srbija je jedan veliki Teheran i trebaće mnogo godina da se makar malo pomerimo na mapi.

Storify – vaši tvitovi na ovu temu

Share Button
14
14 Komentara
 1. Postoji samo jedna stvar koju je i sam google propustio kao informaciju a to je sledeće: da bi koristili poklon vaučer morate da imate inicijalnu uplatu od najmanje 10 dolara da bi kampanja mogla da se sprovede u suprotnom vaučer nije moguće realizovati.
  I pored uslova ovo je dobra stvar i hvala im na tome 😉

 2. Ne slazem se sa tobom da ovo nece uspeti jer vec imam par prijatelja koji su dobili vaucer i pitali me kako da ga iskoriste, verujem da ce tako vecina da uradi ili ce da pogleda par tutorijala i podesi svoju prvu adwords kampanju.

  Svima je zajednicko da imaju nalog a google places i da se do sada (sa svog naloga) nisu oglasavali na adwords.

 3. Maja Marković

  Verujem da će bar malo prodrmati tržište. Da, istina je da ne znaju čemu to služi (a uz to i radi =), ali gotovo svakodnevno neko zove da se raspita šta je to i kako funkcionište. Videćemo kakvi će na kraju biti rezultati…

 4. Ivan Živković

  Odlična fora. Vrlo je verovatno da će mnogi baciti ovu kovertu.

  Razumem što si skeptik u vezi uspešnosti kampanje i verovatno si u pravu. Još uvek ne shvatamo važnost i prednosti Interneta, a verovatno si u pravu i da sami neće moći da izguraju ovu priču (možda čak ni dežurni informatičari među prijateljima/rođacima). 😉

  Prijavih pre neki dan na gmaps tj. gbusiness lokaciju servisa svog prijatelja, dobih info da će stići neka koverta, nadam se i ova da se poigram malo. 😉

  A bilo bi lepo da koverte stignu i NVO-ima, tek tad bih se poigrao. 🙂

 5. Prvi krug ove akcije nije bio slanje flajera već meila (vrednost = 30 dolara). Kad sam rekao jednom od korisnika da je dobio nagradu samo ga je sunce ozarilo a onda i pored mnogo veće posećenosti sajta on jednom kaže da je imao poziva a drugi put da nije ?!?! nije baš siguran a očekivao je brdo para. Naravno u njegovom slučaju akcija je prekinuta jer “on zna” kako treba raditi.
  Idemo dalje život piše romane …

 6. Ova priča ima i svoj nastavak. Google nam je malo kasnije poslao još jednu promotivnu ponudu – ovoga puta besplatnih 30 eur za korišćenje usluge AdWords location targeting.

 7. Meni se ideja dopada. I iskoristila bih priliku,pa, ako znate nekoga ko je dobio vaucer, a ne zeli ga, javite mi! 🙂

 8. Miloš Petrović

  Puno komentara, drago mi je zbog toga jer me zaista zanima i vaše mišljenje o svemu.

  Vladimire, mala ispravka, mislim da je bilo u pitanju 30 eura putem mejla, ne dolara. Ja sam dobio na jednom svom nalogu tu ponudu pre par meseci. Ipak ovde sam se fokusirao samo na ono što se dešavalo van weba 🙂

 9. Ja sam dobila vaučer i mislim da je ideja super kao i da će im uspeti.To mislim jer sam radila direktnu poštu za mala is rednja preduzeća u banci gde sam ranije radila i uspevalo je i sa mnogo gorim ponudama od ove…a i višemaltretiranja… Baza je iz APR-a a oni su sigurno odabrali grane koje se najviše oglašavaju…
  Ali, meni je najveća mana to što vaučer može da iskoristi samo onaj kome je poslat (inače bih dala svoj Milici) i to samo za novootvoreni nalog (razlog zašto bih ga dala). To piše sitnim slovima pozadi uz sve poslednje stavke “žao nam je zbog toliko pravnog žargona” 🙂
  To znači da ja ne mogu da ga iskoristim jer imam AdWords nalog koji redovno koristim a ne mogu ni da preporučim tj poklonim nekome za koga znam da je zainteresovan.. A volela bih stvarno jer je iznos sasvim fin. Jedino mi ostaje da probam da otvorim novi nalog na drugi mejl a na istu firmu pa da probam… Ako je neko to uradio neka mi potvrdi da ne gubim vreme…
  Dakle, drago mi je da Google malo radi na ovom tržištu ali mislim da je jasno zašto su to uradili: prošle godine je na facebook oglase u srbiji potrošeno više nego na search marketing…
  Za ove dobre strane koje si naveo nisam sigurna da bih se složila sa svim a naročito sa ovim delom veća zarada na mreži. Korisitm priliku da izrazim svoje mišljenje da je bolje pridružiti se lokalnim mrežama (Etarget, Zepterads, httpool isl.) jer adsens naružava sajt a ne donosi nikakve pare… moje iskreno mišljenje, neko se neće složiti. Takođe, za jačanje tržišta je potrebna bolja organizacija i saradnja među sajtovima na lokalnom nivou i tako će svi povećavati svoje zarade a ne čekati da google ima kampanju i da raste cena klika… ali o ovome bih mogla do sutra…
  u svakom slučaju, ako neko zna da li rade dupli nalozi neka kaže pa da iskoristim vaučer….

 10. nebojša

  Prvi krug ove akcije nije bio slanje flajera već meila i tu je Vladimir u pravu, naime imao sam prilike da vidim jedan takav email.Ono što se meni nije dopalo ali ne mora da znači da nije ok čak šta viče, jeste to što nakon isteka perioda besplatnog oglašavanja po automatizmu aktivira se period oglašavanja koji ima svoju redovnu cenu i to je ok.Po meni igra se malo na našu standardnu poslovnu ne disciplinu i eto prostora za zaradu koja može biti poprilična.
  Dobro je uočena činjenica pod tačkom br.4 tržište ali i to ne sme biti razlog da se odustane od ”šireg” oglašavanja koje ako ništa drugo doprinosi brendiranju firme,proizvoda,…

  Još jedan komentar da dodam uvezi promocije putem e-maila i putem direktne pošte.Smatram da jednu promociju od druge ne treba odvajati već ih posmatrati kao delove jedne iste kampanje koja se sastoji iz više celina (ne bi me iznenadio još poneki poslovni potez).
  u svakom slušaju vredno je pažnje i dobro je da to prolazi zapažano, Milošu hvala za divan članak koji je zasluženo dobio par interesantnih komentara.Ovo ističem iz prostog razloga što u današnje vreme ima dosta članaka koje niko ne čita niti ih komentariše, što sa ovim tekstom to nije slučaj.

 11. Ovo je generalno jako velika navlakuša i smatram je vrlo nekorektnom od strane najpopularnijeg pretraživača…..

  Google pokušava da ubedi firme da su u stanju samostalno da vode svoje AdWords kampanje…. OK interfejs je user friendly međutim niko iz Google-a ti neće reći da ukoliko ne poštuješ gomilu pravila koje su propisali prilikom kreiranja kampanje, dalje ukoliko ti sajt nije optimizovan za tako nešto, recimo landing page i sl. – cena ključnih reči će ti biti daleko skuplja nego da je to radio profesionalac.

  Recimo kada neko ko se ne bavi time napravi kampanju umesto 0,06 e-centi može plaćati cenu klika npr. 0,20 e-centi…. Lakomisleni preduzetnik ili neka kompanija, misliće da su na taj način premostili agencije i njihov trošak, međutim plaćaće tri puta više novca za nešto što realno uopšte ne mora da bude toliko skupo….. Dobili su vaučer od 35 eura, ali će ubrzo trošiti daleko veće sume, potpuno nepotrebno…..

  A dodatnom integracijom raznoraznih kompanija u sistem te i njihovim zakupom velikog broja ključnih reči, cena korišćenja sistema će globalno porasti.

 12. BlackZ

  Ja imam ovakav kupon ali nema opcija za aktivaciju u adword sekciji za billing. Molim pomoc ako neko zeli da pomogne. Hvala.

 13. Komšija je dobio koverat, ali nije zainteresovan da se cima oko toga. To je njegov opis, pa je dao kovertu meni da ja probam i da kažem kako mi se čini.

  Ukratko, nije uspelo jer mi je nalog na Google Adwords bio suviše star ( zanimljiv izraz ) i kupon se nije uspeo aktivirati. Ponudio sam komšiji da mu vratim kupon, jer ga ne mogu aktivirati. Preporučio mi je da ga bacim, uz konstataciju da je odmah znao da je neko đubre u pitaju. I tako kupon je bačen.

  Sasvim je sigurno da sam mogao uz malo više truda da ga aktiviram, ali ne smatram da bi mi se ikako isplatilo trenutno. Inače Google Adwords sam aktivirao davnih dana, radi alata za ključne reči.

 14. Ja i moj otac smo dobili dva ova vaučera od po 35 €
  Meni su koristili 🙂

Ostavi komentar