HTC Tattoo nakon 5 meseci korišćenja

Mobilno / 27. 08. 2010. / Autor:

HTC-Tatto-009-mSredinom marta postao sam vlasnik telefona HTC Tattoo. Odabrao sam telefon za koji sam smatrao da apsolutno zadovoljavao moje skromne potrebe. Nisam imao toliko veliku želju da menjam mobilni telefon, ali sam ipak hteo da budem u korak sa novom tehnologijom. Nisam se pokajao.

Nikada pre toga nisam posedovao „pametan telefon“. Imao sam neku odbojnost prema Symbian i Windows mobile platformi. Međutim, Android platforma me je od same pojave zaintrigirala, par kolega koji su imali telefon sa Androidom su bili oduševljeni, i sve je nekako otišlo u pravcu da kupim HTC Tattoo.

Zašto baš HTC, zašto baš Tattoo

U momentu kupovine bio je najpristupačniji od svih telefona sa Androidom. Odlučio sam se za opciju kupovine preko VIP mreže. Hvaljeni HTC telefoni, hvaljen i Android, i u tom trenutku, u tom izboru je Tattoo bio pravi izbor.

Neki su mi odmah rekli da sačekam i kupim HTC Desire ili Legend, međutim to bi bio preveliki skok za mene. Ipak cela ta priča oko novih HTC telefona me je dodatno motivisala da krenem u tom pravcu. Sada nakon 5 meseci korišćenja HTC Tattoo telefona, kada bi baš morao da kupin neki drugi telefon, definitivno bi bio HTC.

HTC-Tatto-004

Prvi utisak

Nije bio pozitivan. Nakon samsunga koji nije imao ekran na dodir prelazim na gotovo totalni touch screen telefon. Kucanje sms poruka je sigurno u početku bio najveći „trip“. Iako rotacijom za 90 stepeni na ekranu dobijate qwery tastaturu, slova su jako sitna i u početku se treba navići. Svako odgovaranje na poruku mi je predstavljalo napornu fizikaliju, čak su me u početku prijatelji kritikovali da slavo odgovaram na poruke.

Druga poteškoća bila je vezana za logiku telefona. Nisam baš najbolje shvatao taj sistem sa nekoliko desktopa. To je jednostavno nešto što se sreće samo na „pametnim“ telefonima, a ako se ne varam baš je Android po tome i karakterističan.

Jedan od prvih koraka je takođe bilo i povezivanje sa društvenim mrežama i online nalozima, gde sam uneo svoj gmail i facebook nalog. E tu već kreće ludilo. Svaku osobu u imeniku sam mogao da povežem sa njenim Facebook nalogom, Gmail je konstantno vršio sinhronizaciju mejla i kalendara, sve je dobijalo novu dimenziju.

HTC-Tatto-010

Aplikacije, internet, muzika…

Trebalo mi je nekih mesec dana da savladam sve opcije koje HTC Tattoo poseduje, ali posle svega mogu reći da ovaj telefon nema granica.

Osnovni programi koji idu uz telefon su : Peep (Twitter klijent), Calendar (integracija sa Google kalendarom), Music (muzički plejer), Youtube (aplikacija za lagani pregled videa sa Youtuba), Weather (vremenska prognoza koja se konstantno ažurira), i mnogi drugi.

Poenta priče, za neupućene : Android je operativni sistem koji se podiže na vašem telefonu. Postoje osnovne opcije i aplikacije. Čak su i pisanje poruke i pozivanje integrisani kao posebne aplikacije (koje naravno dobijate u samom startu).

HTC-Tatto-001

HTC Tattoo poseduje i kamericu, tako da je moguće fotografisati i snimati. Video snimci su solidnog kvaliteta, dok su fotografije preko dana fenomenalne i mogu biti maksimalne veličine 2048 x 1536 piksela. Pri slabijoj svetlosti telefon kao kamera i fotoaparat praktično nije upotrebljiv, a blica nema. Prema mom utisku, to može biti jedna od mana HTC Tattoo telefona.

HTC Tattoo takođe poseduje i program za otvaranje internet stranica, a povezivanje se vrši putem mobilnog interneta (GPRS, EDGE, W-CDMA) ili putem Wireless-a. U oba slučaja odlično radi, a možete instalirati i neku drugu aplikaciju za pregled internet stranica.

HTC-Tatto-006

Market – Android aplikacije na kilo

HTC Tattoo, odnosno sam Android u startu poseduje aplikaciju Market koja vam pomaže da putem interneta pretražite i instalirate nove aplikacije. To je prava čar Androida! Market odnosno pijaca Android aplikacija omogućuju vam da vaš telefon sa Androidom bude fenomenalno proširiv. U trenutku možete potražiti neku novu aplikaciju za svoje potrebe, odmah je instalirati i koristiti.

To je apsolutno jednako situaciji kada na svom računaru instalirane neku novu igricu ili program. Ne ostajete na onome što ste fabrički dobili već konstantno imate opciju da svoj telefon obogaćujete novim aplikacijama.

Aplikacije koje mogu da preporučin : GpsG (red vožnje autobusa u Beogradu), BatteryTime Lite (stanje baterije u procentima), Android Srbija (mnoštvo aplikacija na Srpskom jeziku), Srickie (zanimljiva igrica, pogađanje gradova i lokaliteta u Srbiji), Raging Thunder (vožnja automobila), Perfect Exchange (kurs na dohvat ruke).. i mnoge druge.

Poslovna primena

HTC Tattoo je vaša mala kancelarija. Na telefonu možete integrisati vaš Gmail nalog, i sve ostale mail naloge koji podržavaju POP3 i IMAP konekciju. Telefon vas može obaveštavati svaki put kada primite novi mejl (internet veza naravno potrebna). Integracija sa Google kalendarom je posebna dobra stvar jer jednom unete obaveze na računaru automatski imate i na telefonu, sa dodatnom opcijom da vas telefon putem alarma podseti na obaveze.

HTC-Tatto-005

Zabava

Od kada imam HTC Tattoo u autobusu mi nikada nije dosadno. Kombinacije muzičkog plejera, surfovanja internetom, igranja igrica, praćenja Twittera… i vreme brzo proleti. Fale vam igrice? Nije problem, kao što rekoh, tu je market.

Iako sam uz telefon dobio jednu fensi maskicu, ne mislim da je to toliko zabavno i iskreno telefon nikada nisam presvlačio u nju. Fabrička maskica je, po mom mišljenju, jako lepa i diskretna, tako da mi zabava tipa promena maskice nije bila zanimljiva.

Internet preko potreban

Imati telefon sa Androidom a nemati na njemu internet je veliki hendikep. To bi bilo kao da imate česmu a nemate vode. Puno aplikacija na telefonu sa Androidom se oslanja internet konekciju. Zato je dobro da u startu odaberete tarifni paket koji ima barem 150 MB (Megabajta) mesečno.

Ja lično ne štedim internet i mesečno potrošim između 150 i 250 MB, a na pretplati imam 325 MB. Imam utisak da su ponude od preko 500 MB preterane i iskreno još nisam sreo nekoga da troši više od 400 MB mesečno.

HTC-Tatto-009

Mane HTC Tattoo mobilnog telefona

Definitivno bluetooth koji se baš ne voli sa Android 1.6 verzijom, tako da uopšte ne radi kako treba. Druga mana je baterija koja na ovako velikom potrošaču traje maksimalno 36 sati, mada meni najčešće traje 24 sata.

Tek kada sam video nove verzije HTC telefona, na primer HTC Desire, shvatio sam da je ekran Tattoo-a nekako mutan. Suština priče je u pikselima gde HTC Tattoo kao da ima veći piksel u odnosu na ostale telefone, pa je time i slika manje ošta. Ipak, dok ne uporedite sa nekim boljim tu manu nećete ni primetiti.

Generalno

Nakon 5 meseci korišćenja HTC Tattoo mobilnog telefona mogu reći da uopšte ne planiram da ga menjam. HTC Tattoo je jedno malo čudo i sve posle njega je čudo još veće.

HTC + Android = nema greške

————————————–

Update: 10. 10. 2011.  – Problemi sa telefonom

Nakon godinu dana korišćenja počeli su problemi sa HTC Tattoo telefonom. Najpre je ekran počeo da podrhtava i da se ponaša kao da neko dodiruje touch screen u donjem delu. Nakon godinu i 3 meseca touch screen je totalno otkazao, jednostavno više nije uopšte funkcionisao na dodir, mada je ekran sam po sebi ispravno radio. Počeli su i problemi sa operativnim sistemom – Androidom 1.6, market se obrisao sam od sebe, a sam operativni sistem je za polovinu aplikacija javljao grešku. Telefon sam odneo u Vip, pošto je i dalje pod garancijom i očekujem njegovu popravku.

Share Button
23
23 Komentara
  1. Najveća mana mu je upravo ekran, koji je em baš niskog kvaliteta, em arhaične rezolucije, em rezistivni (možda se varam, ali mislim da je to jedini HTC Android telefon sa rezistivnim ekranom). Ali obzirom na klasu kojoj je namenjen, i cenu shodno tome, preko toga se može preći. Inače, da bi mogao da koristiš normalno bluetooth na toj verziji Androida mislim da moraš da rootuješ (dobiješ superuser privilegije), možda čak to važi i za novije verzije, ne znam pošto BT nisam upalio par godina već 🙂

    A ako ti baterija traje 36 sati uz aktivno korišćenje, to je premija na modernim telefonima 😀

  2. Ja trosim blizu 1gb mesecno (HTC Desire, Telenor mreza), i to samo zato sto sam cesto van zemlje pa ga ne koristim celih 30 dana mesecno i zato sto kod kuce imam wifi pa nisam stalno na 3g-u 🙂

    velika kolicina mailova, news agregatori, rss readeri, twitter, facebook povezan sa imenikom, upload fotki i video fajlova, igranje sa aplikacijama sa marketa itd… i eto te blizu 1gb mesecno 🙂

    inace se slazem potpuno – HTC + Android = Win!
    (a ti predji na Desire ili neku slicnu zverinu i imaces isto odusevljenje performansama kao sto si imao posle samsunga na tattoo)

  3. Iskreno, posto planiram da zamenim mobilni posle 4 godine, zainteresovao si me za HTC sa Andoridom. Nego, sto se tice interneta, kolika je pretplata za ovih 325mb mesecno?

  4. Miloš Petrović

    @X3mE maksimalno 36 🙂 I to je bukvalno stendbaj mod.

    @Vlado kod VIPa je oko 1.400 dinara. Vidim da i Telenor sada ima zanimljive pakete sa po 500 MB, samo je manje minuta.

  5. Martina

    I ja sam imala negativan stav prema telefonu dok se nisam uhodala . Mada me touch i dalje nervira. Imam paket od 1800 MB i cesto net koristim i za obican PC 🙂

  6. Aleksandar

    Moj prvi Android i ljubav na prvi touch … posle njega nisam mogao ni da zamislim drugi O.S. a ni telefon! Htc je bas predaleko otisao sa Androidom i pametnim telefonima, tako da sam bio samo dodatno sludjen prelaskom na Desire, pa tek sada vidim gde su ostali ! Razne N serije, i telefoni i ostale pracke su nista u odnosu na Htc-a koji i u najnizim klasama daje vise! Dati 500 e za telefon, a da on nema ni upola funkcija od HTC ponude i Androida je za mene bacanje para … a upravo to vam se desava kupovinom Nokia N serije, pa i iphone-a! Jedina mana je baterija … nesto preko dana!

  7. Android 2.2 (Froyo) donekle optimizuje bateriju, mada za Tattoo nema (a verovatno neće ni biti) official ROMa, pa je jedino rešenje kuvani (a koliko vidim počeli su da je pojavljuju).

    Inače, te baterije su usko grlo svih modernih telefona, jer, realno, uz ekrančine od po 4 inča, 1 GHz procesore, 24/7 sinhronizacije što preko 3G, što WiFi-a, gde i može da traje duže…

    Meni je interesantno to što pre pojave Androida (i VIPove agresivne promocije istog) skoro niko nije ni čuo za HTC, a njihovi WM telefoni su već godinama unazad u samom vrhu po kvalitetu, kao i sad. Dobro, WM je ranije bio više business orijentisan, ali WM 6.5 uz Sense za WM, je barem po meni bio podjednako upotrebljiv kao i Android (u nekim aspektima i bolji), do nedavno (pošto će WM7 biti totalni promašaj, ali to je već druga tema…).

  8. Dragan

    Android je foru sa desktopima preuzeo od Linux-a. Jos da implementiraju foru 3D Desktopa(kao na Ubuntu) i bice extra:)

  9. Marko

    Posle ovog texta, definitivno ću uzeti HTC, verovatno Desire, daje mnogo bolje utiske nego iPhone.

  10. Dragan Djordjević

    Potpisujem sve. I to sa HTC Desire. 🙂
    Iako baterija traje „jedan dan“, posluži odlično tokom cijelog (dugog) dana, a puni se tokom noći. A mislim da spadam u korisnike koji poprilično arče telefon.
    Displej? Odličan balans izmedju veličine i ergonomije.

  11. Koristim ovaj telefon dugo koliko i Miloš, i zaista mogu samo da ga pohvalim. S obzirom da je ovo prvi smartphone koji posedujem, veoma sam zadovoljan. Meni je veličina ekrana sasvim dovoljna, a i boje nisu loše. Android se veoma lako shvata i koristi. Što je najvažnije dostupan je po relativno pristojnoj ceni u odnosu na ostale telefeno njegovog i višeg ranga. Još jednom sve pohvale za HTC Tattoo.

  12. Odlicna vest za HTC fanove je to da je telenor uveo besplatan internet sa neogranicenim protokom.
    Zbogom tarifni dodaci:))))

  13. Interesuje me da li uz svaki kupljeni Tattoo dolazi 1.6 verzija Andrioda i kako moze da se nadogradi na noviju verziju?
    Omisljao sam se da li da kupim ovaj telefon posto mi je Desire skup, ali posle ovog clanka moja definitivna odluka je Tattoo!

  14. Darko, koliko mi je poznato, uz Tatto uvek dolazi Android 1.6. Ja moj nisam up-ovao na neku novu verziju, mada predpostavljam da je to moguce uraditi.

    Kada bi imao Desire i presao na Tattoo, verovatno bi se smorio. Ako prvo koristis Tattoo, bice ti skroz skroz ok!

  15. Nasao sam detaljan tutorial za up-ovanje, ali…
    http://goo.gl/A0ji

  16. Hvala sto su moje 2 aplikacije (Gpsg i Android Srbija) medju aplikacijama koje preporucujes. Najbolja reklama je besplatna reklama 😉

    Na marketu postoje nove verzije ovih programa sa dosta unapredjenja kao i neki novi programi.

    Za sve ljubitelje i korisnike android tehnologija sam pre neki dan pokrenuo mali portal na adresi http://www.android.co.rs/ gde se mogu naci svi moji ali i svi srpski android programi a nadam se uskoro i jos dosta toga.

    Sto se tice telefona slazem se da je HTC Tatoo trenutno najbolje resenje za korisnike koji tek ulaze u ovaj svet i ne zele da izdvoje suvise para za nesto sto tek istrazuju i sto na kraju krajeva nisu 100% sigurni da je nesto sto im odgovara.
    Najslabija tacka na Tatoo-u je svakako Ekran po velicini i kvalitetu slike ali opet ne moze se reci da je los. Kao sto neko rece to se vidi tek kad stavis telefon pored nekog sa boljim ekranom.
    Tatoo je zmaj u malom pakovanju koji ima skrivene adute kao sto je Ram memorija. Kad vidim kod svoje zene na Tatoo jos 100Mb slobodnog rama i brdo startovanih aplikacija a ja se na mom duplo skupljem Galaxyju ubih od gasenja programa i uvek Ram pri kraju malo se nerviram moram priznati 🙂

    Bez obzira sto je Galaxy jako dobar telefon odsustvo bilo kakvog update od strane Samsunga je nesto sto ce me kod sledeceg telefona mislim sigurno usmeriti ka HTC-u koji se u tim softverskim vodama daleko bolje snalazi.

  17. Voja

    Meni najbolja sitnica na Tattoo definitivno smart search, koji kada mi treba neko iz imenika bukvalno u par znakova prepozna ko je to i ponudi mi!!
    Posle svega i ja mogu reći da ovaj telefon nema granica 🙂
    Uvek se iznenadim novoj slici nekog iz imenika koga u tom trenutku zovem, jer je sistem sam updateovao sa facea…
    Jedina mana mu je lose vidljiv ekran koji na jakom dnevnom svetlu skoro da nije upotrebljiv

  18. Licno koristim HTC Wildfire, vec 3 meseca i moram reci da sam prezadovoljan.
    Eto jedina mana mu je sto se u meniju ne mogu praviti folderi…
    Nakon 10ak skinutih aplikacija vec postaje malo nered u tom meniju… Ostalo je sve savrseno..

  19. bluboki taj meni u suštini treba zaobići sa nekim od programa koji dozvoljavaju organizovanje aplikacija.
    Lično koristim najviše „Apps Organizer“ koji omogućava dodeljivanje gmaillike labela programima a onda na home screen staviš prečicu do svih labela a možeš i posebne prečice do labela koje najčešće koristiš.
    Kod mene su npr to „All labels“ „Bitno“ „Serbian“

    Opis programa i barkod za skidanje imaš na

    http://www.android.co.rs/program.jsp?packageName=com.google.code.appsorganizer

    a postoji još programa sa sličnom namenom. Meni je za krajnju nuždu i za korisnike koji maltene ništa ne instaliraju dodatno 😉

  20. Moramo priznati da baterija za ovaj mobitel stvarno jako dugo izdrži. Ne među dva punjenja, već od celog života baterija, pa sve do „njene smrti“ (kada postane ne upotrebljiva za sledeće punjenje).

  21. igor

    da li htc taty podrzava aplikaciju top eleven i kako da je skinem

  22. igor

    odgovorite mi molim vas na moj imeil unapred hvala

  23. Nikola

    kako da ubacim (instaliram) na HTC tattoo android 2.1 i da li taj android moze da radi na ovom telefonu!?

Ostavi komentar