Uspeh inovacija na inostranom tržištu: priča o kompanijama PSTech i Endava

Ostale teme / 02. 11. 2015. / Autor:

Kada sam pre dve godine posetio LeWeb konferenciji u Parizu, imao sam priliku da razgovaram sa nekoliko IT menadžera iz zapadne Evrope. Definitivno nije tajna da nas prepoznaju kao državu sa velikim brojem talentovanih, a po ceni konkurentnih, softver inženjera. Vide nas kao ogranak istočne Evrope i smatraju izuzetno talentovanom nacijom.

PSTech4

Fasciniran sam koliko je IT sektor u ekspanziji, a mnoge domaće IT kompanije postaju izuzetno ozbiljni izvoznici. Jedna od takvih je i kompanija PSTech, za koju sam prvi put čuo pre 4 godine. U redovnim migracijama programera, uočio sam da je sve više mojih poznanika kao novo radno mesto bira upravo tu kompaniju. Skorašnje spajanje sa inostranom IT kompanijom Endava me je definitivno navelo da najpre od njih krenem u ovom istraživanju.

PsTech1

PSTech tim čini preko 300 zaposlenih stručnjaka čiji broj konstantno raste. Preduzeće 95% svojih prihoda ostvaruje na inostranim tržištima SAD i EU i posluje na četiri kontinenata (Severna i Južna Amerika, Evropa, Azija i Australija). Prihod kompanije je u poslednje četiri godine rastao prosečnom godišnjom stopom od 33%. U toku 2014. godine otvara svoju kancelariju na Floridi, SAD.

PSTech5

Svi zaposleni u ovoj kompaniji rade iz kancelarije u Beogradu (Novom Beogradu), a kao prednost tog rada navode bržu i efikasniju komunikaciju. Povremeno, na kraće vreme, moguć je i rad od kuće.

Od kolega koji tamo rade saznajem da su sve tehnologije zastupljene: C, C++, Java, .NET, PHP, Python, SQL. C i C++ se koriste kod jako ozbiljnih softverskih rešenja, dok je Java sve zastupljenija, posebno na mobilnim uređajima. Lično vidim PHP i Javu kao vodeće programske jezike i govorim svojim prijateljima da se edukuju upravo u tom pravcu. Potrebno je svakako pratiti i ono što tržište diktira.

PSTech6

Spajanje PSTech-a i Endave

Juna 2015. kompanija PSTech izvršila je spajanje sa Endava Grupom, uz citat "œudružujemo snage da budemo još jači". Dok je PSTech poznat po jakim klijentima iz Silikonske doline, Endava ima neke od najvećih igrača u okviru finansijske industrije. Cenim da je ovo šansa za oba partnera da zauzmu odličnu poziciju prilikom prodaje i budu u prilici da rade na inovativnim i globalnim projektima.

Strateško partnerstvo i spajanje sa Endava Grupom je pre svega prilika za lokalne IT stručnjake da se još više dokažu na globalnom tržištu, unaprede karijeru i steknu nova znanja, obzirom da Endava već sada sarađuje sa vodećim inostranim brendovima u oblasti finansija, telekomunikacija, medija. Endava će sa PSTechom biti još jača.

Endava5

Kako saznajem, jedna od najbitnijih stvari tokom spajanja sa Endavom je što obe kompanije imaju sličnu kulturu, organizaciju i odnos prema klijentima i poslovanju.

Inovacije i izazovi u Endavi

Poznato je da su zaposleni u IT sektoru postali izuzetno tražen kadar i kompanija, od HR-a do vođa timova se sve više trudi da zaposlenima pruži izazovne projekte, probleme koji zahtevaju kreativna rešenja, prihvataju projekte koji su netipični, učestvuju na inovacionim nedeljama, hakatonima, a ponekad i takmičenjima.

PsTech3

U poslednje četiri godine, više od 150 zaposlenih u kompaniji, radilo je na programskom razvoju projekata za jednu vodeću svetsku kompaniju i dalo doprinos kreiranju vrhunskih proizvoda za komunikaciju. Samo ove godine, za vreme "œInovacione nedelje", programerski timovi su imali priliku da rade na razvoju sopstvenih ideja i inovacijama u budućim verzijama softvera. Četiri od pet ideja je prihvaćeno i već nekoliko nedelja kasnije uključeno u redovnu implementaciju.

Važan deo satisfakcije zaposlenih u Endavi je i podatak da kreirana rešenja nisu samo linije koda, već inovacije koje menjaju živote milionima ljudi širom sveta koji te aplikacije koriste. Kao primer mogu da navedem kako 265 zaposlenih u 6 gradova istočne Evrope kreira platformu za plaćanje, koju koristi preko 600 hiljada ljudi, sa preko 25 miliona transakcija svakog dana, širom sveta za plaćanje avio karata, u supermarketima i onlajn prodavnicama.

Endava2

Jedan od klijenata kompanije Endava je i sajt "œTheOpen" golf turnira, najstarijeg turnira na svetu i najvažnijeg u Evropi. Taj projekat je izazov koji traje tokom cele godine, zbog velike posete a posebno pikova koji svakog jula premaše 13 miliona poseta, od strane 200 hiljada jedinstvenih posetilaca. Za vreme turnira, Endava tim radi bukvalno 24 sata kako bi omogućio podrušku uživo, a pojedini članovi tima su i na samom događaju, sa klijentima, kako bi se komunikacija odvijala što brže i preciznije.

Endava1

Na putu kreiranja softverskih rešenja za svoje klijente, Endava tim koristi distributivni model rada na najmanje 30 projekata, uz primenu agilnih metodologija, pre svega Skram i Kanban, uz fokus na konstantnu i zdravu timsku konkurenciju u stvaranju kvalitetnog rada na svim projektima.

Zaposleni često posećuju stručne konferencije, od San Dijega, preko Bostona, do Evrope. Redovni su učesnici i na domaćim dešavanjima, bilo da su studentska ili startap dešavanja, gde često dolaze kao predavači.

Odnos kompanije prema zaposlenima

Endava4

Zaposleni u toku radnog vremena mogu da igraju košarku, odbojku, stoni tenis i stoni fudbal. Na raspolaganju su im svlačionice i tuševi u okviru objekta pa mogu dolaziti na posao biciklom, trčati, voziti rolere. Takođe su im na raspolaganju Sony Playstation konzole. Svaki tim ima jednom godišnje team building, i po jedan na nivou kompanije (kuglanje, avanturistički sportovi, planinarenje).  Endava podržava biciklizam, tenis i još neke druge sportove i takođe ima Summer party.

Zanimalo me je i koje diplome fakulteta imaju zaposleni u kompaniji, a kao posebno dobre fakultete izdvajaju ETF, Matematički, RAF, FON i mnogi drugi. U PS Tech-u postoji i sistem plaćene parkse koji je praktično osmišljen tako da one koji imaju osnovu osposobi da postanu junior softver developer.

PSTech7

Shvatio sam da je inovacija jedan od ključnih faktora uspeha. PSTech je samo jedna od velikog broja domaćih IT kompanija koji se sličnim poslom bave i trude da obezbede maksimalno dobre uslove rada i da je ovo prilika koju treba iskoristiti jer i dalje vlada ogromna glad za širenjem timova. Usluge iz oblasti programiranja, razvoja poslovnih rešenja, baza podataka, odnosno generalno IT-a su najveća šansa naše ekonomije i najbolja izvozna delatnost.

Kao nastavak ove priče, u narednim nedeljama, možete očekivati i ekskluzivni intervju sa Metom Kinom, Group Head of People & Organisation Effectiveness, iz kompanije Endava.

Share Button
0

Ostavi komentar