Joomla Day – impresije

Događaji / 18. 11. 2007. / Autor:

Često mi se dešavalo da se zaglavim u administraciji Joomle, skoknem do Joomla foruma , da danima radim na podizanju sajta, i na kraju da sajt napokon završim. Kasnije, isti taj sajt održavam… Sve je bilo vezano za računar. Monitor, ja, administracija, komentari na forumu. Onda je došao Joomla Day , i tu ukapiram da nisam sam i da ima najmanje 200 ljudi koje Joomla CMS itekako zanima.

JoomlaDay07- 1

Zahvaljujući JoomlaSerbia zajednici u Beogradu je 17.11. 2007. prvi put održan dan Joomle. Iako je vreme bilo vrlo loše ipak se okupio veliki broj ljudi, koliko sam shvatio i sami organizotori su bili iznenađeni. Prezentacija kreće, najpre se prisutnima obratio Marko Milenović, glavni i odgovorni za Joomlu u Srbiji. To je za mene bio vrlo interesantan trenutak jer u poslednje vreme sam u glavnom ja bio taj ko je svojim kolegama i prijateljima pričao o Joomla CMS-u, a sad eto neko stoji ispred mene i o Joomli priča. Odmah mi je bilo jasno da se neću pokajati što sam došao na Joomla Day. Nakon uvodne reči organizatora usledila je priča Ivana Jelića o OpenSource zajednici, a odmah nakon toga i reč sponzora [S]ezamPro-a. Milan Cvetić nas je zatim uveo u osnove Joomle, instalaciju, administraciju, komponente, module… Nekima je ovaj deo bio itekako poznat pa su imali priliku da utvrde gradivo. Između svakog predavanja bile su pauze za kafu, sokić, alkohola naravno nije bilo 🙂

JoomlaDay07- 2

Joomla Dan se sve više zahuhtavao, usledilo je predavanje Milice Sekulić , web dizajnera, koja je govorila o kreiranju templejta od nule. Bilo je korisno čuti ideje kreiranja šablona, ali moram priznati da su možda bitni detalji bili nekako preskočeni. U svakom slučaju sam shvatio da moram više poraditi na svom znaju vezanom za CSS, iako imam dobro iskustvo sa modifikacijom templejta. Zatim je usledila pauza za ručak, na naše veliko iznenađenje bio je fantastičan, ketering kakav skoro nisam video, još jedan plus za JoomlaSerbia ekipu, naravno i za konobare koji su se polomili oko nas. Nakon ručka dolazi definitvno najbolji deo dana. Gostujući predavač Dragan Đorđević, iz naše bratske Crne Gore , sproveo je fantastično prezentaciju vezanu za SEO i SEF. Bio sam oduševljen, shvatio sam da je ono što ja znam o tome samo trećina cele priče, i sve u svemu izuzetno korisno predavanje. Ali tu nije kraj, na scenu se vraća Marko Milenović sa još boljom pričom o sigurnosti Joomla CMS-a , mada se priča odnosila i na CMS uopšte. 90 posto stvari nam je bilo poznato, a da to nismo ni znali. Način prezentovanja je bio odličan i odmah me je naveo da malo više razmišljam o sigurnosti CMS-a, jer je to sigurno crna tačka rada.

JoomlaDay07- 3

Nadam se da će se neka od predavanja uskoro naći na internetu, pa ću se potruditi da ih i odavde linkujem. I na kraju priče, bio sam umoran od celodnevnog programa, ali punog srca jer sam imao šta čuti. Tokom programa sam više puta osetio izuzeno pozitivnu atmosferu u vazduhu, nije ni čudo kada se u jednoj sali našlo preko 200 Joomla fanova. Siguran sam da je ovo samo početak Joomla aktivnosti u Srbiji. Pred nama je lepa budućnost 😉 (a kad nije bila)

Share Button
2
2 Komentara
  1. Rale

    Nekako mi ovo izgleda kao prepričavanje Joomla dana a ne impresije 🙂

  2. Na joomla day je zaista bilo zanimljivo. Nismo se upoznali:) Iskreno jedva čekam sledeće okupljanje. Neznam jesi li video da je izbačena dokumentacija sa joomla day…

Ostavi komentar