Kako doneti ispravnu odluku o budućem zanimanju

Ostale teme / 18. 11. 2012. / Autor:

Razgovarao sam sa prijateljem koji je dobrih pet godina „gulio“ Saobraćajni fakultet u Beogradu. On i nekoliko njegovih kolega se po završetku fakulteta jako brzo preorijentisalo na programiranje i to klasično programiranje koje nema nikakve veze sa fakultetom koji su završili. Oni su čak i dobro prošli, ali je i dalje mnogo onih koji svoje diplome ne mogu da unovče u struci za koju su se školovali. Problem nije samo u finansijski isplativom zanimanju već i u odabiru ispravnog zanimanja uopšte. 

Niko od nas ne želi da završi srednju školu ili fakultet kako bi se samo slikao sa diplomom i držao je na polici. Primarni cilj je steći znanje i papir koji ubrzo nakon završetka škole može da se unovči a da pri tome volite ono čime se bavite. Statistika pokazuje da je kod nas 50% mladih nezaposleno. Gde smo pogrešili? Nećemo sada o sistemu, krenimo od nas samih.

Ključno pitanje koje možete sebi postaviti je da li ste zadovoljni svojim odabirom srednje škole ili fakulteta? Da ponovo upisujete šta bi odabrali i kako bi na kraju osnovne škole sebe iz ove perspektive savetovali? Da li vam je bilo na pameti da se osim strasti prema nekoj struci malo raspitate i da li je ta struka perspektivna, da li ima posla, da li vas to inspiriše, da li bi se vi u tome uopšte snašli?

Mišljenja sam da čovek ne može sebe u potpunosti da spozna sa 15 godina, pri tom prvom stepeniku odabira srednje škole. Ja sam lično imao neku viziju da se bavim računarima i kao srednju upisao elektro-mašinsku školu u Boru. Kompletna moja rodbina je bila pri stavu „upiši šta god želiš“ a jedino je deda govorio „upiši gimnaziju, to je odlična priprema za fakultet“. Pošto je to bila 1999. godina, internet nije bio razvijen kao danas, sve su to za mene bili računari i želeo sam neki konkretan smer i struku. Iz ovog ugla danas, da upisujem srednju školu ove 2012. godine nikada ne bih upisao elektro-mašinsku. Ne kajem se, ali bih u ovom vremenskom trenutku upisao ipak nešto drugo a konkretno, stručno.

Oko fakulteta već nemam dilemu. FON je bio pravi izbor iako sam kao opcije imao i ETF, pomenuti saobraćajni i FTN u Novom Sadu. Poenta je da sam sa 19 godina bio više izgrađena ličnost, dobio na intuiciji i nekako lakše procenio u kom pravcu želim da idem.

Oko posla sam malo lutao, imao jedan kraći promašaj, ali ubrzo pronašao sebe u webu. Za posao kojim se danas bavim smatram da moja diploma FONa, na žalost, nema mnogo značaja. U periodu u kome sam ja studirao program i nije bio naklonjen webu, dok je sada ipak koliko toliko unapređen. Praksa mi je definitivno dala potvrdu da sam dobro odabrao, smatram da nisam pogrešio pri odabiru zanimanja a moguće da bih na osnovu svog sadašnjeg iskustva ipak birao malo drugaliji put školovanja. Šta god upisali i čime se god bavili sopstvena volja i disciplina su ključni.

Ubeđen sam da većina dece, pa čak i uz podršku roditelja, ne mogu sama da donesu odluku o odabiru pravca školovanja. Smatram da je pomoć profesionalaca uvek dobrodošla i iz tog razloga želim da vas informišem o GIZ projektu čiji je cilj da osposobi mlade da promišljeno, valjano i realno odluče o izboru zanimanja a potom i obrazovanja, da planiraju karijeru i uključe se u svet rada. Samospoznaja, informisanje o zanimanjima, mogućnost školovanja, realni susreti i finalna odluka o izboru zanimanja predstavljaju petofazni model na kome se GIZ projekat zasniva. Smatram da su u tom procesu mogućnosti za grešku minimalne. Ipak je daleko drugačije kada se detaljno informišete o nekom zanimanju, sagledate tržište rada i sretnete sa praksom.

Iz ličnog ugla gledano najvažniji je balans između tržišta rada, u smislu koliko je to zanimanje traženo, i vaše želje ka tom zanimanju.

Ovim tekstom podržavam projekat "œProfesionalna orijentacija u Srbiji" koji sprovodi Nemačka organizacija za međunarodnu saradnju GIZ, u partnerstvu sa Ministarstvom prosvete, nauke i tehnološkog razvoja i saradnji sa Ministarstvom omladine i sporta Republike Srbije, a ispred svega podržavam mlade ljude da donesu ispravnu odluku o svom budućem zanimanju.

Sajt projekta: Profesionalna orijentacija

Foto: @mdgovpics @theirhistory

Share Button
5
5 Komentara
  1. Ne mogu da napravim paralelu između današnjih generacija i nekadašnjih, u zrelosti odabira buduće profesije. Danas ima učenika kojima je baš jasno šta i kako žele u životu ali ima i klasičnih zombija … koji nemaju predstavu o ničemu. Zato je potreban ovakav projekat GIZ-a.
    Međutim danas kada je obrazovanje očajno (čitaj: očajno) samo nekoliko fakulteta su se profilisali kao: oni koji daju neko znanje. Završio sam Elektronski fakultet, sada ga ne bi upisao jer je previše težak i naporan, bar meni. Nisam dobio neka velika praktična znanja za dalje, ali sam neizmerno zahvalan tom fakultetu što me je naučio da mislim, da razmišljam kao da svaki problem rešim, razgradim na manje, rešim, pa spojim … prirodna logika nam je usađena u mozak 🙂 Sada radim nešto sasvim treće … ali bez tog fakulteta ne bi mogao.

  2. Na zalost u Srbije se jos uvek radi po sistemu veze

  3. Najbitnije je spoznati šta zaista želimo, a sa fakuteta izađemo svi samo sa teorijskim osnovama i sa jako malo praktičnog znanja. Edukacija tek predstoji…

  4. U Srbiji je obrazovanje papreno skupo i veoma nekvalitetno. Istina da sa našin fakulteta izlaze dobri IT sručnjaci, ali budimo realni to baš i nije zbog fakulteta već zbog što su vredini i talentovani.
    Moj stav je da se IT (programiranje i sve što ide uz to) najbolje uče uz rad. Tužno je što u Srbiji samo jedan fakultet ima u svojoj ponudi personalizovano studiranje i što se većina vanrednih studija svodi na kupovinu diploma.

  5. Studiram Visoku ICT skolu. Zavrsna sam godina i mogu reci da sam jako zadovoljna ovom visokom skolom, jer mi je prizila dosta znanja iz oblasti programiranja, web dizajna i administriranja sistema. A i naravno danas se svuda trazi iskustvo, ali makar imam dobru osnovu. Htela sam da nastavim ekonomiju i shvatila da bih ogromnu gresku napravila. Jer je ipak internet nasa buducnost.

    Clanak je odlican , sve pohvale autoru 😀

Ostavi komentar