Mobilne aplikacije za turiste

Mobilno / 19. 01. 2014. / Autor:

Boravak u nekoliko evropskih gradova u mnogome mi je bio olakšan činjenicom da sam kod sebe imamo pametni telefon. Neke od aplikacija koje svakodnevno koristitimo (ili ne koristimo) u druge svrhe, kao na primer Foursquare i Google Maps, u mnogome mogu da vam olakšaju ulogu turiste. Ako se tome doda i neka od lokalnih aplikacija, možete biti naoružani znanjem, savetima i podacima.

Foursquare za turiste i istraživače

"œZašto bi se ja negde čekirao?" je pitanje koje mi prijatelji obično postave kao argument i opravdanje zašto ne koriste Foursquare. Većini sam pokušao da objasnim da je Foursquare pre svega jedna fenomenalna baza lokacija i saveta.

Ako negde dolazite kao turista i željni ste istraživanja popularnih lokalnih znamenitosti, kafića, restorana (mada ja ove opcije često koristim i kad sam u Beogradu), nekoliko smernica za korišćenje Foursquare društvene mreže mogu puno da vam znače.

foursquare-istrazivanje

Jednostavnom opcijom pretrage i odabirom tipa lokacija koje želite da vidite, dobijate listu najboljih lokacija u okruženju. Možete odabrati prikaz u odnosu na vašu trenutnu lokaciju, ili za bolju preciznost uneti naziv lokacije (ulice) u čijoj okolini želite pretragu.

Kriterijum za najbolje lokacije definisan je matematikom koju određuje sam Foursquare i predstavlja cifru koja se dobija sabiranjem broja fotografija, čekiranja, saveta koje korisnici za tu lokaciju ostavljaju. Time je izbegnuta situacija da neko lažira ocene, već se lokacije prikazuju na osnovu lokalne popularnosti.

Prikazom lokacija, svaku od lokacija možete dodati na sopstvenu TO-DO listu, čime dobijate sopstvenu turističku turu. Ja sam na ovaj način kreirao TO-DO listu za Pariz i potrudio se maksimalno da obiđem sve sa liste. To su jednostavno top lokacije i greške nema, mada su ukusi različiti.

Google mape

Aplikacija koja je u startu instalirana na Android platformama i koju ne koristimo tako često jer poznajemo grad u kome živimo, dobija totalno novu ulogu kada ste turista. Učitana mapa, koja kasnije radi bez korišćenja interneta, uz GPS, predstavljaju odličan način da jednostavno vidite gde se trenutno nalazite i u kom pravcu se krećete.

Ovo nije nikakav eksluzivni podatak, samo je informacija o kojoj ljudi mnogo ne razmišljaju kada negde putuju. Obično je to strah od rominga, što rešavate time da mapom "œprošetate" dok ste u svojoj zemlji ili negde gde imate wifi internet. Mapa ostaje keširana, učitana, i možete je koristi kasnije i bez interneta.

googlemape

Dok ste pri internetu možete jednostavno definisati odredište, generisati putanju i opcije kretanja do cilja, videti ucrtanu putanju na mapi, pratiti instrukcije. Sa ovim opcijama se osećate daleko sigurnije, gde god da ste, jer znate gde ste.

Beograd priča

Zavisno u kom gradu ste turista možete potražiti lokalne aplikacije. U slučaju Beograda to je aplikacija "œBeograd priča" (Belgrade talking) koja je interesantna čak i ako živite u Beogradu. Poenta ovakvih i sličnih aplikacija je da spoje lokaciju i priču, odnosno da zavisno od pozicije gde se nalazite i šta trenutno vidite, možete čuti i priču o tom zdanju, spomeniku, zgradi, lokaciji uopšte.

beogradprica

"œBeograd priča", aplikacija Telekoma Srbija, je dostupna na dva jezika, a učitavanje baze je moguće dok ste na wifi konekciji, tako da je za kasnije kretanje, čitanje o lokacijama ili preslušavanje audio zapisa potrebna samo GPS konekcija da vas locira gde ste, ili se sami pronađete na mapi.

Ova aplikacija je pre svega jako edukativna, kao i aplikacije ovog tipa, tako da je instalacija jedne lokalne aplikacije obavezna u slučaju da ste turista. Većina evropskih gradova, pored edukativno-kulturnih ima i aplikacije vezane za gradski prevoz.

Turističkih aplikacija je svakako puno, a u komentaru svakako možete dodati i preporučiti aplikacije koje ste vi koristili.

Share Button
2
2 Komentara
  1. Najbolje iskustvo sa jednom turističkom aplikacijom sam imao u Peterhofu. http://en.wikipedia.org/wiki/Peterhof_Palace

    Na ulazu stoji znak Free WIFI a kada uđete u gornji vrt, na plakatu stoje instrukcije i QR kodovi za skidanje aplikacije koja potpuno besplatno omogućava tour po Peterhofu na više različitih „svetskih“ jezika. Aplikacija sadrži mape, putanje, slike, zanimljivosti, audio vodiče, itd.

    Poređenja radi, u Schonbrunn-u sam ulaznicu i audio guide platio ~11e.

  2. Moja omiljena je Foursquare, više puta mi je pomogla da se snađem. 🙂

Ostavi komentar