Naše online navike

Internet Marketing / 30. 10. 2013. / Autor:

smartpin2Neke navike postaju jako učestale u našim životima. Prva je vezana za smartfon uređaje, u situaciji gde smartfon postaje standarni telefon, dok je naša druga navika vezana za sve veću (lakšu) dostupnost interneta. Postajemo i više nego digitalni narod, što ima svoje dobre i loše strane. Ovim tekstom vas neću informisati o nekim sasvim novim web trendovima za koje niste čuli. Ovo će više biti osvrt i objektivni pogled na sve ono što nam se trenutno dešava, a vezano je za digitalni život, gedžete i online prisustvo.

Zdrave navike

Nema dileme da nam sveopšta prisutnost interneta, sa uglavnom dobrim brzinama, omogućava da komuniciramo lakše i brže nego ikad. Mogućnost izbora je nikad veća. WhatsApp dominira nad sms porukama, Gmail aplikacija nas na smarfonu obaveštava za svaki novi pristigli email, korisne TODO aplikacije nam olakšavaju život, neke druge aplikacije nas edukuju.

smartphonepin2

WhatsApp je svojim grupnim porukama doneo defnitivno revoluciju instant komunikacije. Kao primer mogu da navedem jednu situaciju. Skoro sam imao prilike da vidim kako prijatelj sa događaja piše svim svojim kolegama putem jedne klasične WhatsApp grupe i sve te ljude, interno, u isto vreme obaveštava o važnim stvarima sa događaja. Da, to nije čudno jer ko koristi WhatsApp na to je već navikao.

Ali se posle ova dva napisana reda vratite 10 godina unazad i zamislite da tih „alata“ nema, svojevrstni komunikacioni hendikep.

Nezdrave navike

Navika „da pogledam šta još ima novo“ gotovo je jednaka zavisnosti od pušenja, samo što se umesto za paklicu hvatamo za smartfon.

Ipak, ovo se može kontrolisati podešavanjem svake aplikacije posebno ili brisanjem aplikacija koje manje koristimo. Ja često na svom telefonu isključujem internet jer sam tako siguran da notifikacije neće stizati. Najlepše su one stvari koje imaju meru.

Smartfon i tablet umesto računara

Tabletima se nisam previše zabavljao ali mi kolege kažu da gotovo 99% posla mogu da obave preko istih i da ne uključuju računar. Kod mene je slična situacija sa smartfonom, mada mi je računar ipak i dalje dominantan za blogovanje, pisanje mejlova i kodiranje.

Ovde su sigurne dve stvari:

  • Web se mora prilagođavati novim gedžetima
  • Korisnicima je potrebno više interneta

Sajtovi na izgledaju isto na klasičnim ekranima, tablet i smartfon uređajima. Web sve više teži ka tome da postane responsive, odnosno prilagodljiv ekranu telefona. To je situacija u kojoj preglednost na manjem ekranu nema nikakve mane i sve je takođe lako čitati. Sajtovi koji za par godina ne budu responsive gube bitku. Gube je već sada. Prošle godine je 10% ljudi vršilo pretragu na Googlu uz pomoć mobilnih uređaja, dok će se već ove godine ta cifra udvostručiti (Izvor: Google webinar). Tu će posla najviše biti za web dizajnere koji će web prilagođavati novim ekranima.

smartphonephotopin

Kada sam razmišljao o tablet računaru prvo mi je na pameti bila internet konekcija. Nemaju baš svi tableti 3g karticu, dok je wifi naravno standard. Sličnu situaciju po nekad imam i sa laptop računarom, posebno kada radim iz kafića gde je „wifi odličan, slobodno popite kafu kod nas“ a posle shvatim da je wifi totalni krš.

Elegantno rešenje je na primer kupovina mobilnog interneta ili povećanje mobilnog paketa. Posebno je drugo navedeno interesantno jer time ubijate dve muve: internet na smartfonu + šerovanje interneta za tablet ili laptop. Lep je osećaj kad ne zavisite od tog wifi-ja u kafiću.

Suština je u umerenosti

Umerenost se trenira. Nekad mi je internet zaista potreban i posao mi zavisi od istog, dok ima situacija kada ne želim da me umaraju raznolike notifikacije. Kako vreme bude prolazilo sve češće ćemo preispitivati svoje online navike, a kojim putem će nas gedžeti i brzi internet odvesti – pokazaće vreme.

Foto: Alexander Rentsch , 55Laney69 , Johan Larsson via photopin cc

Share Button
6
6 Komentara
  1. Isključuješ internet ?!?! Jel ti dobro 🙂

  2. Divim se ljudima koji svoje obaveze završavaju na tabletu, godinu dana sam koristio 10″ uređaj ali sam ipak kada sam polazio na put nosio i lap top… Ubistveno mi je bilo da editujem tekstove, tablete…

  3. Ovo sa povremenim isključivanjem interneta na telefonu je vrlo mudro!

  4. Statistika: u toku jednog dana, najmanje 150 puta uzmemo mobilni telefon u ruke iz raznih razloga. Najmanje.

  5. Dragan

    @DEDA To Znaci da otprilike na svakih 6 minuta u toku dana(24h-8h(spavanja) => 16h*60min / 150) uzmemo telefon u ruke, i to najmanje… Idi begaj, statistika malo preteruje 😉

  6. Milos

    komentar

Ostavi komentar