„Pametni“ telefoni i mobilni internet u Srbiji

Mobilno / 04. 03. 2010. / Autor:

htc-tattoKvalitetan marketing uvek kreće od potreba i želja potrošača. Mobilni telefoni sa Android platformom su jako popularni i tek će biti hit a sa sobom kao nit vuku mobilni internet, odnosno zahtevaju tarifni paket sa „dobrom“ količinom megabajta. U trenucima kada je mobilni internet u svetu na visokom nivou, u Srbiji tek hvata zamah. Neki spavaju dok drugi prate tržište i nude više nego povoljne ponude. Nakon duge i spontane analize našeg „mobilnog“ tržišta došao sam do dobitne kombinacije.

Nisam mnogo razmišlajo o promeni telefona a posebno ne svog Telenor paketa dok se nisam upustio u priču sa ljudima koji koriste „pametne“ telefone sa Android platformom. Stekao sam utisak da su posebno oduševljeni HTC telefonima.

Kao što sam i naveo, zanimalo me je da spojim lepo, korisno i mobilno : telefon sa Andoid platformom i paket koji ima veću količinu megabajta. Sa analizom sam krenuo od svog operatera (Telenor Srbija) koji u svojoj ponudi telefona nudi samo Samsung Galaxy kao telefon sa Androidom. Reklo bi se – mršavo (mada je cena onako fina, u paketu prenesi 325 oko 23.000 dinara). Ako tome pridodam i samo jedan od velikog broja sličnih komentara, stvar je jasna – Telenor nema kvalitetan telefon sa Android platformom.

Šta Telenor nudi od interneta u okviru svojih tarifnih paketa : Specijal 650 sa 65 MB (650 poruka, 650 dinara za razgovor) za 650 dinara (puta dva poreza) ili tarifni dodatak „Dodaj internet“ gde se za 690 dinara (puta dva poreza) dobija solidnih 250 MB.

Android + mobilni internet na Telenoru.. čini mi se da se ne isplati.. (nadam se da će neko od korisnika da me dopuni)

mobilni-operateri-srbija

MTS neću moći da analiziram. Na njihovom konfuznom sajtu se jedna snalazim, imena tarifa ne mogu da popamtim, ne znam nikoga ko koristi mts telefon sa Androidom i internetom, jednostavno ništa nisam čuo vezano za tu kompaniju. Nekako su mi uspavani.. to neće valjati, konkurencija je sve jača..

VIP kao najmlađi operater – nisam ih mnogo primećivao, ali ne možeš ih zaobići. Ipak, privukli su me upravo svojom ponudom HTC telefona. Činjenica je da jedino VIP u svojim paketima nesebično daje i mobilni internet. Primera radi, u paketu 325 osim standardnih 325 minuta i poruka (slično Telenoru) VIP nudi i 325 MB! U razgovoru sa ljudima na Tviteru, Fejsbuk statusu, oflajn razgovoru saznao sam da je 325 MB više nego dovoljno, bolje nego povoljno. Šok! U tom paketu se za 7.000 dinara dobija i HTC Tattoo sa Androidom. Mogu da tvrdim da je ovo najbolja ponuda koju sam video na našem tržištu. Čini mi se da sam rešio dilemu i da ću uzeti paket 325 na VIP mreži.

htc-tatto-vip-ponuda

Nakon obilaska poslovnice jedinu zamerku sam imao na biranje broja, jer i ako u ponudi stoji da se može odabrati bilo koji broj (naravno čast zlatnim brojevima) na 060 mreži, prva cifra ne sme biti 1,2,8,9 čine mi se automatski zatvorila mogućnost da uzmem isti broj kao na Telenoru ali sa drugim pozivnim (proverio sam direktnim pozivom i moj broj sa 060 je inače nepostojeći, što znači slobodan 🙁   ).

Šta kažu prijatelji na Tviteru : alexhockey , Bednopiskaralo, prokka, PeckoPivo

Šta kažu prijatelji na Fejsbuku :

– Marko Novaković : „Ja imam HERO preko VIP-a i keva je.. Par ortaka ima Tatoo (ogoljena varijanta :P) i svi su oduševljeni“

– Marija Đokić : „VIP je napravio tako dobru ponudu, da se ozbiljno razmišljam da menjam broj samo zbog toga. Još ako imaš nekog da ti obezbedi vaučer za 50% popusta… ;)“

– Nemanja Tobić : „Znači ipak prelazite svi na Linux? :D“

 

-Slobodno iznesite svoja iskustva i mišljenje o pametnim telefonima, mobilnim internetom, paketima.. u Srbiji-

Ovo nije reklama – ovo su činjenice

Share Button
19
19 Komentara
  1. Potpuno se slazem sa svim iznesenim – iako sam Mobtel-Telenor korisnik vise od 10 godina (jos od prvih 061 telefona), od skora sam vrlo nezadovoljan uslugom i ponudom. Skupi su a ponuda im je daleko od one koje nude u drugim evropskim zemljama. Mislim da im je Srbija medju najprofitabilnijim zemljama…

    Doduse, posto sam korisnik blackberry usluge, nije da imam mnogo izbora jer sva 3 provajdera imaju vrlo slicne, JADNE, ponude. Za 1100 RSD bez poreza i taksi dobijes 30MB koji nisu dovoljni ni za osnovnu e-mail uslugu a kamoli za sve ostale stvari – surfing, rss, weather, mape itd… Naravno, za blackberry uslugu se ne mogu dokupiti internet paketi, tako da posle tih 30MB placas megabajte papreno…
    Inace, pitao sam u nekom Telenorovom shopu, a i njihov call centar, da li planiraju u skorije vreme da ponude bolje uslove i otprilike su se nasmejali i rekli da posaljem predlog e-mailom… mo’s misliti…

    Uh, nije trebalo da napises ovaj post, sad se opet iznervirah…

    U svakom slucaju, jedva cekam tu opciju prebacivanja brojeva kod drugog provajdera… Nadam se da ce se tad zakuvati sto se konkurencije tice…

  2. Video sam juce da si pitao oko Tatoo-a ali nisam imao vremena da odgovorim, a kada sam imao pukao mi je net 🙂

    Sto se tatoo-a tice imho Hero ili Magic (uz Sense update) je daleeeeko bolji izbor ali da se ne ponavljam, pogledaj ovaj post i moj komentar o njemu, : http://www.marko.anastasov.name/blog/2010/02/16/a-month-with-htc-tattoo/

    Sto se VIP-a tice, imaju dobre pakete ali mana im je sto ne podrzavaju HSDPA tako da slobodno zaboravi na high speed internet kod njih. Iz gornjeg razloga ja sam jos uvek na Telenoru i koristim onaj tarifni dodatak koji si spomenuo, bez toga cena Interneta je pravo dranje (0.04din po KB protoka), sto je cena i kod VIP-a koliko sam video.

  3. Ukazao sam na problem Telenoru nedavno, vezano za pakete koje nude uz bilo koji smartphone, a pogotovo uz Android paltformu koaj ne može bez Interneta. Galaxy se nudi u tarifi kombinuj 4000 koja nosi internet po 50 dinara po megabajtu, što je nekih 80 megabajta do limita od 4000 dinara.
    Koristim NetCounter apliakciju neka 3 meseca i merenjem sam utvrdio da samo sinhronizacija Gmaila utroši i do 5 MB dnevno, da ne govorim o svim ostalim apliakcijam žednim interenta.
    Tako sam došao do podatka, da vam za samo sinhronizaciju maila treba 7500 dinara mesečno što je besmisleno. Rešenje je Telenor Ista cena paket po 1480 dinara sa 3G i 5 GB protoka je više nego dovoljno, naravno uz neki Android.

  4. jasmanac

    Samo da ispravim Dinketa da VIP podrzava HSDPA ali mislim da imaju tu mrezu samo u BG-u i NS-u.

    Mogu vam poslati i screenshot 😉

  5. Jos jedan siroti korisnik Telenor Blackberry usluge. Sve je rekao „PeckoPivo“, a samo cu dodati da nije moguce downloadovati ni najosnovniji Desktop Manager software sa sajta blackberry.com. Greska: „We apologize but your IP comes from a country which does not permit downloading of our software.“ (SBB u pitanju)

    Telenor Expert Support je prvo resila problem sa „imate program na CD-u“, a nakon toga je ostalo da ce intervenisati kod RIM-a.

    Posle nekog vremena support RIM-a mi kreirao nalog na njihovom FTP sajtu i prebacio sav trazeni software, kako desktop manager tako i neke razvojne alate. Problem i sa IP adresom i dalje postoji.

  6. Ja bih izbegavao Tattoo zbog niže rezolucije ekrana od Magica ili Heroa zbog čega je nešto neprecizniji od ova dva modela. Takođe, Tatto ima i rezistivan ekran koji je (nešto malo) nezgodniji od kapacitivnih kod ovih drugih modela…

    Možda da sačekaš april kada bi trebalo da stignu novi HTC Desire i Legend pa da vidiš hoće li Vip napraviti neke fine ponude sa njima. Ja to čekam da bih uzeo Desire a Magic prebacio sinu 😉

  7. OKe, zanimljiva analiza trzista, ali nedovoljno kompletna i po malo povrsna.

    Dva razloga za ne kompletna i povrsna:
    1) Nisi gledao ponudu MTS-a (kao najveceg operatera kod nas) jer ti je sajt konfuzan. Meni je Telenorov podjednako konfuzan, pa ga gledam.
    2) Pod pametni telefoni podrazumevas samo one sa Android platformom, pored zivog Symbiana i trenutno verovatno najboljeg Maemo-a (tj sada vec MeeGo) koga jedino sputava sto je najmanje zastupljen. Takodje nikako ne mozes da ne pomenes Windows Mobile,

    Dalje, MTS ne nudi telefone samo preko svojih poslovnica vec i preko partnera, medju kojima su zvanicni uvoznici popularnijih proizvodjaca mobilnih telefona. Medju njima su pre svega Pakom i ComTrade (koji, po mom misljenju ima najbolju ponudu trenutno, a ista se svakog meseca obnavlja). Pored toga, MTS ima mybel tarifu gde imas u okviru pretplate i 300 minuta + SMS poruka + 300 MB za svega 500 RSD mesecno (ja 325min+325sms+0mb placam duplo vise). Ne zelim da neko pomisli da faforizujem MTS, samo zelim da napomenem da neke jako bitne stvari nisu uzete u razmatranje prilikom pisanja ovog teksta.

    Ja sam problem nedovoljne kolicine protoka na mobilnom telefonu resio na (za to po mojim racunicama najpovoljnijoj varijanti) jako jednostavan nacin. Ubacio karticu iz 3G-a u mobilni tako da za svega 500RSD mesecno imam citavih 3GB na raspolaganju za surfovanje sa mobilnog. Treba li da napomenem da streamujem i YouTube bez da razmisljam koliko sam potrosio MB?

  8. Samo da dodam, (copy/paste sa svog posta koji sam gore linkovao) posto se pominje cena MB, uporedjene cene samo u dva MTS-ova tafifna paketa (nisam zalazio medju razlicite operatere, jer je ovo sasvim dovoljno da se pokaze koliko je bitno odabrati paket shodno svojim potrebama):
    Ako uporedite cene primetićete da nakon što potrošite uračunati saobraćaj, 1MB na 3G modemu (tarifa: Brucoš) košta 2,97 RSD, a preko mobilnog GPRS-a (tarifa: Mix 1000) 1kb iznosi 0,04 RSD što je 40,96 RSD po megabajtu, što je preko 13 puta skuplje!

  9. Boban

    Odlicna tema.Vec 4 godine koristim winmobilne a pre toga prvi simbian,nokiju 3650,tako da sam od pocetka u gprs ‘vodama’.Sve ste u pravu.Samo mozda treba spomenuti 066.Za 500 din,imam 66 mb.Sad je i to malo ali na postpejdu za 400 din daju 100 mb,a za 1000-500 min,500 poruka,i po 250 mb i mms-ova.Bice da je to najbolja ponuda na Srbskom trzistu.Telenor jeste najkvalitetniji ali i najskuplji.Telekom najjeftiniji i najneozbiljniji.Vip?Plasim se njihovog naglog pocetka,mada je 325 mb za 700din ako neuzmete telefon-zvuci kao vrh.
    Blekberi je izvikan i nemate ni obican gprs bez njihove,kod svih,preskupe pretplate.Zato neki windous telefon i 066,sad radi 3g i bas je brz
    pozdrav

  10. Miloš Petrović

    Hvala svima na komentarima prepunim informacijama!

    Dinketa sam i očekivao jer sam znao da ima šta da kaže vezano za Android i Telenor.

    Branko, apsolutno se slažem sa tobom, ali je nemoguće analizirati baš sve „pametne“ telefone na našem tržištu. Fokusirao sam se na grupaciju koja je po meni najbolji odnos cena kvalitet. Za MTSov paket MyBel nisam stvarno znao i to jeste propust, ali koliko vidim uz taj paket se ne može doplatiti za neki telefon sa Androidom.

  11. HTC Hero, bez ikakvih tarifa, zamo bezicni 🙂

  12. Nekako mi je bilo logicno da tekst bude povezan sa naslovom 🙂
    Btw situacija sa ponudom se malo popravila u odnosu na npr pre godinu dana. Iskreno, ocekujem dosta novina na tom polju jer je upravu tu glavni napredah mobilnih tehnologija.

    Inace, zna li neko, daju li (igde) provajderi (sem u USA) neke flat tarife za GPRS/3G protok na postpaid-u? To bi kod nas napravilo revoluciju 🙂

  13. Ja nisam imala stpljenja da cekam, pa sam pripejd broj MTS koji imam vec 10 godina zadrzala, a uzela paket u VIP s kojim sam sasvim zadovoljna. Doduse, kako sam daaleeeko od gika, nisam uzela telefon na android platformi, vec neki Samsung, ali mi je za moje potrebe sasvim o.k. (psst, ja ne stignem da potrosim 325 mb interneta lol)

  14. @Bedno piskaralo
    Ja sam toliko trosio na 3G-u preko kompa… A oni jos povecali sa 1 na 3GB… Pa sad toliko imam na mobu… No apetiti rastu svakodnevno…

  15. Aleksandar

    Vip je ubedljivo najbolji izbor sa svojim paketima od 325, pa na gore …nije samo kolicina interneta u pitanju, vec i sto za npr, 2200 din sa porezima dobijete 900 min, 900 poruka , 900 mb i besplatno u mrezi nakon potrosenih 900, sto je kod ostale dve mreze daleko manje. Kod njih je standard za toliko para 700 … a da ne govorim o izboru telefona i pametnih telefona. Htc je na zvanicnom sajtu postavio VIP kao zvanicnog predstavnika za Srbiju, pa tako vec duze vreme u ponudi imaji HD2, touch pro2, Hero i Tattoo, a bio je i stariji model Magic. Za obicnog korisnika Tattoo je vise nego odlican izbor, obzirom da su Hero i on potpuno isti , sa razlikom velicine i kvaliteta ekrana. A i Tattoo je emanji pa i zbog krivine na Hero-u zgodniji za dzep. Sto se tice HD2 varijante … ako vam ne smeta velicina, posebno u letnjim danima, koji dolaze, onda ste sve probleme oko interneta , racunara, navigacije, telefona i mnogih stvari jos , resili kvalitetno! Savrseno cudoviste u dzepu !

  16. Niko ne govori o (ne)kvalitetu VIP-ove mreze. Ne znam da li ste koristili njihov 3G, ali moja iskustva sa njima (drugar tamo radi pa sam imao modem sa karticom na testiranju) su katastrofalna. Ni obicni razgovori nisu bajni, ali su bar na prihvatljivom nivou…

  17. Ja imam Tattoo iz Vip-a u paketu 900, sto znaci 900 minuta razgovora, 900 poruka i 900 mb interneta i oko nove godine je telefon kostao 1 dinar u tom paketu. Taj paket kosta sa porezima oko 2500, ali sam uspeo da se „ogrebem“ za novogodisnji popust na 50% u trajanju od dve godine. Fiksi telefon vise i ne koristim sem za adsl, jedino poruke vrlo slabo trosim, dok minute razgovora i megabajte interneta solidno koristim i naravno prezadovoljan sam.
    Za broj u VIP-u posto sam imao ranije prepaid broj koji je pocinjao sa jedinicom na standu u merkatoru mi nisu dali da ga zadrzim vec su trazili da promenim prvu cifru. Kasnije sam otisao do Usca i tamo sam bez problema zadrzao stari broj u potpunosti kakav je bio.

    P.S ako neko zna kako da sherujem internet sa tattoo-a na komp preko usb kabla, bio bih mu vrlo zahvalan ako mi kaze. Hvala unapred

  18. HTC je zakon u inat svim iPhonovcima 🙂

  19. HTC je odlican 🙂

Ostavi komentar