Pocket – čitaj gde hoćeš

Mobilno / 31. 07. 2014. / Autor:

pocketnatabletu

Po deseti put preporučujem jednu istu aplikaciju ljudima i tada shvatim da  zaslužuje i blog post. Pocket je vrlo praktičan programčić koji vam omogućuje da pregledno i gde god želite pročitate tekst koji ste sa weba sačuvali.  Posle više meseci korišćenja ne mogu da zamislim svoj smartfon bez ovog programa. Korisnici ga vole, ali ne i oglašivači.

Aplikacija je u osnovi najpribližnija klasičnom bookmark-ovanju tekstova. Ono što je ključno, taj tekst se čuva:

  • u online bazi koja vam je dostupna na telefonu ili tabletu
  • u veličini fonta i preglednosti koju sami odaberete
  • u offline modu (nakon online sinhronizacije)

Da jedna od navedenih ključnih stvari nedostaje, Pocket ne bi bio to što jeste. Zbog tačke 1. i lake sinhronizacije, tekst koji ste sačuvali dok ste bili za desktop računarom će vas ubrzo sačekati na smartfonu ili tabletu. Offline mod je posebno dobra stvar, jer kada ste jednom online na nekom od uređaja, tekst se čuva i postaje lako vidljiv kada niste na netu. Savršeno ako putujete duže, negde ste u inostranstvu ili vam je jednostano kauč udobniji od stolice.

Pocket sam više puta spontano hvalio na društvenim mrežama. Kako koji tekst pročitam, vrlo ga lako markiram. Time odlazi u arhivu, dostupan je, ali mi ne smeta u nizu tekstova koji me dalje čekaju da budu pročitati.

Smatram ovu aplikaciju izuzetno korisnom i ne mogu da zamislim dalju edukaciju i informisanje bez nje. I upravo je taj pojam edukacije nešto što se najbolje može vezati za Pocket. Umem lako da dodajem stručne tekstove koje nemam vremena u datom trenutku da pročitam a onda kasnije na tabletu (koji je izmišljen za čitanje) lagano prođem sve što me zanima, u ležećem položaju, na primer.

Posebno mi se dopada opcija putem koje mogu sam da prilagodim tip i veličinu fonta, kao i boju pozadine. Često se dešava da su tekstovi na nekom sajtu nečitki, ali "œprovlačenjem" kroz Pocket, postaju fini i čitki, u veličini fonta koji ja želim. Ovom opcijom od starta kreirate „standard čitkosti“ koji vama odgovara.

pocket-logo

Ako ste među smartfon gikovima, za ovu aplikaciju ste sigurno čuli. Ako sada prvi put čujete, instalirajte je i probajte.

Ono što će vam svakako biti jako korisno:
1. Firefox i Chrome dodatak za Pocket
2. Smernica kako se čuva tekst na smartfonu: opcija Share na kojoj god da ste stranici ili aplikaciji i nakon toga klik na Add to Pocket.

Mane Pocket aplikacije

Kao korisnik Pocket aplikaciji nisam uspeo da pronađem niti jednu manu, ali ih ima više gledano iz ugla vlasnika sajtova. Kao webmaster sajtova i neko ko se bavi web marketingom, primećujem da Pocket pravi problem oglašivačima i Google analitici.

Kada korisnik dođe na stranicu i pokupi tekst, često to uradi i mahinalno, bez mnogo zadržavanja. Google analitika ga skoro ni „ne hvata“ da je bio na sajtu, a male su šanse i da je video neki od oglasa. Ipak, više nego ikad naglasak je na samom tekstu, pa evo sugestije za sve one koji se i dalje lože na banere: budućnost je u sadržaju.

Srećan vam Pocket.

Share Button
0

Ostavi komentar