PR Week i blogeri

Događaji / 11. 11. 2009. / Autor:

pr-weekBliži se PR Week. Kao neko ko se već dve godine intenzivno bavi blogovima, društvenim mrežama, onlajn komunikacijom, primećujem da me priča oko ove konferencije zanima više nego ikada. Povodom PR Week-a sam kontaktirao i Miloša Raičevića iz Attache PR agencije, koja je i organizator seminara.


Koliko je za blogera važno da prisustvuje PR Weeku? Koje to veštine može da nauči?

– Iz mog ličnog iskustva blogeri su ljudi koji dosta svog slobodnog vremena provedu za svojim računarom čitajući šta drugi misle, odgovarajući na iznete stavove, kao i saopštavajući drugima sopstvene. Ova populacija je željna znanja, fokusirana na to da prva sazna sve što će drugi čuti tek kada to postane opšte poznato. Poslovni seminari ovog tipa su prilika za dobru edukaciju.

milos-raicevic

Pojedini blogeri su dosta uticajni, i većini rečitost nije problem, ali javni nastup jeste. Kako je sve više konferencija u Srbiji posvećeno blogovanju, internet marketingu i komuniciranju preko društvenih mreža, oni će biti u prilici da na pojedinim i sami održe predavanja. Na PR Week-u će svi oni imati priliku da nauče i vide kako treba komunicirati sa svojom ciljnom grupom.

Koja su konkretna predavanja koja mogu znaciti blogerima i ljudima iz online marketing sveta?

– Na PR week-u će sva predavanja biti podjednako zanimljiva, ali što se konkretno blogera tiče, mislim da će njihovu pažnju privući predavanja o javnom zastupanju, identitetu, budućnosti medija i korišćenju twitter-a u poslovne svrhe.

prweek1

Čega će još biti na PR Week seminaru?

– Učesnici ovogodišnjeg PR Weeka će svoje znanje upotpuniti predavanjima i diskusijama o efikasnom kriznom komuniciranju i steći sliku o važnosti ekonomske bezbednosti preduzeća u vremenu krize. U 21. veku svako bi trebao da se izbori za svojih petnaest minuta slave svojom kreativnošću, snalažljivošću, žongliranjem informacijama. PR Week Belgrade 2009 je pravo mesto gde će svi moći da čuju kako uspešni lideri komuniciraju i u potpunosti se pripreme za izazove koje moderno doba donosi.

Hvala Milošu Raičeviću, već smo ugovorili druženje na PR Week-u.

PR Week sajt

PR Week Facebook

prweek2

Iz mog ugla

Upotpunio bih priču kao neko ko bloguje.

Bloger je osoba koja komunicira, putem svog bloga, komentara, tviter naloga, fejsbuka. Bloger je direktno upleten u PR jer može da piše o nečemu što će druge zanimati, širiće priču, diskutovaće sa nečijom ciljanom publikom. Blog je kanal komunikacije.

PR agencije tek počinju da grade odnos sa blogerima, i u jednoj takvoj situaciji dobro je da bloger bude što bolje upoznat sa time šta PR agencija želi. Bloger, hteo to ili ne, biva upleten u mrežu koju grade PR agencije. Bloger može biti pauk, a može biti i plen.

Vidimo se na PR Week-u

Share Button
12
12 Komentara
  1. Oće li biti live?

  2. ajde da ti dam i ja jedan 🙂

    posetiću ovo definitivno, iako nisam imao nameru 🙂

    moram da čujem predavanje Milice Amidžić, Telekom čini mi se?

    ps. i ko je Krešimir Macan? 🙂

  3. Miloš Petrović

    @LeftField , javiće nam Miloš Raičević čim sazna!

    @Goran , i ja sam planirao baš Milicino predavanje kao i ono o Twitteru.

  4. „Bloger može biti pauk, a može biti i plen.“
    Свиђа ми се ова твоја реченица! 🙂

  5. Miloš Petrović

    Hvala Nele. Ti znaš da sam ja literarno obučena osoba 😛 Šalu na stranu, mislim da u toj rečenici ima istine.

  6. @Goran – vidim da pitate za mene – sve o meni vam piše na http://manjgura.hr/tag/kresimir-macan/http://manjgura.hr/o-nama/ i stojim vam na raspolaganju za sve daljnje informacije

  7. Društvene mreže su mi strast:-)

  8. Interesantan tekst, sa kojim se, na žalost, ne mogu u potpunosti složiti.

    Naime, da blogerima (uglavnom) treba neka vrsta edukacije u vezi načina komuniciranja i javnih nastupa, mislim da treba, jer neki ne shvataju da u trenutku kad postanu neka vrsta javne ličnosti (neko koga drugi čitaju, slušaju, gledaju) u njihovoj komunikaciji mora da postoji nekakav minimum korektnosti. Sve se može reći na više načina, a upotrebom grubog rečnika ne dobija na kvalitetu ni blog ni bloger.

    Međutim, da blogeri treba da se upoznaju sa načinom rada PR-a, teško mogu da se složim, jer blog je, kao što si i sam rekao – kanal komunikacije (kao TV, radio ili štampa u offline svetu). Ne znam za praksu da novinari i urednici sa tih medija idu po PR agencijama da bi se upoznali sa njihovim radom. Mislim da je situacija upravo suprotna.

    Osim toga, ne sviđa mi se razmišljanje o borbi za „petnaest minuta slave“, gde je sredstvo „žongliranje informacijama“. Daleko od toga da se to ne radi, ali smatram da takav pristup ne treba eksplicitno promovisati. Zbog jednog broja „žonglera“ i ozbiljni PRofesionalci su na lošem glasu…

  9. Slazem se sa Pedya!

    Neka svako radi svoj posao onako kako treba, a blogerima nije neophodno da znaju PR vestine, sto ne znaci da ne treba! Ovo je stvar licnog izbora i interesovanja. U koriscenje twittera-a i njegove moguscnosti su bolje upuceni blogeri nego PR manageri.

    Sto se tice javnih nastupa, istina je da ima dosta caka, ali za to je postrebna vezba i praksa, jedno predavanje nece puno pomoci da postanete profi.

    Sto se mene tice, rado bih posetila PR week, jer me to interesuje i verujem da ce biti jako zanimljivo 🙂

  10. @Krešimir Macan – hvala na informacijama, posetiću Vaše predavanje.

    što se tiče javnih nastupa, pored PR Week-a, toplo preporučujem Ignite večeri, u organizaciji Srbijaupokretu.org, sticanje veština u javnom nastupu uz opušten auditorijum.

    Miloše, ovo nije reklama. 🙂

  11. Gorane, recimo da nije 🙂 Svakako se uklapa u temu

  12. Danas citam u novinama da ce studente sa PR week-a vrbovati Belgrade Beer Fest?

    Da rade sta?

Ostavi komentar