#Proactive8 2012 (II dan)

Događaji / 25. 05. 2012. / Autor:

Drugi dan Proactive konferencije na Kozari (BiH) je pred nama. Legli su utisci sa prvog dana, ostajem pri tome da je ovo jedan odlično organizovan seminar i stvarno je vredelo doći. Nešto drugačije od klasičnih web marketing predavanja, nešto šarenija postavka ljudi. Evo pregleda drugog dana.

Prvo predavanje drugog dana bila je zapravo jedna prezentacija a troje ljudi: Ivan Ćosić, Predrag Ašanin Gole i Drenislav Žekić. Njih trojica su održala prezentaciju, jedan za drugim, isti slajdovi a različita priča. Vrlo zanimljiv koncept. Predrag je govorio o strateškoj komunikaciji. Drenislav je imao dinamičniju i interesantniju prezentaciju o rukovođenju. Čovek je oduševio još juše u World Cafeu, a danas je to i dodatno potvrdio. Nadam se da će biti snimka ovog predavanja, teško je prepričati. Ivan, koji je i odabrao slajdove, je na kraju objasnio šta je hteo da kaže sa prva dva slajda i ispričao svoju priču.

Drugo predavanje na temu „Odnosi s blogerima“ održala je Dragana Đermanović. Govorila je koliko su blogeri važni za PR struku i kako sa blogerima komunicirati. Zaključci sa prezentacije: Blogeri imaju drugačija očekivanja, potpuno druge tehnike (link do teksta umesto slanja mejla ili faksa, potvrda priče), mora im se pristupiti na drugačiji način. Pored toga dragana je navela i 5 stvari koje morate znati o odnosu sa blogerima: 1. pročitajte barem 20 postova i komentara ; 2. postanite deo blogerove zejednice; 3. blogeri su strastveni; 4. blogerima su važni linkovi i komentari; 5. blogeri nisu novinari.

Dragana nakon predavanja bacila u vatru. Nas nekoliko blogera je dobilo po jednu grupu sa kojom smo obrađivali studije slučaja online komunikacije i kriznog online PRa. Bila je to vrlo zanimljiva i kreativna radionica, sve nas je bacila u razmišljanje i pronalaženje problema. Na kraju smo sumirali utiske i došli do odličnih smernica vezanih za krizni PR.

Posle pauze nastupio je Ivan Ćosić sa predavanjem o ličnom brendiranju. Ivan je ispričao dosta praktičnih saveta vezanih za lično pozicioniranje, predstavljanje. Ukazao nam je na važnost ličnih priča, interesantnih stvari koje su nam se desile i koje nas izdvajaju od drugih. Prikazao nekoliko studija slučaja, po prilično ličnih i uverio nas u važnost koncepta ličnih priča. Odlična prezentacija.

Posle Ivana usledilo je predavanje Zvonimira Mršića iz kompanije Podravka. Obično su klasična korpo predavanja dosadna, međutim Zvonimir je dobro pripremio svoju prezentaciju. Najpre je konstatovao da jedini u sali ima kravatu, pa je na insistiranje publike skinuo. Krenula je priča o internoj i eksternoj komunikaciji kompanije Podravka, istorija, brendovi, stranice na društvenim mrežama.

Za kraj zvaničnog dela održan je panel na temu „Političko komuniciranje u regiji – novi izazovi“ gde se diskutovalo o trenutnoj političkoj situaciji u Srbiji, Hrvatskoj i celom regionu. Panelisti Marko Rakar, Miloš Đajić, Igor Radojčić i Sebastjan Jeretič su izneli svoje stavove i poglede na politiku u regionu. Centralna tema su bili nedavno završeni izbori u Srbiji, pobeda Tomislava Nikolića i kako će se to odraziti na relacije sa državama bivše Jugoslavije.

Kako vreme na Proactive konferenciji odmiče shvatam da će biti teško odvojiti se od ove dobre raje. Puno dobrih i stručnih ljudi iz regiona, razmena iskustava, vizit karti, količina popijene kafe se meri u desetinama kilograma. Večeras nas očekuje i Stand Up komedija i Smak Sveta druženje, a sutra završno prepodne na Kozari.

Blogovanje uživo se nastavlja, biće dopuna teksta do kraja programa…

Foto: Proactive, DedaBor
Zvanična Facebook stranica Proactive , Twitter #proactive8
Drugi o Proactive: Intermezzo.ba , DedaBor.com II dan , Miloje Sekulić

Share Button
0

Ostavi komentar