Sadržaj na webu – 2. deo

Internet Marketing , Ostale teme / 24. 10. 2008. / Autor:

Nakon uvodnog teksta, sledi nastavak priče o web sadržaju. Pomenuo sam da su 4 najvažnije osobine sadržaja : ciljna grupa, konkurentnost, ažuriranje i stil pisanja.

Svaki sadržaj ima svoju populaciju koju „gađa“. Jaki stručni tekstovi iz npr MySql oblasti privući će jedan tip publike, u nekom manjem broju, za razliku od recimo pisanja na temu smešnih video klipova. Ciljna grupa je naravno direktno povezana sa razlogom postojanja sajta na kome se stvara sadržaj. Različita ciljna grupa, pri velikoj poseti, će zainteresovati i različite sponzore, ukoliko je cilj profit.

Konkurentnost sadržaja je vrlo važna. Ukoliko neki sajt kao svoj sadržaj ima tekstove koji se ne mogu naći ni na jednoj drugoj web adresi (što je vrlo teško) postaje na neki način ekskluzivan i na poseban način osvaja publiku. Konkuretnost sadržaja posebno do izražaja dolazi kod pretraživača. Ipak, kod konkurentnosti postoji jedna nezgodna stvar, sadržaj koji je komercijalniji i koji zanima širu publiku obično je i manje konkurentan jer se nalazi na većem broju web sajtova, što automatski znači da je teže do njega doći preko pretraživača, osim ako je optimizacija perfektno odrađena.

Ažuriranje kao neodvojivi element u uspehu web sajta. Vrlo je prosto… zapitajte se koliko puta ste u stanju da pročitate online novine od recimo petka, 24. oktobra… verovatno jednom, eventualno da još jednom pogledate neki zanimljiv tekst, i to je to. Ukoliko naredni dan ne bude novog sadržaja vaše interesovanje za tom online novinom će opasti. Dinamika publikovanja sadržaja je vrlo važna i kada nas neko navikne na redovan sadržaj mi postajemo i redovni posetioci tog sajta. Ažuriranje je u direktnoj vezi sa porastom posete, i tu postoji dupla korist: Prvo, posetioci vide da se nešto dešava i željni novog sadržaja dolaze ponovo; Drugo, sadržaj se konstantno dopunjava, baza sajta raste i sve je veći broj ključnih reči po kojima neko sa pretraživača može doći do konretnog sajta.

Stil pisanja je element koji istovetan sadržaj može prikazati na više načina. Direktna komunikacija, izdvajanje bitnog, sažetost, provokacija… sve to čini stil sadržaja jednog web sajta. Jedna informacija može biti preneta na više načina, potrebno je izabrati pravi.

Share Button
1
Jedan komentar
  1. Nesto ti se koci blog, mora da si necim opteretio???
    Izvini za off, samo da ti sapnem da ispravis neki seo,lol…

Ostavi komentar