SEO alat koji moram da vam preporučim

Internet Marketing / 11. 04. 2020. / Autor:

Godinama muku mučim da pronađem kvalitetan a povoljan SEO alat kojim ću moći da analiziram ključne reči, pozicije na pretraživaču, pratim backlinkove, analiziram GoogleAds konkurenciju. I da, znam za SEMRush, Moz, ahrefs.. ali mi se njihove cene nikada nisu dopadale. Sve što sam ikada od funkcionalnosti tražio, a da je povoljno, pronašao sam tek u ovom alatu (link za registraciju i 14 dana besplatnog korišćenja).

SERanking panel – analiza ključnih reči

Do ovog SE alata dolazim sasvim slučajno, verovali ili ne, na WebSummit konferenciji u Lisabonu. Totalno atipičan način da dođete do online alata – offline putem. Bio sam jako skeptičan u početku, ličili su mi na mini startap koji tek počinje i koji tek pitovira. Danas, nakon 2 godine korišćenja, više sam nego oduševljen.

Cena i funkcionalnost

Ne postoji dobar a besplatan alat za SEO optimizaciju – konstatovao sam još pre 10 godina. Iako smo navikli na gomilu besplatnog softvera, u slučaju SEO optimizacije je to nemoguće. Gore pomenute alate ne možete koristiti ispod 80$ mesečno, dok gotovo sve funkcionalnosti kod SERanking alata možete dobiti već od 18.6$ mesečno, sa besplatnim test periodom od 14 dana na ovom linku.

3 paketa sa puno fleksibilnosti

Primetili ste da sam ovaj opis krenuo od cene. Smatram da je upravo to najčešći „deal breaker“ pa hajde onda da odmah brejkujemo ili nastavimo. Znam da će ovaj tekst čitati i dobar broj SEO profesionalaca, tako da ću krenuti od najbitnijih informacija, a steb-by-steb ostaviti tek za kraj.

Ono što me posebno oduševilo kod formiranja cene je skalabilnost. Nikada do sada nisam video takve opcije i logiku. U osnovi, nude 3 paketa, gde kod svakog možete birati u osnovi broj reči koji ćete pratiti. Takođe birate i koliko često će softver ažurirati podatke (dnevno, na 3 dana, nedeljno) i da li plaćate mesečno, na veći broj meseci, ili godišnje (najveći popust). Sve ove varijante daju veliki i fleksibilni broj kombinacija, tako da zavisno od svojih potreba možete formirati cenu.

Najmanja cena je 18.6$ mesečno, za plaćanje na godišnjem nivou (oko 223$ ipak na kraju) ili 23.4$ ako se odlučite da alat koristite samo jedan mesec u najmanjem paketu.

Najvažnije, već pomenuto: imate 14 dana besplatnog korišćenja alata sa svim funkcionalnostima. Ja sam zbog sajma dobio 30 dana koriščenja, ali je i 14 više nego dovoljno.

U osnovnom paketu dobijate:

  • Praćenje čak 5 web sajtova
  • 250 ključnih reči koje možete pratiti
  • Nedeljno praćenje pozicija ključnih reči (ne morate dnevno)
  • Audit za 25.000 stranica
  • Monitoring 5.000 backlinkova
  • SEO/PPC praćenje konkurencije (vrhunska opcija!)
  • SEO reporting
  • Marketing plan listu
  • Praćenje statistike društvenih mreža
  • Više jako korisnih alata za analizu konkurencije

Umesto 250 možete doplatiti za 500 ili 750 reči, na osnovnom paketu. Prelaskom na veći paket možete ići i do 1.750 ključnih reči.

Napomena: na svakih 6 meseci vrše dopune i izmene, tako da je moguće da se neke od ovih brojki razlikuju, ali vrlo verovatno u vašu korist

Brzo poređenje sa SEMRush alatom

Kod popularnog SEMRush alata za 100$ dobijate praćenje 500 ključnih reči na 3 projekta (zbirno). Ako pogledamo iste performanse (500 reči, dnevno ažuriranje) kod SERankinga to dobijate za 54$.

Poređenje alata

Kao što sam pomenuo, SE Ranking je dosta skalabilniji i možete lakše odabrati paket koji je po vašoj meri. Svakako preporučujem 14 dana besplatnog korišćenja nakon čega možete proceniti prednosti i mane u odnosu na SEMRush ili ostale alate koje ste koristili.

Šta najčešće koristim

Bavim se digitalnim marketingom, SEO optimizacijom (za svoje projekta) a posebna specijalnost su mi Google Ads kampanje (za klijente, gde sam otvoren za saradnju). Zbog svega toga, praćenje pozicija ključnih reči je ono što mi najviše znači. Još na početku se može odabrati pretraživač i država (Google – Srbija) za koji će se prikazivati pozicije. Osim podatka koji pokazuje prosečnu poziciju, tu je i ukupan broj pretraga, kao i aproksimacija koliko poseta može doći do vašeg sajta. Ovaj deo mi pomaže da vidim potencijale ključnih reči u odnosu na poziciju na kojoj se moj sajt trenutno nalazi.

SE Ranking panel

Lako se mogu filtrirati reči koje su prve na Google pretrazi, u top 3, top 5, top 100. U prikazu kolona osim broja pretraga i procene posetilaca na vašem sajtu, postoji i jako interesantan parametar KEI (indeks efikasnosti ključne reči) koij se računa po posebnoj formuli. Što je taj broj veći, potencijal za dalju optimizaciju po toj ključnoj reči je veći.

Marketing plan & Audit su takođe jako dobre opcije, posebno ako ste skoro krenuli sa novim sajtom. Marketing plan donosi niz tačaka i saveta koje je potrebno čekirati kako bi imali što bolju strukturu i vidljivost sajta. Audit, kako vam je već poznato, kreira detaljan izveštaj sa prikazanim dobro urađenim SEO elemntima, ali takođe i greškama koje je potrebno ispraviti.

Analiza posete konkurencije

Analiza i praćenje konkurencije se može vršiti na više načina, kroz analizu posete kao i kroz aktivno praćenje pozicija za ključne reči. Jako korisni alati.

Ukoliko vam nisu potrebna detaljan upustva, verujem da ste već sami krenuli sa istraživanjem SE Ranking alata. Sve do sada napisano je više nego dovoljno. Svoje utiske možete ostaviti u komentaru na ovaj tekst. Ja ću u nastavku, za one koji se prvi put susreću sa ovim tipom alata, prikazati i kako se korak po korak dodaje web sajt u alat i biraju ključne reči.

Analiza GoogleAds konkurencije

Da, i to je moguće, što me posebno iznenadilo. U delu Paid Traffic reserach, unosom adrese sajta konkurenta, moguće je zaviriti u podatke kao što su: izgled oglasa, period oglašavanja, okvirna potrošnja i tako dalje. Ova funkcionalnost me posebno oduševila.

Yandex analiza ključnih reči

Osim Gugla, Se Ranking omogućuje i analizu i praćenje ključnih reči na Yandex-u, popularnom ruskom pretraživaču. Yandex je potpuno svet za sebe ali povlači dosta potencijala, posebno za domaći turizam.

Istočni blok

Se Ranking startap nam dolazi iz Istočne Evrope, što delom opravdava nižu cenu od konkurenata. Glavni štab u Ukrajini i Belorusiji (odatle i podrška za Yandex), sa kancelarijama u Londonu i Kaliforniji, svrstavaju Se Ranking u novi startap talas.

Se Ranking ekipa na (verovatno) tim building zimovanju

Osnovna postavka

Za kraj, proćiću i ukratko osnovnu postavku. Nakon registracija, prvi korak je svakako unos web sajta, ključnih reči i konkurencije. Vrlo jednostavan panel u kome unosite adresu web sajta i dan u kome će se vršiti skeniranje pozicija ključnih reči.

Unos web sajta

Obzirom da sam odabrao paket u kome se skeniranje vrši jednom nedeljno, odabrao sam nedelju kao dan kada će se beležiti rezultati.

Unos ključnih reči

Zatim dalje sledi unos ključnih reči koje mogu raspodeljene u nekoliko foldera, grupa, kako bi ih lakše pratili. Korak nakon toga je odabir pretraživača i za kraj unos konkurencije. Ovaj poslednji korak može i da se preskoči, zavisno koliko želite da se bavite konkurencijom na samom počektu, može se uneti i kasnije.

Unos konkurenata

Nakon ovoga, sledi i povezivanje sa Google Analyticsom i Google Search konzolom, kako bi što više podataka mogli da uvezete u SE Ranking panel.

Završna reč

SERanking alat je jako jednostavan i intuitivan, iako se možda na prvi pogled ne učini tako. Ukoliko ste odabrali opciju da vam jednom nedeljno vrši skeniranje pozicija ključnih reči, možda ćete morati da sačekate koji dan i krenete u dalje analize.

Ekipa koja stoji iza ovog alata često organizuje i besplatne webinare sa različitim predavačima sa svih meridijana.

Svakako SE Ranking jeste alat kome treba dati šansu (14 dana free trial). Kao što sam pomenuo, ja ga lično koristim već 2 godine, jako sam zadovoljan i smatram ga je odličan u odnosu cene i kvaliteta.

Share Button
2
2 Komentara
  1. Krešimir Olijan

    Pozdrav Miloše,

    Hvala što ste podijelili svoje iskustvo s ovim SEO alatom. Nisam ga koristio,zanima me informacija koliko alat daje otprilike točne podatke prilikom istraživanja ključnih riječi o broju mjesečnih pretraživanja za pojedinu frazu ili upit?

    SEMrush, za našu regiju radi to jako dobro, i nekako među SEO ekspertima ima najviše povjerenja baš za taj dio oko ključnih riječi.

    Unaprijed hvala.

  2. Miloš Petrović

    Pozdrav Krešimire. Koliko sam do sada pratio, na primeru 5-6 ključnih reči, davao je podatke kao Google Keyword tool na mesečnom nivou, na osnovu godišnjih podataka. Svakako treba pratiti. Uvek se pojavljuju nove fraze, situacija se na ovom polju lako menja.

Ostavi komentar