SEO – osnovno

Internet Marketing / 03. 11. 2007. / Autor:

google searchIntro: SEO – Search Engine Optimization. Na početku svog rada sa internet stranicama nisam mnogo pažnje usmeravao na optimizaciju za pretraživače. Smatrao sam da je prijava na googlu i yahoo sasvim dovoljna i da je na njima da me skeniraju. Međutim, kada sam otišao na praksu u firmu „E-dućan“ jedan od mojih zadataka je bio da odradim SEO za sajt firme. Malo se više pozabavio teorijom i praksom vezanom za seo i naleteo na dosta dobrih informacija, sredio podatke, i eto dočekao trenutak i da ih publikujem na svom blogu.

SEO… Obuhvata : Optimizaciju meta tagova, sadržaja, slika i headline optimizaciju.

MetaTag optimizacija
Da bi botovi mogli najbolje da učitaju metaTag sajta i što bolje ga na pretraživaču poziconirali, potrebno je držati se osnovnih pravila MetaTag optimizacije :
– Title tag ne treba da sadrži reči kao što su in, on, i slično.
– Description tag treba da sadrži najviše 140 karaktera. Potrebno je tekst koncipirati tako da sire objasnjava title. Imati u vidu da se ovaj tag pojavljuje ispod linka na pretraživaču
– Decription tag treba da sadrži 2, 3 ključne reči, obično na početku taga
– Keywords tag treba da sadrži ne više od 4 ključne reči ili fraza, odvojene zarezom. Preporučuje se do 10 reči, što manje to bolje, Bez ponavljanja reči.

tagovi

Headline optimizacija
Headline tagovi (H1-H6) takodje daju veću težinu ključnim rečima. Trebaju imati do 40 karaktera i sadržati neku od ključnih reči. Na neki način predstavljaju sekundarne ključne reči. H1 headline tag može sadržati kljućne reči samo po jednom. Body tagovi mogu sadržati reči najviše 2 puta.

Optimizacija sadržaja
Najoptimalnije je da rečenice počinju ključnim rečima ili da se završavaju ključnim rečima. Manje u sredini. Gustina ključnih reči na stranici je najbolja u razmeri 5 (do 10) na 100, što znači da se ključna reč može naći 5 puta u broju od 100 reči. Svako veće nabrajanje će navesti pretraživače da misle da se radi o spamu. Položaj ključnih reči u rečenici je bitniji od gustine.

Optimizacija slika
Pretraživači vrše skeniranje reči i u nazivima slika. Skeniraju se nazivi fajlova i alt title.

Share Button
1
Jedan komentar
  1. Keywords meta tagovi već jedno par godina nemaju nikakvu ulogu kad su u pitanju botovi najvećih pretraživača. H1 su daleko važniji. Isto važi i za description. Oni utiču samo ako su pogrešno napisani (mislim na sintaksu) i to u negativnom smislu. U posednjih pet – šest sajtova ostavljam prazne te tagove ili ih ne pišem uopšte. Sa ostalim sam saglasan. Što više sadržaja koji se što češće osvežava je ipak najvažnija stvar. Svi ostali saveti su džaba ako toga nema.

Ostavi komentar