SEO strategija – biti gost bloger

Blogovanje , Internet Marketing / 02. 02. 2011. / Autor:

Ukoliko ste bloger, odnosno vodite svoj blog ili web sajt, jedan od načina da utičete na offpage optimizaciju vašeg sajta je upravo biti gost bloger na drugim blogovima. Ne znam da li ste do sada imali takvu ideju, možda je ovo prilika da svi otvorimo oči i krenemo u blog gostovanja.

Od postojanja svog bloga imao sam nekoliko gostujućih blogera. Bilo mi je interesantno da pozovem ljude da napišu post na mom blogu, i osnovni cilj mi je bilo povezivanje blogera i taj neki osećaj „eto ortak je pisao kod mene na blogu, bio sam dobar domaćin“.

Nikada na blog gostovanja nisam gledao sa SEO strane, a to je definitivno ključna stvar blog gostovanja i dobra je za obe strane, onoga ko gostuje, kao i za „domaćina“.

Bloger na čijem se blogu piše na taj način dobija svež sadržaj na određenu temu. Osim što bloger time daje signal Googlu da se na blogu nešto dešava, dobija i dodatnu bazu ključnih reči i veće šanse da neko dođe do bloga putem klasične Google pretrage.

Bloger koji gostuje praktično poklanja jedan svoj tekst, dobija neku vrstu promocije svog imena, ali i mogućnost da kroz tekst provuče povratne linkove ka svom blogu. Na taj način gost bloger kreira backlink i utiče na bolje pozicioniranje svog bloga.

Ako ovome pridodamo i faktor deljenja sadržaja, gde će se osim domaćina i gost pobrinuti da se sadržaj nađe na što više društvenih mreža, cela priča još više dobija na značaju.

Na šta paziti

Tema blog posta – nije preporučljivo da gostujući članak bude na neku temu koja će biti totalno van teme bloga. To ne bi imalo smisla zbog publike, takođe i zbog SEO optimizacije sajta.

Reputacija blogera – ne mora gost biti neku ultra poznati bloger, ali takođe nije preporučljivo da to bude neki omraženi lik, ili pak dosadni anonimus.

Slovne greške – bloger domaćin će voditi računa, pogledati i formatirati tekst. Copy – paste takođe nije pametna stvar.

Blogeri sajta SEO.com predviđaju da će blog gostovanja biti vrlo popularna SEO strategija u 2011. godini

Share Button
9
9 Komentara
  1. Eto prilike za sve na novom sajtu ministarsta za telekomunikacije na ovom linku:
    http://www.mtid.gov.rs/vesti/emoguca-misija/
    Tu bi se post još više čitao, i pre bi se čulo za tog blogera. Slažem se sa tobom, to uopšte nije loša stvar. Ukoliko neko želi, neka mi se javi, raspoložan sam uvek za ovakvu saradnju. 🙂

  2. Ja mislim da si ti najbolji bloger domacin (cak imas i tu stavku u meniju) :). Ja sam recimo razmisljao o nekom gostovanju i prvo si mi ti pao na pamet posto znam da si imao par gostiju. Meni nije bitno toliko iz ugla SEO-a posto me ionako ima na svakoj tvojoj stranici dole desno 🙂 vec vise zbog promocije. A i rekao si onaj SEO tool da ces napraviti review kad ga zavrsim tako da nadam se da cu se uskoro naci i iznad ovih komentara 😉

    Ono sto je losa strana gostujuceg posta jeste sto ce imati nesto manji odziv u vidu komentara jer se ljudi uglavnom na blogovima obracaju blogeru (domacinu) a manje su tu zbog samog sadrzaja. To je moje neko misljenje.

  3. Iz iskustva: gost bloger može mnogo da doprinese posetama blogu, istina. Pogotovo ako je aktuelna tema, ili je poznat bloger u pitanju.

    Dodala bih na tekst samo sledeće: ukoliko domaćin te nove posete ne iskoristi, onda kao da ništa i nije uradio 🙂
    Isto je i vice versa: ukoliko dobijete mogućnost da na posećenom blogu ostavite svoje mišljenje, i dobijete dobre povratne reakcije, pa i posećenost sopstvenom blogu – i ipak ne iskoristite šansu, prokockana je mnogo dobra prilika.

  4. Tek sam počeo sa vođenjem svojih internet stranica, ali već mi se čini da više gostujem nego što pišem za sebe 🙂

    Za kratko vreme postao sam jedan od autora tehnofobija.com i baguje.com, a skoro sam gostovao i kod DedaBor…

    Mogu samo da kažem da je gostovati na nečijem blogu slično kao kad odeš na nečiju slavu. Svi ti ostali gosti se brzo sprijatelje s tobom, pa počnu često da svraćaju i kod tebe 🙂

  5. Volim gostovanja i kod drugih i kod mene.
    Biti dobar domacin manje je tesko nego biti dobar u gostima. Probajte, videcete!!!

  6. Miloš Leković se nadovezao sa super predlogom 🙂

    Igore, dogovorićemo se, naravno.

    Drago mi je da već iznosite i lične primere.

  7. To mu dođe nešto kao kobrending (cobranding) – istovremena promocija dva kompatibilna brenda. 😉

  8. Kao pocetnik mogu samo da predpostavim koliko je to bitno kada na nekom tako posecenom blogu imas cast da objavis svoj tekst.

    Ja na svom blogu jos uvek nemogu da izazovem komentare (zanemarljivo) i ocigledno je problem do mojih tekstova, ali to moram da iskoristim kao smernice za buduce pisanje, na ovaj nacin verujem da to bilo drugacije.

    Hvala na odlicnim tekstovima.

  9. Biti gost bloger je zaista jedan sjajan nacin za jos jedan dobar uticaj na seo off page sajta koji zelite promovisati.

Ostavi komentar