Skot Berkun: Lekcije iz menadžmenta

Događaji / 20. 06. 2014. / Autor:

Skot Berkun (Scott Berkun) je čovek koji je 18 meseci radio u kompaniji Automatic na startapu WordPress.com, na poziv Meta Mulenvega osnivača WordPressa. Ovo je jedno od onih velikih predavanja sa pričom o velikim ljudima i moram ga markirati kao najbolje na SparkMe konferenciji. Za početak, prenosim vam sjajnu menadžersko-komunikacijsku studiju slučaja.

skot22

Od toliko web tema sa SparkMe konferencije rešio sam da se za početak uhvatim one koja govori o menadžmentu i komunikaciji. Bilo da ste web preduzetnici ili deo neke veće korporacije, sigurno radite u timu, a svaki tim zahteva jednu personu koja će voditi računa o zadacima i komunikaciji, u praksi poznatija kao menadžer ili tim lider. Mišljenja sam da se menadžment ne uči na fakultetu, već u praksi, sa dobrom iskustvenom pozadinom onoga šta menadžer vodi, mada je u Srbiji ta pozicija često dobra prilika za lečenje kompleksa. Da se vratim na SparkMe.

Skot Berkun, današnji predavač iz SAD, je 2010. godine dobio poziv Meta Mulenvega, osnivača WordPressa da u celu priču uleti kao tim menadžer, obzirom da je WordPress ekipa, njih oko 50, direktno polagalo račune samo Metu. Jednostavno govoreći, bila im je potrebna unutrašnja rekonstrukcija komunikacije. Skot je godinu i po dana rada pretočio u knjigu ("œThe year without pants"), a nama na SparkMe konferenciji ispričao najvažnije detalje i fenomenalnu studiju slučaja.

WordPress.com je u tom trenutku bio proizvod i startap u razvoju. Kad stvari krenu pozitivno-haotično da rastu prosto je potreban plejmeker da organizuje igru. Met je imao poverenja u Skota na osnovu njegovog iskustva u Majkrosoftu. Skot je pristao ali je imao jedan uslov, da posle godinu dana napiše knjigu.

sparkpublika2

Skot kaže da je zatekao blagi komunikacijski haos, gde se od kanala timske komunikacije koristio IRC chat, Skype i specijalizovani WordPress forum. U međusobnoj komunikaciji radnici nisu koristili email.

Skot je primenio jako rizičan ali realno sjajan model vođenja time, praktični menadžment kroz eksperimente. Skot smatra je da je važno eksperimentisati, testirati i upoređivati rezultate a zatim i brzo reagovati. Da, slažem se, ovo je nemoguće u ultra hijerarhijskim korporacijama, ali je očigledno da WordPress.com tim bio jako fleksibilan za promene.

Skot smatra da intervju za posao u formi gomile pitanja i nema mnogo smisla. I tu je WordPress.com ekipa napravila zaokret i rešila da zapošljavanje bude po sistemu "œHire by trial" odnosno zapošljavanja na osnovu onoga šta radnik pokaže, a ne šta na intervjuu kaže. Neka vrsta plaćene prakse.

Vezano za to, Skot Berkun pravi sjajno poređenje: "œAko odete u pekaru nećete pitati prodavca "œpričaj mi malo o tvojim kiflama" nego ćete kiflu probati. Tako je i sa zaposlenima."

Skot naglašava jasne zadatke i prioritete kao ključnu stvar u vođenju tima. Iako je dobar deo ljudi radio na daljinu, disciplina je bila dobra, ali se popravljala u onim situacijama kada se tim i u realnosti sastajao. Ipak, ne markira rad na daljinu kao loš, šta više, daje mu puno prednosti. U tom domenu Skot savetuje one koje nisu da probaju, na primer rad iz kafića, ili rad sa nekih drugih mesta, kao neku vrstu eksprerimenta kako taj rad utiče na produktivnost. Smatra da je rad na daljinu prednost i da to treba iskoristiti. Smatra ipak da se kompanije razlikuju i da neće svima odgovarati dislociranost.

skot11

U Automatic kompaniji se zadržao godinu i po dana, umesto 12 meseci. Uspeh i prepoznatljivost koju danas poseduje servis WordPress.com je dokaz da je u određenim segmentima sigurno bio uspešan. Stičem utisak Skot nije mnogo imao hemiju sa tim poslom, ali je svakako iz te epizode izvukao ono u čemu je profesionalac – novi bestseler.

Spark.me konferencija je nakon dva dana intenzivnih predavanja završena i defnitivno je pokazala da je jedna od najboljih u regionu. Narednih dana ću sabrati utiske i najvažnije detalje sa ostalih predavanja i pretočiti u novi tekst.

I naredne godine na Sparku.

Share Button
0

Ostavi komentar