Šta se menja dolaskom iPhone-a ?

Mobilno / 28. 03. 2014. / Autor:

Prvi zvanični dolazak iPhone u Srbiju najavljen je kao udarna vest pre dve nedelje. Dok postoji mišljenje da se sa tim dolaskom po prilično kasni, puno je argumenata koje idu u prilog Srbiji, korisnicima i programerima.

iphone5

Prema navodima mts-a potpisan je zvanični ugovor između Telekoma i kompanije Epl (Apple). MarketingITD iznosi prognoze oko cena koje se mogu očekivati. Telekom je prvi domaći operator koji je napravio taj iskorak u saradnji sa kompanijom Epl, a biće da je i istorijski jer se ovom saradnjom probijaju značajne psihološke barijere.

Kratkoročna pobeda

Gledano na kraći vremenski period, najveća pobeda je u tom psihološkom smislu, gde je napokon čuvena američka kompanija rešila da sarađuje sa nama Srbima. Nećemo više biti crna rupa na iPhone mapi, ulazimo u legalne tokove, legalni servis i garanciju za telefone koji će se prodavati. Vrlo je važno što će App store biti osposobljen za kupovinu iz Srbije, čime se napokon legalno otvara tržište mobilnih aplikacija, što je ogromna šansa i za naše programere.

Kratkoročno gledano, priznajem da sam skeptik po pitanju velike prodaje iPhone-ova. Govorimo o premium proizvodu koji već poseduju svi koji su ga ranije želeli, doduše do njega nisu došli standardnim putem. Nisam siguran da će iPhone imati neku veću penetraciju i među korisnicima Androida, kojih je kod nas puno. Ipak, biće interesantno pratiti te tržišne promene, posebno u naredne 2 godine.

Dugoročna pobeda

Ide isključivo na račun kompanije Epl, a verovatno i mts-a. Iako smo mi malo tržište za pojmove Epl kompanije, vremenom će sigurno imati veću, što je najvažnije, legalnu prodaju i kod nas. Marko Mudrinić  iz Netokracije mi je u jednoj diskusiji skrenuo pažnju da će se pravi bum očekivati tek kada Epl "œizbaci" iPhone 6 na tržište, a onda će korisnici mts imati opciju da telefon uzmu na rate, što je verovatno i najveća povoljnost koju do sad nisu imali.

iphone6

iPhone kultura

Kao Android korisnik ne obraćam previše pažnju na iPhone uređaje. Ipak, interesantna mi je pojava da sve veći broj omladine poseduje iPhone i da je taj uređaj postao neka vrsta obavezne igračke. Očigledno da internet i dostupnost američkim trendovima, kako kod poslovnih, tako i kod naših mlađih generacija podstiče neku vrstu iPhone kulture.

photo: patrickgibson via photopin cc

Share Button
5
5 Komentara
  1. „Govorimo o premium proizvodu koji već poseduju svi koji su ga ranije želeli…“ – sve si lepo rekao. Jedva čekam da vidim staramajke iz mt:s poslovnica kako se snalaze sa supportom za AppStore 🙂

  2. mileusna

    Sve si omanuo, da ne detaljišem već, videćeš…

  3. gledajući statistike u drugim zemljama, biće tu mnogo kupaca

  4. Punky

    iPhone pre Androida, to ti je kao preko ‘leba pogače… 🙂

  5. HowardS

    Napisan tekst u martu, danas JUL mesec.

Ostavi komentar